Nuffnang Ads

Friday, August 31, 2012

Ole Ole

Mia je yang sempat siapkan ticer & friends nye ole2. Momy pun x sempat nak bawak tuk friends.

Next week yea friends. Tak banyak tau. Sebab same jer ole2 nye ngn kat Mesia. So kami terpikir-pikir yang special. Tapi gambaran nye sangat membuatkan kami berfikir banyak kali. Ukiran kiut-kiut bermotifkan dewa..x sesuai. Painting yang cantek-cantek tapi sangat lumayan harganya. ;-)

Memandangkan trip kami bermotifkan mengenali negara & budaya orang Bali. Jadi kami simpan jauh-jauh niat shopping. Tuk yang hampir dengan kami. InsaAllah ada ole-ole. Yang jauh tu..nanti i kongsi pengalaman & gambar2 tuk kamu semua.

Jom tengok Mia nye hasil tangkapan.

Raya

Sambung raya lagi. Joint banyak open house. We olso thinking about open house.

InsaAllah.. :-)

Selamat Hari Merdeka

~ Selamat Ulangtahun Kemerdekaan ke 55 Malaysia~

InsaAllah 'Malaysia' sentiasa didalam lindunganNya.

Happy birthday Malaysia :-)


Saturday, August 25, 2012

Kinamatami Volcano

Tak dapat nak menikmati permandangan Volcano. Dihurung dek peniaga jalanan yang merayu dibeli jualanya. Puas terima kasih sana sini masih dikejar jugak.

Mia pun pelik & pening..

Wednesday, August 22, 2012

Iftar with Mia @ Tadika Bistari Al Hakim

Ari tue sempat Iftar ngan Mia ngan kawan-kawan... Mia cakap sume orang ada Momy & Dady.. So Momy pun adjust2 la ngan Dady nak penuhi request Mia..






End up.. Momy ngan Dady jer yang joint iftar nie.. Bertuah nye Mia... Gelakkan Momy & Dady.. 

Untuk Dikenang

Memang untuk dikenang.. Ingatkan sihat waalfiat.. Upernye.. Deep inside tak sihat.. Dah cite kan pasal Endometriosis.. So nie I nye kenangan... Siyes.. I takut nengok sepital tue.. Luckily dah tak lalu ari-ari pegi blek keje kat jln tu.. sib baik ada highway baru..

Dah pakai uniform.. Jantung nak roboh... Tongkat pakai batang mancis.. 


Kua selepas 2 jam.. Mamai gile.. Nurse tu tunjuk sample yang dia takeout pun i tak bape nak nampak.. x perasaan.. cuma nampak lam botol je.. arrgghhh...



 A for Ammyzyliyana :-)


Dah sedar baru perasaan sorang-sorang.. Yang blek umah.. G JPO.. sbb Mia asik kejut Momy je.. Panggil-panggil.. pas tue Mommy tak sedar nak cry.. so Dady bwk jalan-jalan..


Ok.. I'm back.... Sedar 100%.. still layan mabuk bius.. Muntah2.. satu hari muntah.. adoooiii..


 Drips dah bukak... yeaaayyy... tangan pun dah bengkak.. sib baik dah bukak...


Waiting for discharge.. Yeay..!! Yeay..!!


Selesa.. tapi I tak mo datang sini lagi.. huh..!!


I tunjuk satu je.. ada lagi dua.. kat tempat yang rahsia.. Hehehe..


Enough la entry pasal nie.. Kenangan sungguh... :-)



Monday, August 20, 2012

Sunday, August 19, 2012

Raya.. Yeay.. Raya..

Raya yeay... Raya anak beranak jer.. Tumpang mak ngan abah beraya.. Dady work.. Tak sempat nak bergamba bagai ngan Dady.. Alahai... Tapi we love u Dady..

Gamba santai raya.. I love candid..!!

Saturday, August 18, 2012

Santai Raya

Our great time together @ Syawal nite.

~ We will miss u 'Ramadan' ~

Lauk Raya

Yeay.. Yeay.. Esok raya... Weehuuu..

Sume orang bz ngan persiapan raya.. My mum dah settle hal rumah.. Now we are busy masak lauk raya..

My turn will be next.. Laksa Johor memang my task.. Ikan parang tengah rebus.. Pas nih i cabut tulang dia pulak..

Jom layan Mia yang wat gangguan kat sume orang.. :-)

Thursday, August 16, 2012

Sejuk Tekak

G Holiday Plaza pas buka tadi.. Memang nak beli cover baru tuk ipad. Pilih-pilih macam-macam berkenan. Tapi Yang nak yang something kids & gurlish for Mia. Kan ipad nie memang dia punye. Ok i pasrah time idea Yang and let go Hermes yg i kenan.. :-( Emmmpphh...

Yang paling mustahak settel kan spec Yang tanggal lens tu. Nasib le Yang ada extra spec for emergency.
(***gosh i still gelak la teringat cite tu)

Settle je terus blek & ajak Yang g minum..haus plak tekak ni. Yang suggest g Tutty Fruity Faiz kat area umah jer.. So we lepak's there..

Sejuk jer yogurt tue lalu kat tekak.. Sedap je..

Mata I kelabu la Yang

Hahahaha... Cant stop smiling...

I kan masih lagi bercuti.. Sempena nak raya nie.. I sibuk la kemas umah sikit-sikit.. Sebab cleaner tu x datang i la kene wat.. Huh

Pagi tadi pas Yang g keje.. I sambung bergulung lam selimut.. Lena betul.. Alih-alih je phone munyik.. Nape plak Yang nie..

Yang : Yang...u bole tolong i x?
Me : Nape Yang..????
Yang : Tadi pagi g keje,mata i kelabu.. I pun pikir la... Nape ngan mata i nie.. Masaalah apa plak..
Me : Hah? Nape ngan mata u???
Yang: I pun bukak la spec i.. Uper nye... Sebelah ada cermin sebelah tak der cermin..
Me : Hah...????? Hahahahahaha
Yang : U tolong carikan kat umah yea..
Me : Haa.. Yea lah.. I carik.. Nanti pape i call u..
Yang : Ok..

Erkhhhhh.... Sorry la Yang.. I x sengaja nak gelakkan u.. Tapi siyes.. Mata i kejam pun i bole gelak dengar cite u... Kalo i segar.. Apa lg la kan.. Ceria hari i.. :-)

Tapi tak pe Yang.. I dah jumpe dah.. Kat sofa depan..

*****hahahahaha..i x leh imegin u drive ngan cermin mata sebelah je ada cermin...hahahaha*****

~ jangan confuse.. I panggil dia Yang..dia pun panggil i Yang ~

Wednesday, August 15, 2012

Wall


Wallahua’lam. Bagaimanakah pula pengertian kita?????

Mekasih Tahrul for info sharing... Takuuuutttt....

*********************************************

Tahukah anda apa makna WALL di FB?
Yup. . Ia bermakna DINDING. Lalu kenapa dengan dinding?

Kita teruskan. .

Siapakah yang membuat FB? Mark Zuckerberg seorang berbangsa YAHUDI. Apa kaitannya WALL & YAHUDI? Kaitan kedua-duanya sangat erat.

DINDING RATAPAN

Didinding itu mereka menangisi dosa-dosa mereka, meluahkan harapan, ratapan dan segalanya. Itulah tujuan mereka membuat FB.

Dan tanpa kita sedari, kita lebih banyak mengadu masalah diFB daripada mengadu kepada ALLAH SWT, lebih mengutamakan update status daripada solat dan zikir kepada ALLAH SWT.

Hati-hatilah sahabat, boleh-boleh kita nanti menjadi'' Tassyabuh'' atau menyerupai kaum lain (Yahudi). Nabi melarang dalam sabdanya:'' Barang siapa menyerupai suatu kaum, maka ia termasuk dalam golongannya. "

Oleh kerana itu, jangan jadikan WALL FB sebagai tempat luahan perasaan seperti mereka. Tapi jadikanlah ia sebagai tempat membahagikan ilmu dan nasihat kebaikan kepada umat Nabi Muhammad SAW. Walaupun hanya kepada 1 orang.

Jadikan Wall FB sebagai media untuk menyebarkan dakwah.

Jika anda belum percaya sila buka Google dan Search:'' Wailing Wall Of Israel''.

Mari kita renungkan.

'' Sungguh kamu akan mengikuti langkah2 orang2 sebelum kamu
sejengkal demi sejengkal dan sehasta demi sehasta. Bahkan seandainya mereka masuk lubang biawakpun nescaya kalian ikut masuk pula ke dalamnya. Para sahabat bertanya: 'Siapakan mereka itu Ya Rasulullah?'. Beliau menjawab:'' Ahli Kitab (Nasrani & Yahudi). ! Siapa lagi kalau bukan mereka? "[HR. Imam Bukhari]

Jadi postkanlah kata2 hikmah / nasihat / ayat Al-Quran, Hadis, Ulama terdahulu tentang agama Islam.

Gunakan peluang Yahudi / Nasrani yang akan merosakkan umat Islam dengan membangunkan agama Islam melalui platform mereka.

Ini ilmu baru. Yuk kita amalkan dan dishare keteman yang lain.

Mari kita jalani kehidupan ini dengam ilmu dan iman.

Semoga Allah Ridho ....
(Disadur dari fb: Pendidikan Quran Habiburahman)




Tuesday, August 14, 2012

Cleaning Services

Apa ala.. Pose.. Pose ni nak kacao emosi i.. Beria la i ni mencarik nombo tuk cleaning service.. Call cam call menteri.. Dari siang sampai malam.. Baru dapat.. Dapat la booked appointment.. I compom la dah suke gile.. Gila la kalo x suke bile Big Boss cakap.. 'Ok this year kite hire la cleaning service tuk kemas umah..' hati sape tak berbunga riang.. I LEBIU YANG..

Tepat je hari dan masa yang dijanji... I pun excited la nunggu.. 2 jam i tunggu x muncul-muncul.. I dah start la panas ati..!! Call x pick up.. Segala nombo dia i dail.. Puih ar.. X pick up.. End up i call branch yg suggest i nie.. Dia pun ckp dia x leh nam contact gak puan nie.. I pun menyirap bandung... Terus la membebel kat En. Zul tu.. Ayooo..sorry la yea bang.. I emosi.. 

Tapi siyes.. Nie la yang paling i menyirap. Apa la salah courtesy call kat i yang mengharap nie.. Expalin la apsal x leh nak turn up to my house as appointment. I bkn dinasour yang carnivor.. Mkn daging.. Puas i dail nombo dia.. Terkehel jari i..

Almost 3 hours menyirap..  I dapat call dari oragng yg sangat i cari.. Dia bule cakap dia dah arrange sume and asume x de trouble.. Aduuuuhhh... Sangat rasa menyirap.. Bile i cakap apa solution yang dia bole offer kat i..??? Dia ckapa tak confirm and will update me later.. U olls now later as today terus senyap.. Memang tul la.. 

Jap lagi i nak tanya apa dia bole offer.. Even i menyirap.. Dah rasa feedup... I still nak explaination & solution.. 

Now nie i tengah mujuk Yang mintak tolong kemaskan umah... Sikit-sikit.. Sebab i dah book ngan other cleaner pas raya.. 

Monday, August 13, 2012

Family Time

Bergurau while tunggu waktu berbuka. Kecoh.. Even kami hanya bertiga..

May we have quality time eva..!!

:-)

Ouch..

I wish i can do this.. But they all soooo KEBAL.. Ermmmm..

Tebakar

Ish... Terbakar pulak mentol ni.. Siang x ingat nak beli.. Malam baru la nak ingat.. weekend ni sume shoping komplek full.. G beli kat hardware je la.. Nak tukar yang beli semlm kat tesco,malas nak gi..

Jom Mia teman Momy..

Friday, August 10, 2012

Simpan Dulu

Teringat dulu staff TH inform yg transection in/out bule wat via Maybank ATM. Tau jugak la sbb penah withdraw sikit kat ATM. Ari nie nak simpat wet raya yang Tan Sri bagi. So nak wat via maybank2u. Jenuh berlegar-legar kat website x jumpe. End up g bank jelah wat kat bank. Sambil tu bule gak tanya caner nak wat transfer via maybank2u online.

Sampai bank withdraw dulu. Pas tu g kaunter information dia plak. Cik kat kaunter tu pun GAGAL nak tunjuk kat ner transection tu leh buat. End up dia suggest masukkan via CDM. Erkh... Ok la malas nak pikir.

Bayar sekali hutang piutang seblom g bercuti. Legaaaa...

Petang tadi Kak Mel ajar caner nak wat transection saving via maybank2u.. Many thanks kak...!! So now dah bile masukkan wet bila-bila ada lebih. Selain memang i wat monthly salary deduction. Lega sangat.. I pun register sekali account Mia.. Semoga selalu ada rezeki lebih tuk kami menabung.. :-)

Terima Kasih

Terima kasih Tan Sri Syed Mokhtar.. Mekasih jugak kat bos-bos yang lain.. Atas rezeki raya ni.. Janji use wisely..

Dah selesaikan mana yang penting.. Dah masuk slot belanjawan tuk raya.. Mudah2an tak de yang terlebih.. Kurang tak per.. ;-)

Harap-harap ada lagi balance tuk ujung tahun.

Thursday, August 9, 2012

Solat Hajat

My reference too.. If ada yang mencari.. Sila kan...

Lebih info.. Find it here : 


 CARA MELAKUKAN SOLAT HAJAT

.
Dirikanlah Solat Sunat Hajat sebagaimana solat-solat biasa yang lain dengan mematuhi 13 rukun yang telah disyariatkan itu.  Perbezaannya cuma pada perkara-perkara berikut:
 .

1.  Lafaz dan niat:

.

“U-shol-lii sun-na-tal haa-ja-ti rok-’a-tai-ni lil-laa-hi ta-’aa-laa.”
Daku Solat Sunat Hajat dua raka’at, kerana Allah Ta’ala.
.

2.  Bacaan selepas Al-Fatihah

.
Rakaat pertama: Surah Al-Kafirun atau Ayat Al-Kursi  (satu kali atau 11 kali)
“ALLaahu la ilaaha illa huwal hayyul Qayyum, la ta ‘khudzuhu sinatun walaa naumun lahu maa fissamaawaati wama fil ardhi, man dzal ladziiyasy fa ‘u ‘indahu illaa biidznih, ya ‘lamu maa baina aydiihim wa maa khalfahum, walaayuhiithuuna bisyai-in min’ilhimi illaa bimaa syaa-a, wasi’a kursiyuhus samaawaati wal ardhi, walaa yauuduhu hifzuhumaa wa huwal’aliyuul ‘azhiim.”
“Allah, tidak ada Tuhan melainkan Dia yang Hidup Kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya); tidak mengantuk dan tidak tertidur. Kepunyaan-Nya apa yang ada di langit dan di bumi. Siapakah yang dapat memberi syafaat  (pertolongan) di sisi Allah tanpa izin-Nya? Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kerajaan Allah (IlmuNya dan KekuasaanNya) meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya).” [Surah Al Baqarah 255 (Ayatul Kursiy)]
.
.
Rakaat kedua: Surah Al-Ikhlas  (sekali atau 11 kali)
“Qul huwallaahu ahad, Allaahush shamad, Lam yalid walam yualad, Wa lam yakun lahu kufuwan ahad.”
“Katakanlah : Allah itu Esa! Allah tempat meminta. Dia tidak beranak dan tiada pula diperanakkan. Dan tidak ada sesuatu pun yang setara dengan-Nya.”
.
*Sesungguhnya sebahagian daripada doa yang tidak ditolak ialah bersolat, di mana ia membaca pada setiap rakaat ‘Surah Al-Fatihah’, ‘ayat Al-Kursi’ dan ‘Qulhu wallaahu Ahad’.
.
.

3.  Membaca Tasbih

.
a.  Sebaik sahaja selesai solat (sesudah memberi salam), terus sujud sekali lagi danbacalah tasbih ini 41 kali:
“Laa-i-la-ha il-la an-ta sub-haa-na-ka in-ni kun-tu mi-naz-zhoo li-min.” 
Tiada Tuhan melainkan Dikau (Allah)! Maha Suci Dikau! Sesungguhnya daku ini dari golongan orang yang aniaya.
.
.
b.  Atau Tasbih berikut 1 kali:
.
.

4.  Wirid Selepas Solat Hajat

.
Sesudah selesai menunaikan solat sunat Hajat, wiridkanlah kalimat-kalimat berikut:
.
       a. Istighfar (10 / 100 kali)
“As-tagh-fi-rul-laah, Rab-bi min kul-li zan-bi wa-a-tuu-bu i-laih.”
Daku memohon ampun kepada Allah, Tuhanku, daripada segala dosa dan daku bertaubat kepada-Nya.
.
      b. Zikir
“Laa-i-la-ha il-lal-laah, Mu-ham-mad-da ro-suu-lul-laah.” 
Tiada Tuhan melainkan Allah dan Nabi Muhammad utusan Allah.
 .
     c.  Selawat (10 / 100 kali)
“Allaahumma shalli ‘alaa Sayyidinaa Muhammadin wa ‘alaa aalihii Sayyidinaa Muhammadin.”
Ya Allah! Sejahterakanlah ke atas penghulu kami Nabi Muhamad SAW dan ke atas ahli keluarga penghulu kami Muhamad SAW.
.
.

5.  Doa Solat Hajat

  .
Teruslah memohon hajat yang dikehendaki sewaktu masih bersujud. Kemudian duduk semula dan bacalah doa berikut:
.
.

AL-La-Hum-ma in-ni as-a-lu-ka bi-ma-‘aa-qi-dil ‘iz-zi min ‘ar-shi-ka, wa-mun-ta-Har rah-ma-ti min ki-ta-bik, wa-bis-mi-kal ‘a-zo-mi, wa-waj-Hi-kal ‘a-la, wa-ka-li-maa-ti-kal tam-mah. La-’i-la-ha ‘il-laL-Laa-Hul ha-lii-mul ka-riim, sub-ha-naL-Laa-hi rab-bil ‘a-zhim, al-ham-du LiL-La-Hi rab-bil ‘a-la-miin. as-a-lu-ka muu-ji-baa-ti rah-ma-tik, wa-‘a-zaa-i-ma magh-fi-ra-tik, wal-‘is-ma-ta min kul-li zhan-bi, wal-gha-nii-ma-ta min kul-li birr, was-sa-la-ma-ta min kul-li ‘ithm. Laa-ta-da’ li zhan-ba ‘il-la gha-far-tah, wa-laa Ham-man ‘il-la far-raj-tah, wa-laa dai-nan ‘il-la qo-dhai-tah, wa-laa ma-ri-dhan ‘il-la sha-fai-tah, wa-laa fa-qii-ran wa-laa mis-kiy-nan ‘il-la agh-nai-tah, wa-laa jaa-hil-lan ‘il-la ‘al-lam-tah, wa-laa ‘a-duu-wan ‘il-la kha-zal-tah, wa-laa ‘ai-ban ‘il-la sa-sar-tah, wa-laa maiy-yi-tan ‘il-la ra-him-tah, wa-laa haa-ja-tan Hi-ya la-ka ri-dhan ‘il-la qha-dhai-tah. AL-La-Hum-ma in-ni a-ta-waj-ja-Hu bi-ka i-la rab-bi fii haa-ja-tii Ha-zhi-Hi li-tuq-dha lii Haa-ja-tii yaa-‘ar-ha-mar roo-hi-min. aa-  Allah! Sejahterakanlah ke atas penghulu kami Nabi Muhamad SAW dan ke atas ahli keluarga penghulu kami Muhamad SAW. . . 5.  Doa Solat Hajat   . Teruslah memohon hajat yang dikehendaki sewaktu masih bersujud. Kemudian duduk semula dan bacalah doa berikut: . . AL-La-Hum-ma in-ni as-a-lu-ka bi-ma-‘aa-qi-dil ‘iz-zi min ‘ar-shi-ka, wa-mun-ta-Har rah-ma-ti min ki-ta-bik, wa-bis-mi-kal ‘a-zo-mi, wa-waj-Hi-kal ‘a-la, wa-ka-li-maa-ti-kal tam-mah. La-’i-la-ha ‘il-laL-Laa-Hul ha-lii-mul ka-riim, sub-ha-naL-Laa-hi rab-bil ‘a-zhim, al-ham-du LiL-La-Hi rab-bil ‘a-la-miin. as-a-lu-ka muu-ji-baa-ti rah-ma-tik, wa-‘a-zaa-i-ma magh-fi-ra-tik, wal-‘is-ma-ta min kul-li zhan-bi, wal-gha-nii-ma-ta min kul-li birr, was-sa-la-ma-ta min kul-li ‘ithm. Laa-ta-da’ li zhan-ba ‘il-la gha-far-tah, wa-laa Ham-man ‘il-la far-raj-tah, wa-laa dai-nan ‘il-la qo-dhai-tah, wa-laa ma-ri-dhan ‘il-la sha-fai-tah, wa-laa fa-qii-ra

Nuff Adv

Ramadan & Ammy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Cinta Hati

lbyf.lilypie.com/TikiBlogger.php/ABff

Friday, August 31, 2012

Ole Ole

Mia je yang sempat siapkan ticer & friends nye ole2. Momy pun x sempat nak bawak tuk friends.

Next week yea friends. Tak banyak tau. Sebab same jer ole2 nye ngn kat Mesia. So kami terpikir-pikir yang special. Tapi gambaran nye sangat membuatkan kami berfikir banyak kali. Ukiran kiut-kiut bermotifkan dewa..x sesuai. Painting yang cantek-cantek tapi sangat lumayan harganya. ;-)

Memandangkan trip kami bermotifkan mengenali negara & budaya orang Bali. Jadi kami simpan jauh-jauh niat shopping. Tuk yang hampir dengan kami. InsaAllah ada ole-ole. Yang jauh tu..nanti i kongsi pengalaman & gambar2 tuk kamu semua.

Jom tengok Mia nye hasil tangkapan.

Raya

Sambung raya lagi. Joint banyak open house. We olso thinking about open house.

InsaAllah.. :-)

Selamat Hari Merdeka

~ Selamat Ulangtahun Kemerdekaan ke 55 Malaysia~

InsaAllah 'Malaysia' sentiasa didalam lindunganNya.

Happy birthday Malaysia :-)


Saturday, August 25, 2012

Kinamatami Volcano

Tak dapat nak menikmati permandangan Volcano. Dihurung dek peniaga jalanan yang merayu dibeli jualanya. Puas terima kasih sana sini masih dikejar jugak.

Mia pun pelik & pening..

Wednesday, August 22, 2012

Iftar with Mia @ Tadika Bistari Al Hakim

Ari tue sempat Iftar ngan Mia ngan kawan-kawan... Mia cakap sume orang ada Momy & Dady.. So Momy pun adjust2 la ngan Dady nak penuhi request Mia..






End up.. Momy ngan Dady jer yang joint iftar nie.. Bertuah nye Mia... Gelakkan Momy & Dady.. 

Untuk Dikenang

Memang untuk dikenang.. Ingatkan sihat waalfiat.. Upernye.. Deep inside tak sihat.. Dah cite kan pasal Endometriosis.. So nie I nye kenangan... Siyes.. I takut nengok sepital tue.. Luckily dah tak lalu ari-ari pegi blek keje kat jln tu.. sib baik ada highway baru..

Dah pakai uniform.. Jantung nak roboh... Tongkat pakai batang mancis.. 


Kua selepas 2 jam.. Mamai gile.. Nurse tu tunjuk sample yang dia takeout pun i tak bape nak nampak.. x perasaan.. cuma nampak lam botol je.. arrgghhh...



 A for Ammyzyliyana :-)


Dah sedar baru perasaan sorang-sorang.. Yang blek umah.. G JPO.. sbb Mia asik kejut Momy je.. Panggil-panggil.. pas tue Mommy tak sedar nak cry.. so Dady bwk jalan-jalan..


Ok.. I'm back.... Sedar 100%.. still layan mabuk bius.. Muntah2.. satu hari muntah.. adoooiii..


 Drips dah bukak... yeaaayyy... tangan pun dah bengkak.. sib baik dah bukak...


Waiting for discharge.. Yeay..!! Yeay..!!


Selesa.. tapi I tak mo datang sini lagi.. huh..!!


I tunjuk satu je.. ada lagi dua.. kat tempat yang rahsia.. Hehehe..


Enough la entry pasal nie.. Kenangan sungguh... :-)



Monday, August 20, 2012

Sunday, August 19, 2012

Raya.. Yeay.. Raya..

Raya yeay... Raya anak beranak jer.. Tumpang mak ngan abah beraya.. Dady work.. Tak sempat nak bergamba bagai ngan Dady.. Alahai... Tapi we love u Dady..

Gamba santai raya.. I love candid..!!

Saturday, August 18, 2012

Santai Raya

Our great time together @ Syawal nite.

~ We will miss u 'Ramadan' ~

Lauk Raya

Yeay.. Yeay.. Esok raya... Weehuuu..

Sume orang bz ngan persiapan raya.. My mum dah settle hal rumah.. Now we are busy masak lauk raya..

My turn will be next.. Laksa Johor memang my task.. Ikan parang tengah rebus.. Pas nih i cabut tulang dia pulak..

Jom layan Mia yang wat gangguan kat sume orang.. :-)

Thursday, August 16, 2012

Sejuk Tekak

G Holiday Plaza pas buka tadi.. Memang nak beli cover baru tuk ipad. Pilih-pilih macam-macam berkenan. Tapi Yang nak yang something kids & gurlish for Mia. Kan ipad nie memang dia punye. Ok i pasrah time idea Yang and let go Hermes yg i kenan.. :-( Emmmpphh...

Yang paling mustahak settel kan spec Yang tanggal lens tu. Nasib le Yang ada extra spec for emergency.
(***gosh i still gelak la teringat cite tu)

Settle je terus blek & ajak Yang g minum..haus plak tekak ni. Yang suggest g Tutty Fruity Faiz kat area umah jer.. So we lepak's there..

Sejuk jer yogurt tue lalu kat tekak.. Sedap je..

Mata I kelabu la Yang

Hahahaha... Cant stop smiling...

I kan masih lagi bercuti.. Sempena nak raya nie.. I sibuk la kemas umah sikit-sikit.. Sebab cleaner tu x datang i la kene wat.. Huh

Pagi tadi pas Yang g keje.. I sambung bergulung lam selimut.. Lena betul.. Alih-alih je phone munyik.. Nape plak Yang nie..

Yang : Yang...u bole tolong i x?
Me : Nape Yang..????
Yang : Tadi pagi g keje,mata i kelabu.. I pun pikir la... Nape ngan mata i nie.. Masaalah apa plak..
Me : Hah? Nape ngan mata u???
Yang: I pun bukak la spec i.. Uper nye... Sebelah ada cermin sebelah tak der cermin..
Me : Hah...????? Hahahahahaha
Yang : U tolong carikan kat umah yea..
Me : Haa.. Yea lah.. I carik.. Nanti pape i call u..
Yang : Ok..

Erkhhhhh.... Sorry la Yang.. I x sengaja nak gelakkan u.. Tapi siyes.. Mata i kejam pun i bole gelak dengar cite u... Kalo i segar.. Apa lg la kan.. Ceria hari i.. :-)

Tapi tak pe Yang.. I dah jumpe dah.. Kat sofa depan..

*****hahahahaha..i x leh imegin u drive ngan cermin mata sebelah je ada cermin...hahahaha*****

~ jangan confuse.. I panggil dia Yang..dia pun panggil i Yang ~

Wednesday, August 15, 2012

Wall


Wallahua’lam. Bagaimanakah pula pengertian kita?????

Mekasih Tahrul for info sharing... Takuuuutttt....

*********************************************

Tahukah anda apa makna WALL di FB?
Yup. . Ia bermakna DINDING. Lalu kenapa dengan dinding?

Kita teruskan. .

Siapakah yang membuat FB? Mark Zuckerberg seorang berbangsa YAHUDI. Apa kaitannya WALL & YAHUDI? Kaitan kedua-duanya sangat erat.

DINDING RATAPAN

Didinding itu mereka menangisi dosa-dosa mereka, meluahkan harapan, ratapan dan segalanya. Itulah tujuan mereka membuat FB.

Dan tanpa kita sedari, kita lebih banyak mengadu masalah diFB daripada mengadu kepada ALLAH SWT, lebih mengutamakan update status daripada solat dan zikir kepada ALLAH SWT.

Hati-hatilah sahabat, boleh-boleh kita nanti menjadi'' Tassyabuh'' atau menyerupai kaum lain (Yahudi). Nabi melarang dalam sabdanya:'' Barang siapa menyerupai suatu kaum, maka ia termasuk dalam golongannya. "

Oleh kerana itu, jangan jadikan WALL FB sebagai tempat luahan perasaan seperti mereka. Tapi jadikanlah ia sebagai tempat membahagikan ilmu dan nasihat kebaikan kepada umat Nabi Muhammad SAW. Walaupun hanya kepada 1 orang.

Jadikan Wall FB sebagai media untuk menyebarkan dakwah.

Jika anda belum percaya sila buka Google dan Search:'' Wailing Wall Of Israel''.

Mari kita renungkan.

'' Sungguh kamu akan mengikuti langkah2 orang2 sebelum kamu
sejengkal demi sejengkal dan sehasta demi sehasta. Bahkan seandainya mereka masuk lubang biawakpun nescaya kalian ikut masuk pula ke dalamnya. Para sahabat bertanya: 'Siapakan mereka itu Ya Rasulullah?'. Beliau menjawab:'' Ahli Kitab (Nasrani & Yahudi). ! Siapa lagi kalau bukan mereka? "[HR. Imam Bukhari]

Jadi postkanlah kata2 hikmah / nasihat / ayat Al-Quran, Hadis, Ulama terdahulu tentang agama Islam.

Gunakan peluang Yahudi / Nasrani yang akan merosakkan umat Islam dengan membangunkan agama Islam melalui platform mereka.

Ini ilmu baru. Yuk kita amalkan dan dishare keteman yang lain.

Mari kita jalani kehidupan ini dengam ilmu dan iman.

Semoga Allah Ridho ....
(Disadur dari fb: Pendidikan Quran Habiburahman)




Tuesday, August 14, 2012

Cleaning Services

Apa ala.. Pose.. Pose ni nak kacao emosi i.. Beria la i ni mencarik nombo tuk cleaning service.. Call cam call menteri.. Dari siang sampai malam.. Baru dapat.. Dapat la booked appointment.. I compom la dah suke gile.. Gila la kalo x suke bile Big Boss cakap.. 'Ok this year kite hire la cleaning service tuk kemas umah..' hati sape tak berbunga riang.. I LEBIU YANG..

Tepat je hari dan masa yang dijanji... I pun excited la nunggu.. 2 jam i tunggu x muncul-muncul.. I dah start la panas ati..!! Call x pick up.. Segala nombo dia i dail.. Puih ar.. X pick up.. End up i call branch yg suggest i nie.. Dia pun ckp dia x leh nam contact gak puan nie.. I pun menyirap bandung... Terus la membebel kat En. Zul tu.. Ayooo..sorry la yea bang.. I emosi.. 

Tapi siyes.. Nie la yang paling i menyirap. Apa la salah courtesy call kat i yang mengharap nie.. Expalin la apsal x leh nak turn up to my house as appointment. I bkn dinasour yang carnivor.. Mkn daging.. Puas i dail nombo dia.. Terkehel jari i..

Almost 3 hours menyirap..  I dapat call dari oragng yg sangat i cari.. Dia bule cakap dia dah arrange sume and asume x de trouble.. Aduuuuhhh... Sangat rasa menyirap.. Bile i cakap apa solution yang dia bole offer kat i..??? Dia ckapa tak confirm and will update me later.. U olls now later as today terus senyap.. Memang tul la.. 

Jap lagi i nak tanya apa dia bole offer.. Even i menyirap.. Dah rasa feedup... I still nak explaination & solution.. 

Now nie i tengah mujuk Yang mintak tolong kemaskan umah... Sikit-sikit.. Sebab i dah book ngan other cleaner pas raya.. 

Monday, August 13, 2012

Family Time

Bergurau while tunggu waktu berbuka. Kecoh.. Even kami hanya bertiga..

May we have quality time eva..!!

:-)

Ouch..

I wish i can do this.. But they all soooo KEBAL.. Ermmmm..

Tebakar

Ish... Terbakar pulak mentol ni.. Siang x ingat nak beli.. Malam baru la nak ingat.. weekend ni sume shoping komplek full.. G beli kat hardware je la.. Nak tukar yang beli semlm kat tesco,malas nak gi..

Jom Mia teman Momy..

Friday, August 10, 2012

Simpan Dulu

Teringat dulu staff TH inform yg transection in/out bule wat via Maybank ATM. Tau jugak la sbb penah withdraw sikit kat ATM. Ari nie nak simpat wet raya yang Tan Sri bagi. So nak wat via maybank2u. Jenuh berlegar-legar kat website x jumpe. End up g bank jelah wat kat bank. Sambil tu bule gak tanya caner nak wat transfer via maybank2u online.

Sampai bank withdraw dulu. Pas tu g kaunter information dia plak. Cik kat kaunter tu pun GAGAL nak tunjuk kat ner transection tu leh buat. End up dia suggest masukkan via CDM. Erkh... Ok la malas nak pikir.

Bayar sekali hutang piutang seblom g bercuti. Legaaaa...

Petang tadi Kak Mel ajar caner nak wat transection saving via maybank2u.. Many thanks kak...!! So now dah bile masukkan wet bila-bila ada lebih. Selain memang i wat monthly salary deduction. Lega sangat.. I pun register sekali account Mia.. Semoga selalu ada rezeki lebih tuk kami menabung.. :-)

Terima Kasih

Terima kasih Tan Sri Syed Mokhtar.. Mekasih jugak kat bos-bos yang lain.. Atas rezeki raya ni.. Janji use wisely..

Dah selesaikan mana yang penting.. Dah masuk slot belanjawan tuk raya.. Mudah2an tak de yang terlebih.. Kurang tak per.. ;-)

Harap-harap ada lagi balance tuk ujung tahun.

Thursday, August 9, 2012

Solat Hajat

My reference too.. If ada yang mencari.. Sila kan...

Lebih info.. Find it here : 


 CARA MELAKUKAN SOLAT HAJAT

.
Dirikanlah Solat Sunat Hajat sebagaimana solat-solat biasa yang lain dengan mematuhi 13 rukun yang telah disyariatkan itu.  Perbezaannya cuma pada perkara-perkara berikut:
 .

1.  Lafaz dan niat:

.

“U-shol-lii sun-na-tal haa-ja-ti rok-’a-tai-ni lil-laa-hi ta-’aa-laa.”
Daku Solat Sunat Hajat dua raka’at, kerana Allah Ta’ala.
.

2.  Bacaan selepas Al-Fatihah

.
Rakaat pertama: Surah Al-Kafirun atau Ayat Al-Kursi  (satu kali atau 11 kali)
“ALLaahu la ilaaha illa huwal hayyul Qayyum, la ta ‘khudzuhu sinatun walaa naumun lahu maa fissamaawaati wama fil ardhi, man dzal ladziiyasy fa ‘u ‘indahu illaa biidznih, ya ‘lamu maa baina aydiihim wa maa khalfahum, walaayuhiithuuna bisyai-in min’ilhimi illaa bimaa syaa-a, wasi’a kursiyuhus samaawaati wal ardhi, walaa yauuduhu hifzuhumaa wa huwal’aliyuul ‘azhiim.”
“Allah, tidak ada Tuhan melainkan Dia yang Hidup Kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya); tidak mengantuk dan tidak tertidur. Kepunyaan-Nya apa yang ada di langit dan di bumi. Siapakah yang dapat memberi syafaat  (pertolongan) di sisi Allah tanpa izin-Nya? Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kerajaan Allah (IlmuNya dan KekuasaanNya) meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya).” [Surah Al Baqarah 255 (Ayatul Kursiy)]
.
.
Rakaat kedua: Surah Al-Ikhlas  (sekali atau 11 kali)
“Qul huwallaahu ahad, Allaahush shamad, Lam yalid walam yualad, Wa lam yakun lahu kufuwan ahad.”
“Katakanlah : Allah itu Esa! Allah tempat meminta. Dia tidak beranak dan tiada pula diperanakkan. Dan tidak ada sesuatu pun yang setara dengan-Nya.”
.
*Sesungguhnya sebahagian daripada doa yang tidak ditolak ialah bersolat, di mana ia membaca pada setiap rakaat ‘Surah Al-Fatihah’, ‘ayat Al-Kursi’ dan ‘Qulhu wallaahu Ahad’.
.
.

3.  Membaca Tasbih

.
a.  Sebaik sahaja selesai solat (sesudah memberi salam), terus sujud sekali lagi danbacalah tasbih ini 41 kali:
“Laa-i-la-ha il-la an-ta sub-haa-na-ka in-ni kun-tu mi-naz-zhoo li-min.” 
Tiada Tuhan melainkan Dikau (Allah)! Maha Suci Dikau! Sesungguhnya daku ini dari golongan orang yang aniaya.
.
.
b.  Atau Tasbih berikut 1 kali:
.
.

4.  Wirid Selepas Solat Hajat

.
Sesudah selesai menunaikan solat sunat Hajat, wiridkanlah kalimat-kalimat berikut:
.
       a. Istighfar (10 / 100 kali)
“As-tagh-fi-rul-laah, Rab-bi min kul-li zan-bi wa-a-tuu-bu i-laih.”
Daku memohon ampun kepada Allah, Tuhanku, daripada segala dosa dan daku bertaubat kepada-Nya.
.
      b. Zikir
“Laa-i-la-ha il-lal-laah, Mu-ham-mad-da ro-suu-lul-laah.” 
Tiada Tuhan melainkan Allah dan Nabi Muhammad utusan Allah.
 .
     c.  Selawat (10 / 100 kali)
“Allaahumma shalli ‘alaa Sayyidinaa Muhammadin wa ‘alaa aalihii Sayyidinaa Muhammadin.”
Ya Allah! Sejahterakanlah ke atas penghulu kami Nabi Muhamad SAW dan ke atas ahli keluarga penghulu kami Muhamad SAW.
.
.

5.  Doa Solat Hajat

  .
Teruslah memohon hajat yang dikehendaki sewaktu masih bersujud. Kemudian duduk semula dan bacalah doa berikut:
.
.

AL-La-Hum-ma in-ni as-a-lu-ka bi-ma-‘aa-qi-dil ‘iz-zi min ‘ar-shi-ka, wa-mun-ta-Har rah-ma-ti min ki-ta-bik, wa-bis-mi-kal ‘a-zo-mi, wa-waj-Hi-kal ‘a-la, wa-ka-li-maa-ti-kal tam-mah. La-’i-la-ha ‘il-laL-Laa-Hul ha-lii-mul ka-riim, sub-ha-naL-Laa-hi rab-bil ‘a-zhim, al-ham-du LiL-La-Hi rab-bil ‘a-la-miin. as-a-lu-ka muu-ji-baa-ti rah-ma-tik, wa-‘a-zaa-i-ma magh-fi-ra-tik, wal-‘is-ma-ta min kul-li zhan-bi, wal-gha-nii-ma-ta min kul-li birr, was-sa-la-ma-ta min kul-li ‘ithm. Laa-ta-da’ li zhan-ba ‘il-la gha-far-tah, wa-laa Ham-man ‘il-la far-raj-tah, wa-laa dai-nan ‘il-la qo-dhai-tah, wa-laa ma-ri-dhan ‘il-la sha-fai-tah, wa-laa fa-qii-ran wa-laa mis-kiy-nan ‘il-la agh-nai-tah, wa-laa jaa-hil-lan ‘il-la ‘al-lam-tah, wa-laa ‘a-duu-wan ‘il-la kha-zal-tah, wa-laa ‘ai-ban ‘il-la sa-sar-tah, wa-laa maiy-yi-tan ‘il-la ra-him-tah, wa-laa haa-ja-tan Hi-ya la-ka ri-dhan ‘il-la qha-dhai-tah. AL-La-Hum-ma in-ni a-ta-waj-ja-Hu bi-ka i-la rab-bi fii haa-ja-tii Ha-zhi-Hi li-tuq-dha lii Haa-ja-tii yaa-‘ar-ha-mar roo-hi-min. aa-  Allah! Sejahterakanlah ke atas penghulu kami Nabi Muhamad SAW dan ke atas ahli keluarga penghulu kami Muhamad SAW. . . 5.  Doa Solat Hajat   . Teruslah memohon hajat yang dikehendaki sewaktu masih bersujud. Kemudian duduk semula dan bacalah doa berikut: . . AL-La-Hum-ma in-ni as-a-lu-ka bi-ma-‘aa-qi-dil ‘iz-zi min ‘ar-shi-ka, wa-mun-ta-Har rah-ma-ti min ki-ta-bik, wa-bis-mi-kal ‘a-zo-mi, wa-waj-Hi-kal ‘a-la, wa-ka-li-maa-ti-kal tam-mah. La-’i-la-ha ‘il-laL-Laa-Hul ha-lii-mul ka-riim, sub-ha-naL-Laa-hi rab-bil ‘a-zhim, al-ham-du LiL-La-Hi rab-bil ‘a-la-miin. as-a-lu-ka muu-ji-baa-ti rah-ma-tik, wa-‘a-zaa-i-ma magh-fi-ra-tik, wal-‘is-ma-ta min kul-li zhan-bi, wal-gha-nii-ma-ta min kul-li birr, was-sa-la-ma-ta min kul-li ‘ithm. Laa-ta-da’ li zhan-ba ‘il-la gha-far-tah, wa-laa Ham-man ‘il-la far-raj-tah, wa-laa dai-nan ‘il-la qo-dhai-tah, wa-laa ma-ri-dhan ‘il-la sha-fai-tah, wa-laa fa-qii-ra