Nuffnang Ads

Thursday, September 26, 2013

I'm HAPPY

Hi.. 
Hai..
Yuhuuii..

I excited.. I suke.. I gembira.. 

After lonnnngggggg time dreamed on this... 
Finally...

I berjaya memula kan langkah yang pertama...
Siyes.. I sangat happy..
Outstanding..!!

Sekarang... I dah jadik 'pelajar' balik..
Nak sangat pandai nie..

I belajar jahit Baju Kurung...
Hahaha...
Sound so funny rite.. but siyes i'm hunger for this..!!!
Indeed....!!!!

I dah start kelas pertama.. Looking forward 2nd class..
I dah siap beli barang-barang..
Level excited dah cecah bumbung umah..
I nak cepat pandai...

Miaaaaaaaaaaa.... Baju sekola u next year MOMY JAHIT....

Yeeeeyyyyyy.... kata Mia..

Yang plak cakap Gud Luck..
Dah cukup nak up my adrenaline..


Wish me luck yea reader.....!!!!

Thursday, September 19, 2013

Kenapa?

OOOoooHooooiiii...

Kenapa macam nie...??

Apsal macam nie...??

Apahal macam nie..??


Jadik macam nie tulisan I..??

X pecaya okeh... Siyes... tulis banyak-banyak terus jadik cam nie... Uwaaaaa....

Dulu x macam nie... 

Lenguh tangan tulis 2 muka surat jer...

Ohmeeeeiiiiii... terus jadik macam cacing kua dari tanah... 

A***baikan isikandung tue.. Translation.. mestila huru hara dulu sebelom dapat momentum repair ayat semula..





Berangan & Pillow Talk

Semalam tak de cite best kat tv nak tengok..

Masuk bilik ajak Mia berangan.. I blow kan rambut dia yang serabai tue.. Niat hati nak berambut panjang.. Ikat sendiri pun tak reti.. Tapi siyes I wonder.. Kecik2 rambut Mia lurus.. Now nie dah ikal plak.. X kisah la anak... dah panjang kan rambut Mia.. Lebat plak tue.. I kalo geram ngan dia.. I tarik je rambut dia.. Hehehe



I cakap kat Mia I buatkan rambut K-pop.. So dia pun kene posing ala-ala K-pop.. Hahahaha...

Nasib la anak blom bape nak faham mak dia tengah buli dia..


Mia siap tanya bole x dia pose cam nih... Even nak tergelak I tahan okey... 


Kan... K-pop kan... Hahahaha...

Lepas berangan I ajak Mia pillow talk.. I cakap ngan Mia.. Botak je lah rambut U nih.. Mia cakap nanti kawan-kawan tarik rambut dia.. tersenget.. 

Damia.. Damia.. Rambut awak senget

Memangla senget.. rambut palsu...

Hahahaha... Lawak la anak I nih...

I tanya Mia kawan-kawan panggil dia apa..??? Mia ckp ada yg panggil Damia.. ada yang panggil Mia.. 

I pun share la something yang dia x tau.. 

M : Dik tau x apa maksud nama adik?
Mia : Tak...
M : Damia tue maksud dia 'Cerdik' 'Pandai'
Mia : Hah...??? Cerdik?? Pandai?? Wowwww....!!
M : Nanti kalo org panggil adik Damia.. Damia.. maknernyer orang panggil adik Cedik.. Cerdik..
Mia : Wow!! Bagos.. Bagos..

..............

Mia : Mi..Zafirah mie.. Zafirah tue apa maksud dia..???
M : Menang... beroleh kemenangan...
Mia : Menang..?? Menang apa...??
M : Menang sume la... buat apa pun menang...
Mia : Wooowwww....!! Damia = Cerdik, Zafirah = Menang
M : Haah..
Mia : Sape yang ajar Momy?
(dia nak tanya sape yg bagi nama tu actually...)
M : Momy ngan Dady la...
Mia : Sayang Momy..

Tetiba I rasa touch bila dia dah pandai appreciate nama yang I bagi kat dia.. Dah besar dah anak I.. 

Uwaaaaaaaaaaa.... mindu bau baby... 

Tuesday, September 17, 2013

Hujung Minggu

Family weekend since Dady off during weekend..

Selalu memang la payah nak jenjalan ngan Dady on weekend..

Nak jenjalan jauh-jauh... baru je kan blek vaccay.. 

Kt jenjalan dekat-dekat jer la.. bersuka ria secara ringan..

Mia pun lepak kampung dah seminggu... Jom la kiter jalan-jalan dikampung..

Statement kan...

Mulakan dengan makan-makan.. Asam Pedas Batu Pahat.. 
*eh..x de gamba..lapar sgt*

Kiter g Paciffic Mall pulak... Seperti yang I rancang..ada perkara baru nak dikenal kan pada Mia..



Menambah koleksi buku Mia jap kat Popular.. 

Mia kan baru pandai membaca.. Jom la beli buku.. 

Buku-buku dalam rak tu sume omputih..

Tersilap plak I kan.. x beli buku melayu..

X pe la buku x rosak pun.. tak basi pun..

Bule jer beli banyak-banyak..


Haaaa.... tengok Mia tue... Suke kemain...



Pilih bola dulu... Amek yang paling ringan...
Kang tercampak lam lorong.. naya..



Intro & Tutorial dari Dady..



Dah berani... 



Tertonggeng-tonggeng...



Cikgu & anak murid.. 




Momy yang tak pandai main pun sesama join geng masuk longkang ngan Mia..

Hahaha..


Ish.. ada plak funfair bonggok nie dalam Mall.. tak pasal I kene teman Mia lam nih.. 





Balik umah sume lepak.. 

Hujung minggu yang seronok.. :-)

Monday, September 9, 2013

Sabah Trips - Part 4

**sambung

Day 5

Ok dah last dah... last.. hahaha

Ari nie dah nak blek dah... Flight tengahari.. Pagi bangun siap-siap.. Nak blek.. Jauh nie nak blek...

Tawau - LCCT - Pontian

Sampai airport jer Mia dah teruja nengok askar ramai.. Sume ngan senapang.. Mia je yang dok kelek bantal busuk dia sepanjang epot.. Askar-askar nie sume yang dah abis operasi kat Lahat Datu. Sume sibuk beli pearl kat airport wat buah tangan kat keluarga.. 

Sempat gak Angah membeli t-shirt selai dua tuk diri sendiri.. Mia membeli scarft..

Dah jom blek.. 

Mak Lala ngan tongakt belut.. 


Ejot yang gigih ngajak ktorg jalan... Mekasih yea Ejot.. 


Bateri almost week.. Pas tu dia g sibuk tgk kapal terbang askar kat tepi tingkap tu ngan atok..


Harap-harap akan ada lagi rezeki lebih tuk kami jalan-jalan lagi... InsaAllah..

Sabah Trips - Part 3

**sambungan

Day 4

Yeeayyy....!!! Shooooooooping session...

Kiter mula dengan Pasar Gantung.. 
(gamba ihsan google)

Gelap kat pasar nie... Panas pun bule tahan.. Luas sikit dari Pasar Philiphine kat KK.. X sesak napas.. tapi menjejes gak peluh.. 




Sambung kat Pusat Pemborong Mutiara & Kristal. Pun gamba ihsan google.. Sebab I kan bizi jadik penasihat..pemilih..pemborong kat situ.. Hehehe



Back to Pasar Tanjung Tawau.. Beli jajan tuk family.. Mia cakap apsal la busuk sangat kedai nie.. Sambil picit idong duduk kat ujung kedai.. Over tul...






Eh.... Kuat pulak kaki Mak Lala nie turun naik pasar.. 


Sape cakap lelaki bawak henbeg x macho.. Abah I relax jer... 


SiMia nie jadik shadow kat MakNdak.. All the time nak ngan Nenek.. Siap nk ikut MakNdak g sekolah ngajar.. Lebih2...


Sume gambar MakNdak goyang.. MakNdak nak pose je mia tarik.. Dengki tul..

Hasil dari tangkapan nie menyebabkan luggage i 60kg.. Fuhhhh... 

Sabah Trips - Part 2

**Sambungan

Our Day 3
Patut nya I dah sampai Mabul ari nie.. Pakndak I ckp kwn dia yg ngajar kat Pulau Mabul inform cuaca laut sangat tak best.. Half way ada ribut.. Air keruh.. Coral pun tak nampak.. I dah sentap.. Rasa nak mogok x nak mkn seafood.. Hahaha... Tipu...!!!

Tuk senangkan ati I yang dah sedih nie.. Ok we go to Semporna... Kite lepak kat resort sana.. 

Ok la kannnnn... dari tak der.... Emmmmppphhhh....

Layan la gamba kami yang kehcewa... 





Ramaikan... Seronok...



Sangkar Ikan yang besar... Ikan dia dah mcm raksasa.. Kalo makan mungkin liat cam selipar jepun.. mengerutu sekali kulit dia... 

Nie kalo makan I selamber je dia telan... 


Kesian kan muke LakiBini yang frust nie... Hahaha


Mak & Abah yang best eva...



Semporna Resort 


 Satu jer gamba kami yang main air.. jadik Lembu Air.. Bak kata Fir.. 


X de camera yang bule waterproof so.. kt x byk gambar.. 

**bersambung**

Friday, September 6, 2013

Sabah Trips - Part 1

Lama tak update.. Sebab I pegi bercuti... Yeayyyy....!!! Gigih i x extand cuti raya sebab nak vacay nih tau... hihi

Kitorg sume g Tawau.. Umah my uncle.. First time for the pas 10++ year dia stay Tawau..

Mia with Maktok Lala masa tunggu flight delay.. Meradang Mia.. Lama sangat tunggu... Abis sume orang dia marah.. Hahaha




Ktorg sampai dah malam... So tak der pic 1st day..

2nd day ktorg g Seafood hunting... PakNdak cakap masak sendiri lagi sedap.. Takut x kene tekak kalo g makan kat kedai... 



Sebelom g ada orang pesan... kene g pasar Tawau.. Seafood dia banyak sangat.. macam-macam.. Ikan fresh gile.. berkilat-kilat mata ikan.. I rambang mata sume nak... hahahaha..





Erkh... ikan lam akuarium pun ada jugak.. 




Kami sume makan ketam sampai bengkak mata.. I jer yang bengkak mata... Over sangat makan kan...



Petang-petang amek angin kat tepi laut.. 








Orang paling bahagia sekali... Perut kenyang... Hati senang... Ramai orang layan.. Sume nye best bak kata Mia.. Over..!!!




Buah ati Atok.. As dia sorang je kan... Dia cakap ngan I.. Dia CUCU Atok.. I ANAK Atok.. Tapi Atok sayang cucu lebih... Helooooo... Perasaaaaaaaaaaannnn.....!!!


Partner in the crime... 

Sibuk petik pokok semalu.. Mia cakap Dady bagi tau.. If dapat petik x kuncup, bule kawin ngan anak raya.. Apa kah.....???? Tah pape Dady nih...

Maktok Lala dah surender x nak layan Mia.. Atok jer yang gigih nak layan Mia..




Nantikan sambungan kat Part 2..

Nuff Adv

Ramadan & Ammy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Cinta Hati

lbyf.lilypie.com/TikiBlogger.php/ABff

Thursday, September 26, 2013

I'm HAPPY

Hi.. 
Hai..
Yuhuuii..

I excited.. I suke.. I gembira.. 

After lonnnngggggg time dreamed on this... 
Finally...

I berjaya memula kan langkah yang pertama...
Siyes.. I sangat happy..
Outstanding..!!

Sekarang... I dah jadik 'pelajar' balik..
Nak sangat pandai nie..

I belajar jahit Baju Kurung...
Hahaha...
Sound so funny rite.. but siyes i'm hunger for this..!!!
Indeed....!!!!

I dah start kelas pertama.. Looking forward 2nd class..
I dah siap beli barang-barang..
Level excited dah cecah bumbung umah..
I nak cepat pandai...

Miaaaaaaaaaaa.... Baju sekola u next year MOMY JAHIT....

Yeeeeyyyyyy.... kata Mia..

Yang plak cakap Gud Luck..
Dah cukup nak up my adrenaline..


Wish me luck yea reader.....!!!!

Thursday, September 19, 2013

Kenapa?

OOOoooHooooiiii...

Kenapa macam nie...??

Apsal macam nie...??

Apahal macam nie..??


Jadik macam nie tulisan I..??

X pecaya okeh... Siyes... tulis banyak-banyak terus jadik cam nie... Uwaaaaa....

Dulu x macam nie... 

Lenguh tangan tulis 2 muka surat jer...

Ohmeeeeiiiiii... terus jadik macam cacing kua dari tanah... 

A***baikan isikandung tue.. Translation.. mestila huru hara dulu sebelom dapat momentum repair ayat semula..





Berangan & Pillow Talk

Semalam tak de cite best kat tv nak tengok..

Masuk bilik ajak Mia berangan.. I blow kan rambut dia yang serabai tue.. Niat hati nak berambut panjang.. Ikat sendiri pun tak reti.. Tapi siyes I wonder.. Kecik2 rambut Mia lurus.. Now nie dah ikal plak.. X kisah la anak... dah panjang kan rambut Mia.. Lebat plak tue.. I kalo geram ngan dia.. I tarik je rambut dia.. Hehehe



I cakap kat Mia I buatkan rambut K-pop.. So dia pun kene posing ala-ala K-pop.. Hahahaha...

Nasib la anak blom bape nak faham mak dia tengah buli dia..


Mia siap tanya bole x dia pose cam nih... Even nak tergelak I tahan okey... 


Kan... K-pop kan... Hahahaha...

Lepas berangan I ajak Mia pillow talk.. I cakap ngan Mia.. Botak je lah rambut U nih.. Mia cakap nanti kawan-kawan tarik rambut dia.. tersenget.. 

Damia.. Damia.. Rambut awak senget

Memangla senget.. rambut palsu...

Hahahaha... Lawak la anak I nih...

I tanya Mia kawan-kawan panggil dia apa..??? Mia ckp ada yg panggil Damia.. ada yang panggil Mia.. 

I pun share la something yang dia x tau.. 

M : Dik tau x apa maksud nama adik?
Mia : Tak...
M : Damia tue maksud dia 'Cerdik' 'Pandai'
Mia : Hah...??? Cerdik?? Pandai?? Wowwww....!!
M : Nanti kalo org panggil adik Damia.. Damia.. maknernyer orang panggil adik Cedik.. Cerdik..
Mia : Wow!! Bagos.. Bagos..

..............

Mia : Mi..Zafirah mie.. Zafirah tue apa maksud dia..???
M : Menang... beroleh kemenangan...
Mia : Menang..?? Menang apa...??
M : Menang sume la... buat apa pun menang...
Mia : Wooowwww....!! Damia = Cerdik, Zafirah = Menang
M : Haah..
Mia : Sape yang ajar Momy?
(dia nak tanya sape yg bagi nama tu actually...)
M : Momy ngan Dady la...
Mia : Sayang Momy..

Tetiba I rasa touch bila dia dah pandai appreciate nama yang I bagi kat dia.. Dah besar dah anak I.. 

Uwaaaaaaaaaaa.... mindu bau baby... 

Tuesday, September 17, 2013

Hujung Minggu

Family weekend since Dady off during weekend..

Selalu memang la payah nak jenjalan ngan Dady on weekend..

Nak jenjalan jauh-jauh... baru je kan blek vaccay.. 

Kt jenjalan dekat-dekat jer la.. bersuka ria secara ringan..

Mia pun lepak kampung dah seminggu... Jom la kiter jalan-jalan dikampung..

Statement kan...

Mulakan dengan makan-makan.. Asam Pedas Batu Pahat.. 
*eh..x de gamba..lapar sgt*

Kiter g Paciffic Mall pulak... Seperti yang I rancang..ada perkara baru nak dikenal kan pada Mia..



Menambah koleksi buku Mia jap kat Popular.. 

Mia kan baru pandai membaca.. Jom la beli buku.. 

Buku-buku dalam rak tu sume omputih..

Tersilap plak I kan.. x beli buku melayu..

X pe la buku x rosak pun.. tak basi pun..

Bule jer beli banyak-banyak..


Haaaa.... tengok Mia tue... Suke kemain...



Pilih bola dulu... Amek yang paling ringan...
Kang tercampak lam lorong.. naya..



Intro & Tutorial dari Dady..



Dah berani... 



Tertonggeng-tonggeng...



Cikgu & anak murid.. 




Momy yang tak pandai main pun sesama join geng masuk longkang ngan Mia..

Hahaha..


Ish.. ada plak funfair bonggok nie dalam Mall.. tak pasal I kene teman Mia lam nih.. 





Balik umah sume lepak.. 

Hujung minggu yang seronok.. :-)

Monday, September 9, 2013

Sabah Trips - Part 4

**sambung

Day 5

Ok dah last dah... last.. hahaha

Ari nie dah nak blek dah... Flight tengahari.. Pagi bangun siap-siap.. Nak blek.. Jauh nie nak blek...

Tawau - LCCT - Pontian

Sampai airport jer Mia dah teruja nengok askar ramai.. Sume ngan senapang.. Mia je yang dok kelek bantal busuk dia sepanjang epot.. Askar-askar nie sume yang dah abis operasi kat Lahat Datu. Sume sibuk beli pearl kat airport wat buah tangan kat keluarga.. 

Sempat gak Angah membeli t-shirt selai dua tuk diri sendiri.. Mia membeli scarft..

Dah jom blek.. 

Mak Lala ngan tongakt belut.. 


Ejot yang gigih ngajak ktorg jalan... Mekasih yea Ejot.. 


Bateri almost week.. Pas tu dia g sibuk tgk kapal terbang askar kat tepi tingkap tu ngan atok..


Harap-harap akan ada lagi rezeki lebih tuk kami jalan-jalan lagi... InsaAllah..

Sabah Trips - Part 3

**sambungan

Day 4

Yeeayyy....!!! Shooooooooping session...

Kiter mula dengan Pasar Gantung.. 
(gamba ihsan google)

Gelap kat pasar nie... Panas pun bule tahan.. Luas sikit dari Pasar Philiphine kat KK.. X sesak napas.. tapi menjejes gak peluh.. 




Sambung kat Pusat Pemborong Mutiara & Kristal. Pun gamba ihsan google.. Sebab I kan bizi jadik penasihat..pemilih..pemborong kat situ.. Hehehe



Back to Pasar Tanjung Tawau.. Beli jajan tuk family.. Mia cakap apsal la busuk sangat kedai nie.. Sambil picit idong duduk kat ujung kedai.. Over tul...






Eh.... Kuat pulak kaki Mak Lala nie turun naik pasar.. 


Sape cakap lelaki bawak henbeg x macho.. Abah I relax jer... 


SiMia nie jadik shadow kat MakNdak.. All the time nak ngan Nenek.. Siap nk ikut MakNdak g sekolah ngajar.. Lebih2...


Sume gambar MakNdak goyang.. MakNdak nak pose je mia tarik.. Dengki tul..

Hasil dari tangkapan nie menyebabkan luggage i 60kg.. Fuhhhh... 

Sabah Trips - Part 2

**Sambungan

Our Day 3
Patut nya I dah sampai Mabul ari nie.. Pakndak I ckp kwn dia yg ngajar kat Pulau Mabul inform cuaca laut sangat tak best.. Half way ada ribut.. Air keruh.. Coral pun tak nampak.. I dah sentap.. Rasa nak mogok x nak mkn seafood.. Hahaha... Tipu...!!!

Tuk senangkan ati I yang dah sedih nie.. Ok we go to Semporna... Kite lepak kat resort sana.. 

Ok la kannnnn... dari tak der.... Emmmmppphhhh....

Layan la gamba kami yang kehcewa... 





Ramaikan... Seronok...



Sangkar Ikan yang besar... Ikan dia dah mcm raksasa.. Kalo makan mungkin liat cam selipar jepun.. mengerutu sekali kulit dia... 

Nie kalo makan I selamber je dia telan... 


Kesian kan muke LakiBini yang frust nie... Hahaha


Mak & Abah yang best eva...



Semporna Resort 


 Satu jer gamba kami yang main air.. jadik Lembu Air.. Bak kata Fir.. 


X de camera yang bule waterproof so.. kt x byk gambar.. 

**bersambung**

Friday, September 6, 2013

Sabah Trips - Part 1

Lama tak update.. Sebab I pegi bercuti... Yeayyyy....!!! Gigih i x extand cuti raya sebab nak vacay nih tau... hihi

Kitorg sume g Tawau.. Umah my uncle.. First time for the pas 10++ year dia stay Tawau..

Mia with Maktok Lala masa tunggu flight delay.. Meradang Mia.. Lama sangat tunggu... Abis sume orang dia marah.. Hahaha




Ktorg sampai dah malam... So tak der pic 1st day..

2nd day ktorg g Seafood hunting... PakNdak cakap masak sendiri lagi sedap.. Takut x kene tekak kalo g makan kat kedai... 



Sebelom g ada orang pesan... kene g pasar Tawau.. Seafood dia banyak sangat.. macam-macam.. Ikan fresh gile.. berkilat-kilat mata ikan.. I rambang mata sume nak... hahahaha..





Erkh... ikan lam akuarium pun ada jugak.. 




Kami sume makan ketam sampai bengkak mata.. I jer yang bengkak mata... Over sangat makan kan...



Petang-petang amek angin kat tepi laut.. 








Orang paling bahagia sekali... Perut kenyang... Hati senang... Ramai orang layan.. Sume nye best bak kata Mia.. Over..!!!




Buah ati Atok.. As dia sorang je kan... Dia cakap ngan I.. Dia CUCU Atok.. I ANAK Atok.. Tapi Atok sayang cucu lebih... Helooooo... Perasaaaaaaaaaaannnn.....!!!


Partner in the crime... 

Sibuk petik pokok semalu.. Mia cakap Dady bagi tau.. If dapat petik x kuncup, bule kawin ngan anak raya.. Apa kah.....???? Tah pape Dady nih...

Maktok Lala dah surender x nak layan Mia.. Atok jer yang gigih nak layan Mia..




Nantikan sambungan kat Part 2..