Nuffnang Ads

Sunday, April 24, 2011

~ Brain ~


 
Kanser otak atau tumor otak atau dalam bahasa Inggeris brain cancer atau brain tumor merupakan sejenis kanser yang paling sukar untuk dihadapi dan paling mencabar kepada doktor2 perubatan ortodoks atau alternatif. Kanser otak menjadi suatu kanser yang amat merbahaya ialah kerana  kanser otak berlaku dalam tempat yang paling sensitif dalam tubuh manusia.Sebarang cubaan semborono untuk merawatnya akan mengakibatkan sesuatu padah yang amat buruk seperti kelumpuhan,kecacatan fizikal,hilang ingatan dan bolih membawa maut.
 
Ini adalah kerana faktor "BBB" – BLOOD  BRAIN  BARRIER yang berfungsi sebagai "pengawal keselamatan" yang  memastikan tidak semua bahan bolih sampai keotak melalui saluran darah.Fungsi ini adalah amat effisyen dalam melindungi otak yang amat sensitif namun apabila otak dijangkiti kanser BBB menjadi masaalah besar kepada pakar perubatan kanser otak.
 
Kanser/tumor  otak  biasanya dihidapi oleh 3 gulongan  usia.

- KANAK KANAK

- REMAJA

- DEWASA

Kanser/tumor otak  pada kanak2  kebiasaanya berbentuk "primary" yakni ia memang berasal dari dalam otak itu sendiri.Sementara pada gulongan dewasa ia mungkin berbentuk "primary" atau "secondary"."Secondary" bermaksud tumor atau kanser itu berasal dari bahagian tubuh atau organ yang lain yang terlebih dahulu dijangkiti kanser.Ini disebut  kanser yang telah "bermestasis" ke otak.
Kebiasaanya ia kerap bermestasis dari kanser paru2 dan kanser payudara.Walau bagaimanapun  ia juga  bolih bermestasis dari bahagian2 badan yang lain.Kanser otak didapati amat jarang bermestasis kebahagian badan yang lain kerana  keperluan bermestasis itu sendiri adalah apabila  keseluruhan otak telah tercedera teruk atau lumpuh dimana pada saat ini pesakit telah pun koma atau mati.
Kanser atau tumor otak pada peringkat kanan2,remaja atau dewasa  yang bukan berbentuk  "primary" disyaki berkaitan dengan  isu2 yang berlegar pada  kaedah permakanan semasa zaman kanak2. terutamanya yang berkaitan dengan kekerapan mengambil banyak makanan yang mengandungi unsur gula tiruan atau dinmakan "aspartame" dan makanan yang mengandungi "glutumarte" yang tinggi.
Baca mengenainya di SINI.
Peringkat2 Kanser / Tumor  Otak Remaja / Dewasa
Pada asasnya peringkat2 tumor atau kanser otak banyak bergantung kepada bahgian2 otak yang diserang atau jenis jenis kanser / tumor otak
BRAIN STEM GLIOMAS. Ia  berlaku didalam  sel stem yang berhubung dengan "spinal cord".Ia biasanya diistilahkan tumor/kanser "peringkat tinggi"i yang amat sukar dirawar dan kebiasaanya  doktor tidak akan membuat biopsy terhadap jenis kanser ini.
Pineal Astrocytic Tumor. Ia  adalah tumor yang terjadi berhampiran  "pinal gland" dalam otak.Pinal gland bertanggungjawap mengawal  menghasilkan cecair "melatonim" yang berfungsi mengawal fungsi  tidur dan jaga kita.Terdapat pelbagai jenis  peringkat untuk tumor  yang berlaku pada bahagian ini.
Pilocytic Astrocytoma ( peringkat 1 ). Ia  adalah tumor yang terjadi didalam sel otak  yang dikenali sebagai  "astrocytes".Ia adalah jenis tumor yang kebiasaanya tidak merebak kebahagian luaran dan pertumbuhanya amat perlahan.Pembedahan  adalah cara biasa doktor gunakan untuk mengeluarkan tumor.
Diffuse Astrocytoma (peringkat 2 )

Diffuse astrocytomas  biasa berlaku kepada gulogan remaja  dan ia jarang merebak kebahagian luaran  namun ia juga bolih mencapai ke peringkat  tinggi.

Anaplastic Astrocytoma (peringkat 3 )

Anaplastic astrocytomas  juga dikenali sebagai astrocytomas maglinan  kerana ia cepat membesar dan sering menyerang ke tisu2 berhampiran.I mudah dikenalpasti olih doktor kerana perbezaan ketara jenis sel tumor ini berbanding dengan sel biasa.Ia sering berlaku kepada gulongan dewasa..
Glioblastoma (peringkat 4 )

Glioblastomas  adalah jenis kanser mglinant yang amat ganas dan merebak secara aggeresif.Biasa juga dikenali dengan nama  gliobiastoma  maltiforma atau astrocytoma peringkat 4.Ia biasa menyerang gulongan dewasa dan tua.

Oligodendroglial Tumors terjadi didalam sel otak bernama oligodendrocytes yang menyokong sistem  saraf.Ia dipecahkan kepada beberapa peringkat.

Peringkat 2.Ia berkembang dengan perlahan dan selnya nampak seakan2 sama dengn sel sihat.Ia biasa berlaku pada gulongan  dewasa dan  gulongan tua.

Peringkat 3.Ia jenis yang berkembang cepat dan selnya nampak berbeza dengan sel sihat.

Mixed Gliomas  adalh tumor yang  mempunyai lebih dari satu jenis sel kanser.Ia dibezakan mengikut  peringkat2 berikut.

Oligoastrocytoma (PERINGKAT2 ): Oligoastrocytomas  adalah jenis tumor  campuran astrocytes dan oligodendrocytes dan ia adalah jenis yang berkembang perlahan
Anaplastic oligoastrocytoma (peringkat 3 ) Ia adalah jenis tumor oligostrocytoma  peringkat tinggi dan biasa menyerang peringkat  dewasa dan gulongan tua. Ependymal Tumors adalah jenis tumor yang  berlaku pada ruang disekeliling "spinal cord".Ruang ini mengandungi cecair yang  bertindak sebagai penampan yang melindungi  otak dan spinal cord .Ia terbahagi kepada 2  peringkat.

Ependymomas  Peringkat 1 dan 2. Ia adalah jenis tumor yang lambat berkembang dan selnya nanpak seakan akan sama sengan sel sihat.Keadah pembedahan biasa digunakan untuk mengeluarkannya.

Anaplastic ependymoma ( peringkat 3 ). Ia jenis tumor yang berkembang amat cepat dan selnya nampak berbeza dengan sel sihat.

Medulloblastoma ( peringkat 4 )

Medulloblastomas  adalah sejenis tumor yang terjadi pada bahagian  bawah belakang kepala.Tumor jenis ini terjadi  kebiasaanya secara  perlahan dan hanya dapat dikesan apabila terjadi gangguan atau merasa kesakitan kepada bahagian belakang kepala.Ia biasa menyerang gulongan kanak kanak,remaja dan dewasa.Tumor jenis ini bolih merebak ke bahagian  lain otak.

Pineal Parenchymal Tumors. Ia adalah sejenis tumor yang  terjadi dari sel2  parenchymal atau sel  pinocytes, iaitu sel yang  membentuk  pineal gland. Tumor jenis ini amat berbeza dengan  tumor pineal astrocytic  ( astrocytomas ) yang menyokong  pineal gland. .Ia terbahagi kepada 2 peringkat.

Pineocytomas ( peringkat 2 ) jenis yang berkembang agak perlahan dan biasa berlaku pada gulonga remaja dan dewasa.

Pineoblastomas ( peringkat 4 ) Ia jenis tumor malignan dan biasa menyerang kanak kanak.

Meningeal Tumors biasanya berlaku didalam  tisu  nipis  yang menyelimuti otak dan spinal cord.Ia biasanya  hanya mempunyai peringkat 1 hingga 3.
Meningioma Peringkat 1. Kebiasaanya mempunyai pertumbuhan yang perlahan dan ianya adalah jenis benign dan biasa menyerang wanita.
Meningioma  dan hemangiopericytomas peringkat 2 dan 3  adalah jenis tumor maglinan yang berupaya menyerang kebahagian lain otak  dan spinal cord.
Peringkat 2 meningiomas  lebih kerap terjadi kepada lelaki.Sementara jenis hemangiopericytomas  sering berulang walaupun selepas dirawat dan pada peringkat ulangan ini ia biasa menyerang ke bahagian badan yang lain.
Germ Cell Tumor  berlaku pada sel  otak yang dikenali sebagai sel  germ yang berfungsi dalam pembentukkan sperma pada lelaki dan telor dalam ovari utuk wanita.Tumor jenis ini kebiasaanya berlaku kepada bahagian badan yang lain namun jika didalam otak  ia terjadi dibahagian tengah otak berhampiran pineal gland.Ia jenis malignan dan sering menyerang kanak kanak.
Craniopharyngioma ( peringkat 2  )

Craniopharyngiomas  adalah tumor yang berlaku  dalam " sellar region"  otak berhampiran  "pituitary gland". Pituitary gland " adalah orga kecil yang terletak dibahagian  lantai otak.Ia berfungsi mengawal  kebanyakkan fungsi badan  terutamanya fungsi berkaitan pembesaran.Ia sangat bahaya kerana berupaya  menghalang pergerakkan cecair dalam otak yang bolih menyebabkn terjadi keradangan dan kebenkakkan otakDoktor biasanya melakukan pembedahan untuk mengeluarkan tumor.Tumor jenis ini sering menyerang gulongan tua.

Tumor otak samada benign atau maglinan mesti dirawat kerana bila ia semakin membesar ia menekan tongkorak kepala dan ini mendatangkan kesakitan yang amat sangat dan membawa kepada kelumpuhan dan kematian.

Sementara rawatan ortodoks hanya mempunyai 3 cara bedah,sinaran radiasi dan kimoterapi namun rawatan alternatif juga tidak mudah untuk merawat kanser otak.

Ini adalah kerana faktor BBB tadi.Walaupun kaedah membunuh sel kanser dapat dilakukan ia  bakal menimbulkan masaalah lain iaitu sel2 kanser yang mati tadi perlu dikeluarkan segera dari dalam otak.

Rawatan  alternatif tidak melihat kanser otak dari perspektif doktor  hospital melihat kepelbagain jenis tumor otak.Mereka hanya melihat kepada ia adalah sejenis sel yang tidak normal  yang tidak sepatutnya berada didalam otak walau dibahagian mana sekalipun tumor itu berada.
Dan apa jua supplimen yang dicadangkan adalah cukup bijak untuk membezakan diantara sel normal dengan sel yang tidak normal.Kerana sifat sel kanser walau dibahagian mana badan sekalipun ia berada  ia mempunyai sifat yag sama iaitu ia bergantung kepada glukosa sebagai bahanapi utuk beroperasi sementara sel sihat menggunakan oksigen.

Pada peringkat2 tertentu kanser otak dimana pembedahan untuk mengeluarkan tumor adalah mustahil untuk dilakukan,doktor biasanya menggunakan antibiotik yang diolah didalam makmal untuk membunuh sel kanser.Antibiotik tersebut direka untuk memperdayakan BBB  agar  ia dapat masuk kedalam otak dan menyerang sel kanser.

Namun ianya tidak bolih digunakkan secara berterusan  kerana kesan2 sampingan yang agak teruk.Hanya antibodi sahaja yang mampu meanggani masaalah ini.Namun olih kerana antibodi pesakit agak lemah dan sel2 kanser biasanya mempunyai selaput protin untuk memperdayakan antibodi sel2 kanser selalunya terselamat.
Disinilah kaedah rawatan alternatif memainkan peranannya.Perlu diingat  bukan semua kaedah rawatan alternatif mampu untuk melepasi BBB  olih itu hanya beberapa jenis kaedah terapi sahaja yag digunakan.
Seperkara lagi ialah berkenaan kerdangan dan kebengkakkan otak bolih terjadi jika sel2 kanser yag mati ini tidak segera dikeluarkan dari otak.Apabila  sel2 kanser ini dibogelkan selaput  protinnya secara agresif,antibodi dengan serta merta menyerang sel kanser.Apabila terlampau banyak sel kanser yang mati serentak keradangan dan kebenkakkan akan terjadi didalam otak.Ini amat merbahaya.

Jika doktor,  biasanya membekalkan  steroid  untuk mengawal kesakitan dan keradangan kaedah alternatif menyarankan penggunaan MSM dan DMSO  yang  melakukan fungsi yang sama tetapi tidak memudaratkan pada jangkamasa lama penggunaanya kerana ia berunsur semulajjadi.
Penggunaan vitamin B17  yang amat popular di Malaysia seringkali disalah anggap sebagai kaedah  terapi yang paling  sesuai  digunakan untuk kanser otak.Namun saya belum pernah lagi menjumpai pesakit2 yang sembuh melalui kaedah ini.Dan saya telahpun menjumpai pesakit yang menggunakan kaedah ini telah gagal walaupun diberikan suntikkan amigdalina B17  beserta pil b17 500 mg
Pernyataan dibawah mungkin bolih merungkai masaalah kegagalan vitamin B17 bertindak terhadap kanser otak.

There are other physicians who use it only under certain circumstances. Most commonly this would include anything that involves the brain or bone. Because of its powerful ability to permeate cell membranes, it is used to pull nutrients into the bone where normally it is difficult to deliver such nutrients. Furthermore, it will cross the blood/brain barrier and carry any nutrients with it that would not normally cross the blood/brain barrier. Consequently, the results of injected amygdalin when used with DMSO have been described as astounding when the brain is involved. Many of these physicians that now use DMSO with these conditions have previously had poor responses when dealing with conditions involving the brain because of the restrictions of the blood/brain barrier.  Amygdalin itself is too large of a molecule to cross the blood/brain barrier and therefore does not normally get into the brain tissue. When DMSO is employed however, all of that changes and results are now being seen where extremely poor results were achieved before DMSO was used.

Perkara lain ialah jika pun unsur2  seperti vitamin B17 dapat sampai ke otak dan melemahkan sel kanser ( menghurai protin kanser ) sistem antibodi yang menyerang sel kanser itu secara tiba2 akan menyebabkan terjadi pendarahan dan kebengkakkan.

Pakar2 rawatan alternatif mencadangkan rawatan kepada kanser otak mesti dilakukan dengan perlahan dan selembut yang mungkin.

Walaupun ia mengambil masa yang agak lama namun ia berisiko rendah dan peratus kesembuhan adalah tinggi.Namun yang menjadi tanda tanya ialah bolihkah pesakit ini bertahan dalam jangkamasa yang lama.

Satu kaedah yang di cadangkan ialah membantu sistem antibodi badan dan enzim2 semulajadi badan bertindak membunuh sel kanser secara normal.

Ini bermakna usaha2 mestilah bermula dengan memastikan sistem imun  berada dalam keadaan yang baik dan kuat.Pangkerias mesti berupaya untuk secara berterusan mengeluarkan enzim2 pemusnah protin.

Setelah melihat dalam pelbagai laman web alternatif kebanyakkan mereka mencadangkan merombak semula diet pesakit dengan memberi tumpuan kepada pembinaan dan pengukuhan sistem imun.

Makanan2 yang diambil mestilah yang menjirus kepada penghasilan sistem imun  yang sihat dan kuat.Mereka juga mencadangkan beberapa jenis makanan yang berfungsi membantu pengkerias mengeluarkan enzim2 yang berkualiti guna memecahkan tembok protin sel kanser.

Supplimen2 yang diberikan perlulah yang berkaitan membantu sistem imun  dan fungsi pangkerias.

Disamping itu adalah mustahak untuk memastikan proses detokfikasi dapat berjalan lancar kerana sel kanser yang mati perlu segera dikeluarkan dari dalam darah terutamannya saluran darah otak.

Olih itu organ2 detokfikasi seperti buah pinggang,kulit,usus dan hati perlu sentiasa dalam keadaan yang sihat dan mampu melaksanakan tugas ini dengan cekap.
 **aku penin dengan istilah-istilah nie... nnti aku workout on this...

No comments:

Post a Comment

Nuff Adv

Ramadan & Ammy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Cinta Hati

lbyf.lilypie.com/TikiBlogger.php/ABff

Sunday, April 24, 2011

~ Brain ~


 
Kanser otak atau tumor otak atau dalam bahasa Inggeris brain cancer atau brain tumor merupakan sejenis kanser yang paling sukar untuk dihadapi dan paling mencabar kepada doktor2 perubatan ortodoks atau alternatif. Kanser otak menjadi suatu kanser yang amat merbahaya ialah kerana  kanser otak berlaku dalam tempat yang paling sensitif dalam tubuh manusia.Sebarang cubaan semborono untuk merawatnya akan mengakibatkan sesuatu padah yang amat buruk seperti kelumpuhan,kecacatan fizikal,hilang ingatan dan bolih membawa maut.
 
Ini adalah kerana faktor "BBB" – BLOOD  BRAIN  BARRIER yang berfungsi sebagai "pengawal keselamatan" yang  memastikan tidak semua bahan bolih sampai keotak melalui saluran darah.Fungsi ini adalah amat effisyen dalam melindungi otak yang amat sensitif namun apabila otak dijangkiti kanser BBB menjadi masaalah besar kepada pakar perubatan kanser otak.
 
Kanser/tumor  otak  biasanya dihidapi oleh 3 gulongan  usia.

- KANAK KANAK

- REMAJA

- DEWASA

Kanser/tumor otak  pada kanak2  kebiasaanya berbentuk "primary" yakni ia memang berasal dari dalam otak itu sendiri.Sementara pada gulongan dewasa ia mungkin berbentuk "primary" atau "secondary"."Secondary" bermaksud tumor atau kanser itu berasal dari bahagian tubuh atau organ yang lain yang terlebih dahulu dijangkiti kanser.Ini disebut  kanser yang telah "bermestasis" ke otak.
Kebiasaanya ia kerap bermestasis dari kanser paru2 dan kanser payudara.Walau bagaimanapun  ia juga  bolih bermestasis dari bahagian2 badan yang lain.Kanser otak didapati amat jarang bermestasis kebahagian badan yang lain kerana  keperluan bermestasis itu sendiri adalah apabila  keseluruhan otak telah tercedera teruk atau lumpuh dimana pada saat ini pesakit telah pun koma atau mati.
Kanser atau tumor otak pada peringkat kanan2,remaja atau dewasa  yang bukan berbentuk  "primary" disyaki berkaitan dengan  isu2 yang berlegar pada  kaedah permakanan semasa zaman kanak2. terutamanya yang berkaitan dengan kekerapan mengambil banyak makanan yang mengandungi unsur gula tiruan atau dinmakan "aspartame" dan makanan yang mengandungi "glutumarte" yang tinggi.
Baca mengenainya di SINI.
Peringkat2 Kanser / Tumor  Otak Remaja / Dewasa
Pada asasnya peringkat2 tumor atau kanser otak banyak bergantung kepada bahgian2 otak yang diserang atau jenis jenis kanser / tumor otak
BRAIN STEM GLIOMAS. Ia  berlaku didalam  sel stem yang berhubung dengan "spinal cord".Ia biasanya diistilahkan tumor/kanser "peringkat tinggi"i yang amat sukar dirawar dan kebiasaanya  doktor tidak akan membuat biopsy terhadap jenis kanser ini.
Pineal Astrocytic Tumor. Ia  adalah tumor yang terjadi berhampiran  "pinal gland" dalam otak.Pinal gland bertanggungjawap mengawal  menghasilkan cecair "melatonim" yang berfungsi mengawal fungsi  tidur dan jaga kita.Terdapat pelbagai jenis  peringkat untuk tumor  yang berlaku pada bahagian ini.
Pilocytic Astrocytoma ( peringkat 1 ). Ia  adalah tumor yang terjadi didalam sel otak  yang dikenali sebagai  "astrocytes".Ia adalah jenis tumor yang kebiasaanya tidak merebak kebahagian luaran dan pertumbuhanya amat perlahan.Pembedahan  adalah cara biasa doktor gunakan untuk mengeluarkan tumor.
Diffuse Astrocytoma (peringkat 2 )

Diffuse astrocytomas  biasa berlaku kepada gulogan remaja  dan ia jarang merebak kebahagian luaran  namun ia juga bolih mencapai ke peringkat  tinggi.

Anaplastic Astrocytoma (peringkat 3 )

Anaplastic astrocytomas  juga dikenali sebagai astrocytomas maglinan  kerana ia cepat membesar dan sering menyerang ke tisu2 berhampiran.I mudah dikenalpasti olih doktor kerana perbezaan ketara jenis sel tumor ini berbanding dengan sel biasa.Ia sering berlaku kepada gulongan dewasa..
Glioblastoma (peringkat 4 )

Glioblastomas  adalah jenis kanser mglinant yang amat ganas dan merebak secara aggeresif.Biasa juga dikenali dengan nama  gliobiastoma  maltiforma atau astrocytoma peringkat 4.Ia biasa menyerang gulongan dewasa dan tua.

Oligodendroglial Tumors terjadi didalam sel otak bernama oligodendrocytes yang menyokong sistem  saraf.Ia dipecahkan kepada beberapa peringkat.

Peringkat 2.Ia berkembang dengan perlahan dan selnya nampak seakan2 sama dengn sel sihat.Ia biasa berlaku pada gulongan  dewasa dan  gulongan tua.

Peringkat 3.Ia jenis yang berkembang cepat dan selnya nampak berbeza dengan sel sihat.

Mixed Gliomas  adalh tumor yang  mempunyai lebih dari satu jenis sel kanser.Ia dibezakan mengikut  peringkat2 berikut.

Oligoastrocytoma (PERINGKAT2 ): Oligoastrocytomas  adalah jenis tumor  campuran astrocytes dan oligodendrocytes dan ia adalah jenis yang berkembang perlahan
Anaplastic oligoastrocytoma (peringkat 3 ) Ia adalah jenis tumor oligostrocytoma  peringkat tinggi dan biasa menyerang peringkat  dewasa dan gulongan tua. Ependymal Tumors adalah jenis tumor yang  berlaku pada ruang disekeliling "spinal cord".Ruang ini mengandungi cecair yang  bertindak sebagai penampan yang melindungi  otak dan spinal cord .Ia terbahagi kepada 2  peringkat.

Ependymomas  Peringkat 1 dan 2. Ia adalah jenis tumor yang lambat berkembang dan selnya nanpak seakan akan sama sengan sel sihat.Keadah pembedahan biasa digunakan untuk mengeluarkannya.

Anaplastic ependymoma ( peringkat 3 ). Ia jenis tumor yang berkembang amat cepat dan selnya nampak berbeza dengan sel sihat.

Medulloblastoma ( peringkat 4 )

Medulloblastomas  adalah sejenis tumor yang terjadi pada bahagian  bawah belakang kepala.Tumor jenis ini terjadi  kebiasaanya secara  perlahan dan hanya dapat dikesan apabila terjadi gangguan atau merasa kesakitan kepada bahagian belakang kepala.Ia biasa menyerang gulongan kanak kanak,remaja dan dewasa.Tumor jenis ini bolih merebak ke bahagian  lain otak.

Pineal Parenchymal Tumors. Ia adalah sejenis tumor yang  terjadi dari sel2  parenchymal atau sel  pinocytes, iaitu sel yang  membentuk  pineal gland. Tumor jenis ini amat berbeza dengan  tumor pineal astrocytic  ( astrocytomas ) yang menyokong  pineal gland. .Ia terbahagi kepada 2 peringkat.

Pineocytomas ( peringkat 2 ) jenis yang berkembang agak perlahan dan biasa berlaku pada gulonga remaja dan dewasa.

Pineoblastomas ( peringkat 4 ) Ia jenis tumor malignan dan biasa menyerang kanak kanak.

Meningeal Tumors biasanya berlaku didalam  tisu  nipis  yang menyelimuti otak dan spinal cord.Ia biasanya  hanya mempunyai peringkat 1 hingga 3.
Meningioma Peringkat 1. Kebiasaanya mempunyai pertumbuhan yang perlahan dan ianya adalah jenis benign dan biasa menyerang wanita.
Meningioma  dan hemangiopericytomas peringkat 2 dan 3  adalah jenis tumor maglinan yang berupaya menyerang kebahagian lain otak  dan spinal cord.
Peringkat 2 meningiomas  lebih kerap terjadi kepada lelaki.Sementara jenis hemangiopericytomas  sering berulang walaupun selepas dirawat dan pada peringkat ulangan ini ia biasa menyerang ke bahagian badan yang lain.
Germ Cell Tumor  berlaku pada sel  otak yang dikenali sebagai sel  germ yang berfungsi dalam pembentukkan sperma pada lelaki dan telor dalam ovari utuk wanita.Tumor jenis ini kebiasaanya berlaku kepada bahagian badan yang lain namun jika didalam otak  ia terjadi dibahagian tengah otak berhampiran pineal gland.Ia jenis malignan dan sering menyerang kanak kanak.
Craniopharyngioma ( peringkat 2  )

Craniopharyngiomas  adalah tumor yang berlaku  dalam " sellar region"  otak berhampiran  "pituitary gland". Pituitary gland " adalah orga kecil yang terletak dibahagian  lantai otak.Ia berfungsi mengawal  kebanyakkan fungsi badan  terutamanya fungsi berkaitan pembesaran.Ia sangat bahaya kerana berupaya  menghalang pergerakkan cecair dalam otak yang bolih menyebabkn terjadi keradangan dan kebenkakkan otakDoktor biasanya melakukan pembedahan untuk mengeluarkan tumor.Tumor jenis ini sering menyerang gulongan tua.

Tumor otak samada benign atau maglinan mesti dirawat kerana bila ia semakin membesar ia menekan tongkorak kepala dan ini mendatangkan kesakitan yang amat sangat dan membawa kepada kelumpuhan dan kematian.

Sementara rawatan ortodoks hanya mempunyai 3 cara bedah,sinaran radiasi dan kimoterapi namun rawatan alternatif juga tidak mudah untuk merawat kanser otak.

Ini adalah kerana faktor BBB tadi.Walaupun kaedah membunuh sel kanser dapat dilakukan ia  bakal menimbulkan masaalah lain iaitu sel2 kanser yang mati tadi perlu dikeluarkan segera dari dalam otak.

Rawatan  alternatif tidak melihat kanser otak dari perspektif doktor  hospital melihat kepelbagain jenis tumor otak.Mereka hanya melihat kepada ia adalah sejenis sel yang tidak normal  yang tidak sepatutnya berada didalam otak walau dibahagian mana sekalipun tumor itu berada.
Dan apa jua supplimen yang dicadangkan adalah cukup bijak untuk membezakan diantara sel normal dengan sel yang tidak normal.Kerana sifat sel kanser walau dibahagian mana badan sekalipun ia berada  ia mempunyai sifat yag sama iaitu ia bergantung kepada glukosa sebagai bahanapi utuk beroperasi sementara sel sihat menggunakan oksigen.

Pada peringkat2 tertentu kanser otak dimana pembedahan untuk mengeluarkan tumor adalah mustahil untuk dilakukan,doktor biasanya menggunakan antibiotik yang diolah didalam makmal untuk membunuh sel kanser.Antibiotik tersebut direka untuk memperdayakan BBB  agar  ia dapat masuk kedalam otak dan menyerang sel kanser.

Namun ianya tidak bolih digunakkan secara berterusan  kerana kesan2 sampingan yang agak teruk.Hanya antibodi sahaja yang mampu meanggani masaalah ini.Namun olih kerana antibodi pesakit agak lemah dan sel2 kanser biasanya mempunyai selaput protin untuk memperdayakan antibodi sel2 kanser selalunya terselamat.
Disinilah kaedah rawatan alternatif memainkan peranannya.Perlu diingat  bukan semua kaedah rawatan alternatif mampu untuk melepasi BBB  olih itu hanya beberapa jenis kaedah terapi sahaja yag digunakan.
Seperkara lagi ialah berkenaan kerdangan dan kebengkakkan otak bolih terjadi jika sel2 kanser yag mati ini tidak segera dikeluarkan dari otak.Apabila  sel2 kanser ini dibogelkan selaput  protinnya secara agresif,antibodi dengan serta merta menyerang sel kanser.Apabila terlampau banyak sel kanser yang mati serentak keradangan dan kebenkakkan akan terjadi didalam otak.Ini amat merbahaya.

Jika doktor,  biasanya membekalkan  steroid  untuk mengawal kesakitan dan keradangan kaedah alternatif menyarankan penggunaan MSM dan DMSO  yang  melakukan fungsi yang sama tetapi tidak memudaratkan pada jangkamasa lama penggunaanya kerana ia berunsur semulajjadi.
Penggunaan vitamin B17  yang amat popular di Malaysia seringkali disalah anggap sebagai kaedah  terapi yang paling  sesuai  digunakan untuk kanser otak.Namun saya belum pernah lagi menjumpai pesakit2 yang sembuh melalui kaedah ini.Dan saya telahpun menjumpai pesakit yang menggunakan kaedah ini telah gagal walaupun diberikan suntikkan amigdalina B17  beserta pil b17 500 mg
Pernyataan dibawah mungkin bolih merungkai masaalah kegagalan vitamin B17 bertindak terhadap kanser otak.

There are other physicians who use it only under certain circumstances. Most commonly this would include anything that involves the brain or bone. Because of its powerful ability to permeate cell membranes, it is used to pull nutrients into the bone where normally it is difficult to deliver such nutrients. Furthermore, it will cross the blood/brain barrier and carry any nutrients with it that would not normally cross the blood/brain barrier. Consequently, the results of injected amygdalin when used with DMSO have been described as astounding when the brain is involved. Many of these physicians that now use DMSO with these conditions have previously had poor responses when dealing with conditions involving the brain because of the restrictions of the blood/brain barrier.  Amygdalin itself is too large of a molecule to cross the blood/brain barrier and therefore does not normally get into the brain tissue. When DMSO is employed however, all of that changes and results are now being seen where extremely poor results were achieved before DMSO was used.

Perkara lain ialah jika pun unsur2  seperti vitamin B17 dapat sampai ke otak dan melemahkan sel kanser ( menghurai protin kanser ) sistem antibodi yang menyerang sel kanser itu secara tiba2 akan menyebabkan terjadi pendarahan dan kebengkakkan.

Pakar2 rawatan alternatif mencadangkan rawatan kepada kanser otak mesti dilakukan dengan perlahan dan selembut yang mungkin.

Walaupun ia mengambil masa yang agak lama namun ia berisiko rendah dan peratus kesembuhan adalah tinggi.Namun yang menjadi tanda tanya ialah bolihkah pesakit ini bertahan dalam jangkamasa yang lama.

Satu kaedah yang di cadangkan ialah membantu sistem antibodi badan dan enzim2 semulajadi badan bertindak membunuh sel kanser secara normal.

Ini bermakna usaha2 mestilah bermula dengan memastikan sistem imun  berada dalam keadaan yang baik dan kuat.Pangkerias mesti berupaya untuk secara berterusan mengeluarkan enzim2 pemusnah protin.

Setelah melihat dalam pelbagai laman web alternatif kebanyakkan mereka mencadangkan merombak semula diet pesakit dengan memberi tumpuan kepada pembinaan dan pengukuhan sistem imun.

Makanan2 yang diambil mestilah yang menjirus kepada penghasilan sistem imun  yang sihat dan kuat.Mereka juga mencadangkan beberapa jenis makanan yang berfungsi membantu pengkerias mengeluarkan enzim2 yang berkualiti guna memecahkan tembok protin sel kanser.

Supplimen2 yang diberikan perlulah yang berkaitan membantu sistem imun  dan fungsi pangkerias.

Disamping itu adalah mustahak untuk memastikan proses detokfikasi dapat berjalan lancar kerana sel kanser yang mati perlu segera dikeluarkan dari dalam darah terutamannya saluran darah otak.

Olih itu organ2 detokfikasi seperti buah pinggang,kulit,usus dan hati perlu sentiasa dalam keadaan yang sihat dan mampu melaksanakan tugas ini dengan cekap.
 **aku penin dengan istilah-istilah nie... nnti aku workout on this...

No comments:

Post a Comment