Nuffnang Ads

Friday, October 29, 2010

Indahnye..

Sangat indah sekali... bile...
Saat sangat bahagia cam nie..
Enjoy.. Happy..
Dengan anugerah Allah.. yg tak der gantinye..
~AMEN~





Mia ckp dia sayang Momy..
I'm happy.....!!! ahaks!

Novel CikPah

Sekarang nie aku dok layan Novel..
Pengedar tegar nye opismate aku nie..
Aku tumpang baca jer..


Dah a few gak aku baca..
Tapi kali nie sgt mengujakan..
Sbb nama penulisnye..
Hampir-hampir ngan nama princess..
Damia Zafirah..

Aku rs nie nama pena jer kut..
Real name.. Ntah...






Hehehe..


Wednesday, October 27, 2010

Story Pillow Book

Momy love shopping..
Momy suka membeli-belah..
Momy sangat suka kedua-dua diatas..
So..tak payah pilih.. english or malay sama jer..


Further story pasal online shooping...
Momy beli kan Mia.. STORY PILLOW BOOK - PRINCESS STORY






Alhamdullilah... Mia sangat suka...
Mia sgt appreciate it.. until bwk sleep..
& bwk g umah baby sitter..

Me ... SMILLE... ;-)

b4 lupe.. if instrested.. find here..
http://mira-mairascloset.blogspot.com/

Thursday, October 21, 2010

Cuci Mata

Melayan kebuhsanan aku..
Bonie tak der... cuti...
Aku pun layan blog..


Mode : Cuci MaTa
change to
Mode : Kehcewa


coz rega emas as 21/10/2010 = Rm151
(selayaknye aku kecewa..)


Aku layan blog MK Gold nie..
http://mkshop1.blogspot.com/
Dia jual barang kemas..
Bole beli terus via online..
Or secara ansuran (Kutu) katanye..
Rasa aku cam nak SIGN-IN jer yg ansuranye term..
Nak tunggu aku kumpul..
Jenuh...
Tapi...
Keadaan blom mengizinkan...
May be one find day..
huk.. huk.. huk..


Aku nak tgk lg yg aku berkenan nie...


21.91g


16g


Please.. Please.. Please..
Come to my dream.




Hermm... but i still have this...


Weeding Gift with LOVE
ALHAMDULLILAH...

Tuesday, October 19, 2010

...:-)....

Sangat gembira ngan keadaan nie...







Capture By Mia
 

 


Mia amek sendri.. Muka nak mcm Ika..
Gambar bertiga aku yg amek.. Gambar aku ngan Dady, Mia yg amek end up gambar dia sendiri dia amek... ahahaha

18 Oct 2010

Mia x der pengasuh.. Mak Ani mintak cuti sbb nak  konvo Ika & bercuti sekali..
Aku..?? ngumpul cuti tuk next year.. Kan Mia nak sekolah..
So.. Mia dok kampung..

Aku rasa pagi tak der lah kecoh sgt.. sbb aku lone ranger.. tapi sume tertinggal..
Cardex x bawak.. tak per...
Sampai opis aku terpanjat sbb...



Sebab.... aku bwk kasut lain-lain... Adooooo... kasut spare tak der.. Aku pinjam kete Ejot.. So... aku pakai jer...




Selipar Jamban g opis.. hehehe.. tak der sket pun rasa malu.. ngan selamba aku melangkah masuk opis ngan penuh confident.. Jez segan ngan kesan lebam kat kaki jer.. tapi tak bape nak heran lah...


Fokus dekat sket.. Tahap kelebaman kaki aku yg cute nih...


Lebam nie aku nak claim ngan TNB.. asik x der karen jer.. Mendatangkan kecederaan kat aku.. Aku saman 100K.. ngan care direct ke account Tabung Haji aku.. Bole aku wat rombongan umrah & ziarah bersama kuarga..!!

Monday, October 18, 2010

Add on

Sambungan cite Kutu TooTTT...

Disebabkan aku bg authority kat Ika Moksu Upload kan cite pasal kutu tot nie... dia nye entry sgt mengecewa kan..

So..biar momy jer yg citer...
Sbb momy & Angah Jot saksi kejadian merangkap RESQUE..
ahaha..

Tak tau bile menatang nie dh bersama Mia..
Aku find out friday malam..
Ingatkan tahi mata dia or habuk..
Aku kuis2 lah sket..
Mia marah dia ckp sakit..
Aku diam kan lagi..
Bile aku jeling2 tgk apsal cam berkilat & bulit..
Amende tue..
Aku tangkap pala dia tgk..
Sekali KUTU tooTToot.. lahhhh...
Aku call Yang,yang suh buang..
Mia dah cam cacing meronta2..
Aku panggil Jot suh pegang dia..
Jot tekan pala dia kat pillow & bukakkan mata dia..
Aku cabut.. susah jugak..
Mia...??? meronta2 & menjerit...
A few time gak.. end up tanggal..

Nie hah menatangnye...


Dah puas melalak..
Aku mandikan Mia..
Then ini hasilnye..
Mia suh mms gambar kutu toottt ngan gamba dia kat Dady..



Muke cute..
Selepas kutu tut dihapuskan..
Dedicated special kat Dady..

Sunday, October 17, 2010

Friday, October 15, 2010

Garaj

Herrmmm.. Bile dipikir2 blek naper lah aku tak der kemampuan masa beli umah dulu..
If ada kemampuan tue.. bole sgt aku beli corner lot..
Walhal aku org 1st yg beli kat taman perumahan aku nie..
Tapi time tue byk sgt hal happend..
2007 - Kawin & Preggy Mia & Beli Umah & Deliver Mia
So... budget amat terhad..
So.. tue yang amek middle lot..
So.. tue ler yg aku stay skang..
So.. Alhamdullilah..

tak der gambar garaj.. hall pun bole lah..



 Now days nie ktrg selalu berebut nak parking lam garaj.. Kete aku.. Kete Yang.. Kete Jot.. Motor Yang.. Motor Jot.. berebut2.. kadang2 aku sakit jer ati bile ada orang yang parking kenderaan sepah2 nie.. Haddooo.. Sakit mata aku..!!


Biar gambar berbicara...

Kat Garaj area Motor Yang & Jot

Wall tepi garaj

Wall ujung garaj

Dalam umah..

Nie ada satu lagi bakal menghuni garaj atau pun lam umah.. Soon key.. Dady dh promise..

So.. betapa sempit nye garaj umah aku...

Baju Tido baru

Tak tau apa Motif aku sebenarnye...
Yang paling penting aku x leh tahan nengok blog jual barang2 budak2..
Rasa sume aku nak beli... haaaddoooo..!!

Yang terbaru aku belikan Mia baju tido..
Puas servay sana sini nye blog.. end up kat Little Clothes in the Little Clothset..
5 set Rm100 + postage Rm6
Aku berjaya mengoda Bonnie & magsa terbaru Zaki..
Aku beli 2 set.. Bonnie 2 set.. Zaki 1 set..
Hahaha...

Let pica says..


Ketat.. Sbb saiz terkecik..

Baju Fish

Suar cam kat Sea.. Mcm2 fish ada.. ASTRO..

SUKE dpt baju baru.. 
 
Nie blom pakai lagi..



Seronokkan shopping online... hehehe
Pastikan dlm account ada ada RM.. RM.. RM..

Thursday, October 14, 2010

Mickey Mouse a.k.a Kimos

Almost 2 week Mia keep repeating pasal pieces. Katanye dia nak pieces. Yang ckp bole ker..? Pada aku ok jer.. asalkan dengan kerelaan hati dia sendri.. no force at all..!! Mia ckp dia nak earing Mickey Mouse @ Kimos.. Seee...she demand..!! Seingat2 aku dia penah tgk katalog Poh Kong pasal barang kemas Disney character.

Definetly aku yakin amat sgt nie sume influence dari katalog tue.. So, tuk tunaikan permintaan dia.. Aku tolong pujuk Yang belikan kan dia earing yg dihajat2 kan.. Abis ktorg round kedai emas kat Pontian.. tapi sgt menghampakan.. Yang ada hello kitty.. tweety & tah pape.. Mia plak ttp ngan decession dia 'KIMOS'.. So,aku x berani nak beli selain tue..takut dia buat scene..

End-up aku ckp nnti kt g Jusco jer lah.. nie kt g klinik dulu wat piecing dulu.. She ok.. sampai klinik dia tanya doktor ada x earing KIMOS.. dokto plak ngan jujurnye jwb tak der.. doktor pakai yg nikel. sbb ada ubat.. Mia terus give up & tak jd.. alasanye dokto x der earing KIMOS.. adik tak moh ah..!!

Aku blek ngan kecewa & saje2 jer buang masa..

Kalo Mia nampak earing KIMOS nie naya aku..








One find day yea Mia.. While u dah betul-betul readay okey.. Momy belikan. Promise..!!

Soalan Damia

Aku rasa sgt Mia dah jadik Big Gurl.. Setiap butir yang keluar dari mulut dia membuatkan otak aku ligat memikirkannye.. sama ada butir-butir tue untuk menenangkan,menyakitkan hati dan meminta otak aku ligat memikirkan jawapan untuk setiap butiran nye.

Mia sekarang menjadik seorang sangat yang observer & menyebabkan dia banyak soalan yang bermain dalam minda dia. Dengan dua insiden semalam menyebabkan aku rasa she not my baby anymore.. She now my girl.. Ya Allah..im gonna miss her baby time..

Insiden pertama while aku drive blek keje..

Me : Waaaahhhhh... bestnye kete tue... Momy nak lah.. tp duit momy sket caner nak beli..?? (sambil tgk Nissan FairLady putih)
Mia : Momy nak yea..??
Me : Ha'ah.. Adik belikan bleh..?
Mia : Boleh.. nnti tunggu adik GAJI adik belikan.. Momy 1, Dady 1, Maktuk 1 & Atuk 1..
Me : Waaaaahhhhhh.....bestnye...
Mia : Tapiiiiii.... sekarang nie adik blom gaji.. nnti dh gaji adik beli.. Momy sabar tau..!!
Me : Arrkkk... Ok..!! Promise tau..!!
Mia : Promise..!! Sayang Momy Adik.. I Lebuyu..
Me : Sayang adik jugak.. Lebuyu too...

Dia dh tau caner nak gunakan semula setiap alasan yang aku bagi pada dia.. So, Ammy watch out..!!!

Insiden kedua happen time nak tido..

Mia : Mie,nape nose Husin tue senget..?? (sambil menyenget kan nose dia)
Me : Hah..??? (terus ligat otak aku berfikir caner nak terangkan)
Mia : Kan adik tanya... jawablah..
Me : Ok..!! Cam nie.. dengar momy cite nie.. Nie citer pasal u dulu...
'Dulu...u dudok lam tummy momy.. Tuhan (Allah swt) jadikan u lam tummy momy. Tuhan tue jadikan u sempurna.. PERFECT.. sangat perfect.. ada hand..nose..leg..hair.. pala..ears.. sume2 nie.. (sambil aku sentuh semua kat body dia)..'
Mia : Oooooo.... Husin..??
Me : 'Same goes to Husin.. Tuhan jadikkan dia lam tummy mak lang..Tuhan jadikan dia istimewa.. SPECIAL.. disebabkan dia special.. so,dia lain dari u.. dekat nose dia ada lubang.. tue nama dia CLEFT.. so,bila ada cleft dia x leh susu..memilk & makan.. ari2 dia cry.. sbb dia lapar & thirsty.. so,mak lang bawak dia g hospital.. doktor repairkan nose dia.. jadik bile kene repair tue yg nose dia senget sket.. senget tue sbb dia SPECIAL..'
Mia : Oooo.. dia special.. sbb tue nose senget sket.. (Mia keep repeated apa yg aku terangkan even tunggang langgang)
Me : Ya Allah.. she growing to fast.. i'm gonna to miss her baby time..

Ada sket artikel pasal Cleft yg aku amek dr web info sihat.. Lets share..

SUMBING BIBIR DAN SUMBING LELANGIT Apakah sumbing Bibir dan sumbing Lelangit?



Sumbing bibir ialah rekahan pada bibir atas.Sumbing Lelangit ialah rekahan pada garis


tengah lelangit.


Bagaimanakah kecacatan boleh terjadi?


Keadaan disebabkan oleh suatu rekahan (fisur) pada garis tengah lelangit akibat dari


kegagalan kedua-dua sisi bercantum semasa perkembangan janin pada usia 3 bulan dalam


kandungan.


Sebab-sebab


• Tidak diketahui


• Keturunan(30% mempunyai ahli keluarga dengan kecacatan yang sama)


• Keadaan sifat baka (dengan kecacatan kelahiran lain)


• Agen keracunan ( ubat,jangkitan viral,racun yang dihasilkan oleh organisma hidup


semasa mengandong)


Adakah perbezaan diantara kedua jenis sumbing?


Sumbing bibir dan sumbing lelangit boleh terjadi secara berasingan atau kedua-duanya sekali.


Berapa kerap ia terjadi?


Sumbing bibir dan Sumbing bibir/lelangit terjadi anggaran 1 dalam 1000 kelahiran. Sumbing


lelangit sahaja anggaran 1 dalam 2000 kelahiran.


Apakah komplikasi sumbing bibir dan sumbing lelangit ?


1. Masalah penyusuan


2. telinga bernanah


3. Masalah pertuturan


4. Pertumbuhan gigi tidak normal


5. Masalah kecantikan (Cosmetic problem)


6. Kesan psikologi (Psychological effect)


1. Masalah penyusuan


o Bayi tidak menyusu secukupnya kerana pembentukan mulut yang tidak


sempurna. Masalah bergantung pada keterukan sumbing.


Penyelesaian: Mengalakkan penyusuan susu ibu secara langsung.Jika bayi


tidak dapat berbuat demikian ‘,beri perahan susu ibu atau susu formula dengan


sudu.


o Mereka menelan lebih udara semasa penyusuan, susu mudah masuk melalui


hidung atau telinga dalam.


Penyelesaian : Dudukan bayi secara menegak semasa dan selepas penyusuan.


Sendawakan bayi selepas penyusuan.


2. Penyakit Telinga


o Mudah mendapat jangkitan telinga dan pengumpulan air di bahagian telinga


tengah. Memberi kesan pada pendengaran bayi.


Penyelesaian: Air yang terkumpul ini perlu dikeluarkan menggunakan teknik


“ear weaking” dan jangkitan dirawat sebaiknya.


o Hilang pendengaran.(gejala jangkitan telinga)


Penyelesaian: Menghadiri temujanji untuk penilaian di klinik ENT.


3. Perkembangan Pertuturan


o Otot lelangit bagi kanak-kanak sumbing lelangit , tidak berfungsi dengan


sempurna. Jadi mereka mempunyai “hypernasal speech” dan pertuturan tidak


fasih.


o Kurang pendengaran juga menghalang perkembangan pertuturan


Penyelesaian: Proses penyelesaian:Sesi Terapi Pertuturan dan mengikuti ujian


pendengaran secara berkala


4. Pertumbuhan gigi.


o Kanak-kanak dengan kecacatan pada gusi atas/lelangit mempunyai bentuk gigi


yang tidak normal atau tiada gigi.


Penyelesaian: Jumpa Doktor Gigi pada umur muda atau sebelum gigi


tumbuh.Penjagaan mulut yang baik.Rawatan Orthodontik (pembetulan


terhadap gigi yang tidak betul)


5. Masalah kecantikan (Cosmetic problems)


o Kesan rawatan yang tidak sempurna boleh menimbulkan ketidakpuasan


kepada pesakit


6. Kesan Psikologi (Psychological impact)


o Kombinasi banyak masalah yang melibatkan


pertuturan,pendengaran,pergigian dan masalah kosmetik menyebabkan kurang


keyakinan diri dan lain – lain kesan PSIKOLOGI .


Rawatan


Melibatkan rawatan dari berbagai disiplin.termasuklah Pakar pembedahan plastic,Pakar


pembedahan Otolaryngologikal (ENT),doctor gigi (dentist),Orthodontist (Pakar dalam


pembentukan gigi)???, Audiologist (Pakar pendengaran dan pakar Terapi pertuturan). Serta


kakitangan kesihatan.


Rawatan Pembedahan Pembedahan Sumbing bibir boleh dilakukan pada umur 3 bulan.


Pembedahan Sumbing lelangit biasanya dilakukan diantara umur 6 bulan hingga satu


tahun.Kemungkinan bone graft (pemindahan tisu tulang ) akan di lakukan


kemudian.Pembedahan pembetulan rahang (tulang mulut dan dagu) juga di perlukan bila


umur meningkat.


Pencegahan


• Dapatkan nasihat doktor berkenaan risiko berulang pada kehamilan berikutnya


• Semasa hamil jangan mengambil sebarang ubat tanpa nasihat doktor.


Rehabilitasi (Pemulihan)


• Terapi Pertuturan


• Rawatan Orthodotik (rawatan pembentukan gigi)


Kumpulan sokongan


CLAPAM (Cleft Lip and Palate Association of Malaysia)


No. 121 Lot 4 - 46A


4th floor Wisma Central


Jalan Ampang


50450 Kuala Lumpur


Tel/fax: 03-21621445


e-mail : clapam@tm.net.my


Semakan akhir : 14 Julai 2006

Wednesday, October 13, 2010

I Think He Miss Her

Last few days ari tue Yang ckp... Sedap nye kalo dapat makan lauk2 kampung... kalo dulu arwah wan selalu masak lauk kampung.. Daun keledek.. Ikan masin masak sambal.. Kulit rambai masak lemak.. belut goreng sambal.. cendol wat sendri...

Aku plak.... ??????? hah..?? daun keledek..?? daun ubi aku tau lah.. ikan masin sambal..?? ikan masin goreng perah limau aku tau lah.. kulit rambai masak lemak..?? masak lemak ikan aku tau lah.. belut goreng sambal..?? herrrkkk..belut..aku tau tp.. geli lah.. cendol wat sendri.. jemput2 aku taulah wat sendri...

Goossshhhh... caner aku nak full fill dia nye selera..?? Cam ner aku nak wat sume tue.. maner nak dicarik pun yea jugak..

Suddenly i felt it.. He missed her soooo much...

Arwah Wan yg jaga Yang while kecik2 dulu..
AL-FATIHAH..

End up aku smlm berjaya masakkan Ikan Masin Sambal.

Yang,

Next time yea Yang i blajar masak yang lain-lain ngan Mak Long.. Nanti dah pandai i masakkan u..

I lebuyu.. 

Luv,

Ammy yg Cute
;-)

Pegon Time (Playground Time)

Tah nape aku tetiba rajin nak melayan Mia g pegon.. Blek kijer jer terus aku menuju ke pegon w/o singgah umah dulu.. Of course kalo dh blek aku malas..

Valuable time with Damia tembam..








Enjoy yea Manja... Momy Love u.. Muaaaaahhh...

Nuff Adv

Ramadan & Ammy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Cinta Hati

lbyf.lilypie.com/TikiBlogger.php/ABff

Friday, October 29, 2010

Indahnye..

Sangat indah sekali... bile...
Saat sangat bahagia cam nie..
Enjoy.. Happy..
Dengan anugerah Allah.. yg tak der gantinye..
~AMEN~





Mia ckp dia sayang Momy..
I'm happy.....!!! ahaks!

Novel CikPah

Sekarang nie aku dok layan Novel..
Pengedar tegar nye opismate aku nie..
Aku tumpang baca jer..


Dah a few gak aku baca..
Tapi kali nie sgt mengujakan..
Sbb nama penulisnye..
Hampir-hampir ngan nama princess..
Damia Zafirah..

Aku rs nie nama pena jer kut..
Real name.. Ntah...






Hehehe..


Wednesday, October 27, 2010

Story Pillow Book

Momy love shopping..
Momy suka membeli-belah..
Momy sangat suka kedua-dua diatas..
So..tak payah pilih.. english or malay sama jer..


Further story pasal online shooping...
Momy beli kan Mia.. STORY PILLOW BOOK - PRINCESS STORY






Alhamdullilah... Mia sangat suka...
Mia sgt appreciate it.. until bwk sleep..
& bwk g umah baby sitter..

Me ... SMILLE... ;-)

b4 lupe.. if instrested.. find here..
http://mira-mairascloset.blogspot.com/

Thursday, October 21, 2010

Cuci Mata

Melayan kebuhsanan aku..
Bonie tak der... cuti...
Aku pun layan blog..


Mode : Cuci MaTa
change to
Mode : Kehcewa


coz rega emas as 21/10/2010 = Rm151
(selayaknye aku kecewa..)


Aku layan blog MK Gold nie..
http://mkshop1.blogspot.com/
Dia jual barang kemas..
Bole beli terus via online..
Or secara ansuran (Kutu) katanye..
Rasa aku cam nak SIGN-IN jer yg ansuranye term..
Nak tunggu aku kumpul..
Jenuh...
Tapi...
Keadaan blom mengizinkan...
May be one find day..
huk.. huk.. huk..


Aku nak tgk lg yg aku berkenan nie...


21.91g


16g


Please.. Please.. Please..
Come to my dream.




Hermm... but i still have this...


Weeding Gift with LOVE
ALHAMDULLILAH...

Tuesday, October 19, 2010

...:-)....

Sangat gembira ngan keadaan nie...







Capture By Mia
 

 


Mia amek sendri.. Muka nak mcm Ika..
Gambar bertiga aku yg amek.. Gambar aku ngan Dady, Mia yg amek end up gambar dia sendiri dia amek... ahahaha

18 Oct 2010

Mia x der pengasuh.. Mak Ani mintak cuti sbb nak  konvo Ika & bercuti sekali..
Aku..?? ngumpul cuti tuk next year.. Kan Mia nak sekolah..
So.. Mia dok kampung..

Aku rasa pagi tak der lah kecoh sgt.. sbb aku lone ranger.. tapi sume tertinggal..
Cardex x bawak.. tak per...
Sampai opis aku terpanjat sbb...



Sebab.... aku bwk kasut lain-lain... Adooooo... kasut spare tak der.. Aku pinjam kete Ejot.. So... aku pakai jer...




Selipar Jamban g opis.. hehehe.. tak der sket pun rasa malu.. ngan selamba aku melangkah masuk opis ngan penuh confident.. Jez segan ngan kesan lebam kat kaki jer.. tapi tak bape nak heran lah...


Fokus dekat sket.. Tahap kelebaman kaki aku yg cute nih...


Lebam nie aku nak claim ngan TNB.. asik x der karen jer.. Mendatangkan kecederaan kat aku.. Aku saman 100K.. ngan care direct ke account Tabung Haji aku.. Bole aku wat rombongan umrah & ziarah bersama kuarga..!!

Monday, October 18, 2010

Add on

Sambungan cite Kutu TooTTT...

Disebabkan aku bg authority kat Ika Moksu Upload kan cite pasal kutu tot nie... dia nye entry sgt mengecewa kan..

So..biar momy jer yg citer...
Sbb momy & Angah Jot saksi kejadian merangkap RESQUE..
ahaha..

Tak tau bile menatang nie dh bersama Mia..
Aku find out friday malam..
Ingatkan tahi mata dia or habuk..
Aku kuis2 lah sket..
Mia marah dia ckp sakit..
Aku diam kan lagi..
Bile aku jeling2 tgk apsal cam berkilat & bulit..
Amende tue..
Aku tangkap pala dia tgk..
Sekali KUTU tooTToot.. lahhhh...
Aku call Yang,yang suh buang..
Mia dah cam cacing meronta2..
Aku panggil Jot suh pegang dia..
Jot tekan pala dia kat pillow & bukakkan mata dia..
Aku cabut.. susah jugak..
Mia...??? meronta2 & menjerit...
A few time gak.. end up tanggal..

Nie hah menatangnye...


Dah puas melalak..
Aku mandikan Mia..
Then ini hasilnye..
Mia suh mms gambar kutu toottt ngan gamba dia kat Dady..



Muke cute..
Selepas kutu tut dihapuskan..
Dedicated special kat Dady..

Friday, October 15, 2010

Garaj

Herrmmm.. Bile dipikir2 blek naper lah aku tak der kemampuan masa beli umah dulu..
If ada kemampuan tue.. bole sgt aku beli corner lot..
Walhal aku org 1st yg beli kat taman perumahan aku nie..
Tapi time tue byk sgt hal happend..
2007 - Kawin & Preggy Mia & Beli Umah & Deliver Mia
So... budget amat terhad..
So.. tue yang amek middle lot..
So.. tue ler yg aku stay skang..
So.. Alhamdullilah..

tak der gambar garaj.. hall pun bole lah..



 Now days nie ktrg selalu berebut nak parking lam garaj.. Kete aku.. Kete Yang.. Kete Jot.. Motor Yang.. Motor Jot.. berebut2.. kadang2 aku sakit jer ati bile ada orang yang parking kenderaan sepah2 nie.. Haddooo.. Sakit mata aku..!!


Biar gambar berbicara...

Kat Garaj area Motor Yang & Jot

Wall tepi garaj

Wall ujung garaj

Dalam umah..

Nie ada satu lagi bakal menghuni garaj atau pun lam umah.. Soon key.. Dady dh promise..

So.. betapa sempit nye garaj umah aku...

Baju Tido baru

Tak tau apa Motif aku sebenarnye...
Yang paling penting aku x leh tahan nengok blog jual barang2 budak2..
Rasa sume aku nak beli... haaaddoooo..!!

Yang terbaru aku belikan Mia baju tido..
Puas servay sana sini nye blog.. end up kat Little Clothes in the Little Clothset..
5 set Rm100 + postage Rm6
Aku berjaya mengoda Bonnie & magsa terbaru Zaki..
Aku beli 2 set.. Bonnie 2 set.. Zaki 1 set..
Hahaha...

Let pica says..


Ketat.. Sbb saiz terkecik..

Baju Fish

Suar cam kat Sea.. Mcm2 fish ada.. ASTRO..

SUKE dpt baju baru.. 
 
Nie blom pakai lagi..



Seronokkan shopping online... hehehe
Pastikan dlm account ada ada RM.. RM.. RM..

Thursday, October 14, 2010

Mickey Mouse a.k.a Kimos

Almost 2 week Mia keep repeating pasal pieces. Katanye dia nak pieces. Yang ckp bole ker..? Pada aku ok jer.. asalkan dengan kerelaan hati dia sendri.. no force at all..!! Mia ckp dia nak earing Mickey Mouse @ Kimos.. Seee...she demand..!! Seingat2 aku dia penah tgk katalog Poh Kong pasal barang kemas Disney character.

Definetly aku yakin amat sgt nie sume influence dari katalog tue.. So, tuk tunaikan permintaan dia.. Aku tolong pujuk Yang belikan kan dia earing yg dihajat2 kan.. Abis ktorg round kedai emas kat Pontian.. tapi sgt menghampakan.. Yang ada hello kitty.. tweety & tah pape.. Mia plak ttp ngan decession dia 'KIMOS'.. So,aku x berani nak beli selain tue..takut dia buat scene..

End-up aku ckp nnti kt g Jusco jer lah.. nie kt g klinik dulu wat piecing dulu.. She ok.. sampai klinik dia tanya doktor ada x earing KIMOS.. dokto plak ngan jujurnye jwb tak der.. doktor pakai yg nikel. sbb ada ubat.. Mia terus give up & tak jd.. alasanye dokto x der earing KIMOS.. adik tak moh ah..!!

Aku blek ngan kecewa & saje2 jer buang masa..

Kalo Mia nampak earing KIMOS nie naya aku..








One find day yea Mia.. While u dah betul-betul readay okey.. Momy belikan. Promise..!!

Soalan Damia

Aku rasa sgt Mia dah jadik Big Gurl.. Setiap butir yang keluar dari mulut dia membuatkan otak aku ligat memikirkannye.. sama ada butir-butir tue untuk menenangkan,menyakitkan hati dan meminta otak aku ligat memikirkan jawapan untuk setiap butiran nye.

Mia sekarang menjadik seorang sangat yang observer & menyebabkan dia banyak soalan yang bermain dalam minda dia. Dengan dua insiden semalam menyebabkan aku rasa she not my baby anymore.. She now my girl.. Ya Allah..im gonna miss her baby time..

Insiden pertama while aku drive blek keje..

Me : Waaaahhhhh... bestnye kete tue... Momy nak lah.. tp duit momy sket caner nak beli..?? (sambil tgk Nissan FairLady putih)
Mia : Momy nak yea..??
Me : Ha'ah.. Adik belikan bleh..?
Mia : Boleh.. nnti tunggu adik GAJI adik belikan.. Momy 1, Dady 1, Maktuk 1 & Atuk 1..
Me : Waaaaahhhhhh.....bestnye...
Mia : Tapiiiiii.... sekarang nie adik blom gaji.. nnti dh gaji adik beli.. Momy sabar tau..!!
Me : Arrkkk... Ok..!! Promise tau..!!
Mia : Promise..!! Sayang Momy Adik.. I Lebuyu..
Me : Sayang adik jugak.. Lebuyu too...

Dia dh tau caner nak gunakan semula setiap alasan yang aku bagi pada dia.. So, Ammy watch out..!!!

Insiden kedua happen time nak tido..

Mia : Mie,nape nose Husin tue senget..?? (sambil menyenget kan nose dia)
Me : Hah..??? (terus ligat otak aku berfikir caner nak terangkan)
Mia : Kan adik tanya... jawablah..
Me : Ok..!! Cam nie.. dengar momy cite nie.. Nie citer pasal u dulu...
'Dulu...u dudok lam tummy momy.. Tuhan (Allah swt) jadikan u lam tummy momy. Tuhan tue jadikan u sempurna.. PERFECT.. sangat perfect.. ada hand..nose..leg..hair.. pala..ears.. sume2 nie.. (sambil aku sentuh semua kat body dia)..'
Mia : Oooooo.... Husin..??
Me : 'Same goes to Husin.. Tuhan jadikkan dia lam tummy mak lang..Tuhan jadikan dia istimewa.. SPECIAL.. disebabkan dia special.. so,dia lain dari u.. dekat nose dia ada lubang.. tue nama dia CLEFT.. so,bila ada cleft dia x leh susu..memilk & makan.. ari2 dia cry.. sbb dia lapar & thirsty.. so,mak lang bawak dia g hospital.. doktor repairkan nose dia.. jadik bile kene repair tue yg nose dia senget sket.. senget tue sbb dia SPECIAL..'
Mia : Oooo.. dia special.. sbb tue nose senget sket.. (Mia keep repeated apa yg aku terangkan even tunggang langgang)
Me : Ya Allah.. she growing to fast.. i'm gonna to miss her baby time..

Ada sket artikel pasal Cleft yg aku amek dr web info sihat.. Lets share..

SUMBING BIBIR DAN SUMBING LELANGIT Apakah sumbing Bibir dan sumbing Lelangit?



Sumbing bibir ialah rekahan pada bibir atas.Sumbing Lelangit ialah rekahan pada garis


tengah lelangit.


Bagaimanakah kecacatan boleh terjadi?


Keadaan disebabkan oleh suatu rekahan (fisur) pada garis tengah lelangit akibat dari


kegagalan kedua-dua sisi bercantum semasa perkembangan janin pada usia 3 bulan dalam


kandungan.


Sebab-sebab


• Tidak diketahui


• Keturunan(30% mempunyai ahli keluarga dengan kecacatan yang sama)


• Keadaan sifat baka (dengan kecacatan kelahiran lain)


• Agen keracunan ( ubat,jangkitan viral,racun yang dihasilkan oleh organisma hidup


semasa mengandong)


Adakah perbezaan diantara kedua jenis sumbing?


Sumbing bibir dan sumbing lelangit boleh terjadi secara berasingan atau kedua-duanya sekali.


Berapa kerap ia terjadi?


Sumbing bibir dan Sumbing bibir/lelangit terjadi anggaran 1 dalam 1000 kelahiran. Sumbing


lelangit sahaja anggaran 1 dalam 2000 kelahiran.


Apakah komplikasi sumbing bibir dan sumbing lelangit ?


1. Masalah penyusuan


2. telinga bernanah


3. Masalah pertuturan


4. Pertumbuhan gigi tidak normal


5. Masalah kecantikan (Cosmetic problem)


6. Kesan psikologi (Psychological effect)


1. Masalah penyusuan


o Bayi tidak menyusu secukupnya kerana pembentukan mulut yang tidak


sempurna. Masalah bergantung pada keterukan sumbing.


Penyelesaian: Mengalakkan penyusuan susu ibu secara langsung.Jika bayi


tidak dapat berbuat demikian ‘,beri perahan susu ibu atau susu formula dengan


sudu.


o Mereka menelan lebih udara semasa penyusuan, susu mudah masuk melalui


hidung atau telinga dalam.


Penyelesaian : Dudukan bayi secara menegak semasa dan selepas penyusuan.


Sendawakan bayi selepas penyusuan.


2. Penyakit Telinga


o Mudah mendapat jangkitan telinga dan pengumpulan air di bahagian telinga


tengah. Memberi kesan pada pendengaran bayi.


Penyelesaian: Air yang terkumpul ini perlu dikeluarkan menggunakan teknik


“ear weaking” dan jangkitan dirawat sebaiknya.


o Hilang pendengaran.(gejala jangkitan telinga)


Penyelesaian: Menghadiri temujanji untuk penilaian di klinik ENT.


3. Perkembangan Pertuturan


o Otot lelangit bagi kanak-kanak sumbing lelangit , tidak berfungsi dengan


sempurna. Jadi mereka mempunyai “hypernasal speech” dan pertuturan tidak


fasih.


o Kurang pendengaran juga menghalang perkembangan pertuturan


Penyelesaian: Proses penyelesaian:Sesi Terapi Pertuturan dan mengikuti ujian


pendengaran secara berkala


4. Pertumbuhan gigi.


o Kanak-kanak dengan kecacatan pada gusi atas/lelangit mempunyai bentuk gigi


yang tidak normal atau tiada gigi.


Penyelesaian: Jumpa Doktor Gigi pada umur muda atau sebelum gigi


tumbuh.Penjagaan mulut yang baik.Rawatan Orthodontik (pembetulan


terhadap gigi yang tidak betul)


5. Masalah kecantikan (Cosmetic problems)


o Kesan rawatan yang tidak sempurna boleh menimbulkan ketidakpuasan


kepada pesakit


6. Kesan Psikologi (Psychological impact)


o Kombinasi banyak masalah yang melibatkan


pertuturan,pendengaran,pergigian dan masalah kosmetik menyebabkan kurang


keyakinan diri dan lain – lain kesan PSIKOLOGI .


Rawatan


Melibatkan rawatan dari berbagai disiplin.termasuklah Pakar pembedahan plastic,Pakar


pembedahan Otolaryngologikal (ENT),doctor gigi (dentist),Orthodontist (Pakar dalam


pembentukan gigi)???, Audiologist (Pakar pendengaran dan pakar Terapi pertuturan). Serta


kakitangan kesihatan.


Rawatan Pembedahan Pembedahan Sumbing bibir boleh dilakukan pada umur 3 bulan.


Pembedahan Sumbing lelangit biasanya dilakukan diantara umur 6 bulan hingga satu


tahun.Kemungkinan bone graft (pemindahan tisu tulang ) akan di lakukan


kemudian.Pembedahan pembetulan rahang (tulang mulut dan dagu) juga di perlukan bila


umur meningkat.


Pencegahan


• Dapatkan nasihat doktor berkenaan risiko berulang pada kehamilan berikutnya


• Semasa hamil jangan mengambil sebarang ubat tanpa nasihat doktor.


Rehabilitasi (Pemulihan)


• Terapi Pertuturan


• Rawatan Orthodotik (rawatan pembentukan gigi)


Kumpulan sokongan


CLAPAM (Cleft Lip and Palate Association of Malaysia)


No. 121 Lot 4 - 46A


4th floor Wisma Central


Jalan Ampang


50450 Kuala Lumpur


Tel/fax: 03-21621445


e-mail : clapam@tm.net.my


Semakan akhir : 14 Julai 2006

Wednesday, October 13, 2010

I Think He Miss Her

Last few days ari tue Yang ckp... Sedap nye kalo dapat makan lauk2 kampung... kalo dulu arwah wan selalu masak lauk kampung.. Daun keledek.. Ikan masin masak sambal.. Kulit rambai masak lemak.. belut goreng sambal.. cendol wat sendri...

Aku plak.... ??????? hah..?? daun keledek..?? daun ubi aku tau lah.. ikan masin sambal..?? ikan masin goreng perah limau aku tau lah.. kulit rambai masak lemak..?? masak lemak ikan aku tau lah.. belut goreng sambal..?? herrrkkk..belut..aku tau tp.. geli lah.. cendol wat sendri.. jemput2 aku taulah wat sendri...

Goossshhhh... caner aku nak full fill dia nye selera..?? Cam ner aku nak wat sume tue.. maner nak dicarik pun yea jugak..

Suddenly i felt it.. He missed her soooo much...

Arwah Wan yg jaga Yang while kecik2 dulu..
AL-FATIHAH..

End up aku smlm berjaya masakkan Ikan Masin Sambal.

Yang,

Next time yea Yang i blajar masak yang lain-lain ngan Mak Long.. Nanti dah pandai i masakkan u..

I lebuyu.. 

Luv,

Ammy yg Cute
;-)

Pegon Time (Playground Time)

Tah nape aku tetiba rajin nak melayan Mia g pegon.. Blek kijer jer terus aku menuju ke pegon w/o singgah umah dulu.. Of course kalo dh blek aku malas..

Valuable time with Damia tembam..








Enjoy yea Manja... Momy Love u.. Muaaaaahhh...