Nuffnang Ads

Thursday, January 31, 2013

Ferarri Vs Bettle

Sambungan dengan cerita gemok yang membimbangkan nie... Bergtalk ngan my buddy yang jauh kat Terengganu.. Memula cam biasa la.. Cerita yang biasa-biasa sampai la cerita yang memang akan mengelikan Fir kalo dengar... Nak kurus..

Azam dah berganti taun.. outcome nye makin tau makin mengecewakan... Owh... Nazlin @ Najihah cakap dia nak agrees for Drilling (PCOS). Tapi nak diet dulu.. Cam biasa I cakap.. baikla g operation dulu.. Pas tue bule pantang lepas operation & diet sekali.. Sebab mesti takut nak makan macam-macam.. Haaaa..

Lin kan memang cepat terpengaruh.. so terus rasa idea I lebih bernas.. Hahaha.. Sound Lin memang nak g for PCOS tue.. Gud for her.. PCOS apa tue..?? Try click PCOS. I kasik gamba jer.. 


Lin cakap.. Kesian kat Husband dia.. perumpamaan Lin menyebabkan I gelak besar...

Lin : Mie...cam nie la... Ko g kedai Order kete Ferarri.. Pas tue ko dapat Volkswagen Beetle..

Me : Erkh...

Lin : Mesti rasa tetipukan... mesti la cam tue laki aku rasa.. 

Me : Hahahaha... yea ker..

Lin : Ko imagine la...

Me : Haah kan... tapi x leh pulang blek..

Lin : Haaaaa... dia mesti x leh nak pikir caner aku leh jadik cam nih.. x serupe dulu..

Me : Ermmm.. sambil sengeh2..


Order Ferarri

 Dapat

Bettle Lama
Up sikitla.. Bettle Baru
Terus i tanya Lin... Kalo AKU caner plak... Lin cakap kes lain... X berubah sangat.. Yea la x berubah... 

Me : Aku caner lin...??

Lin : Ko dulu Wish sekarang Stream..

Me : Owh... 

Lin : Tapi x per... Sama.. Wish ngan Stream.. Dua-dua Honda.. Tapi ko kene jaga2 Mie.. jangan sampai jadik Alpard..

Me : Hahahaha...

Tapi Lin... Salah... WISH tu TOYOTA.. hahahaha.. gelakkan Lin... So aku Up sikit Honda..

Order / Beli Stream


Dah jadi Odessey

Jangan sampai jadi Alphard
Out of range.. Uwaaaaa

Ish.. besar la Alphard... X mao laaaaaa... Suddenly I nak jadik Kancil.. Hehehe





Bye Januari


Sekejap jer dah abis Januari.. Cam tak perasaan.. Kelender dah abis tick.. Ari nie closing.. Report kene siap kan.. dah siap until semalam.. :-)



Tak bleh handle ngan kegemokkan... Tension i..

Jogging tahan seminggu dua jer... Nek jer sekola dah berpeluh lam umah.. x sempat nak jogging.. But i dah start berjurus..




Dagu dah berlapis.. Perut muncit.. Leher Adidas makin obvious.. Uwaaaa...

T**k lalat sila menten jangan besar.. nanti jadi cam Zaza.. xmau..

As ada target lain this year.. I rela gomok.. Ouch...

**selalu-tengok-org-amek-gamba-lam-kete-so-i-try-tp-ms-traffic-light-merah**




Tuesday, January 29, 2013

Stress

Muke lepas kene buli ngan Momy.. Stress jer..

Syok tul dpt lepuk-lepuk ***tot dia.. Menangis-nangis Mia sakit ati..

Sorry la Mia... Momy geram.. ;-)



Monday, January 28, 2013

The One

The ONE and Only

As today la... Next time nanti mesti kene tukar.. :-)

Sangat Drama.. Konon-konon  x sihat.. Walhal nak tumpang tido bed Momy & Dady.. Pedihkan perut Dady sapu minyak yuyi.. Hehehe..



Petang jumaat dapat text dari teacher nursery Mia.. Mia demam panas.. muntah-muntah.. Since I  ada appointment kat CAH.. Dady kene fetch Mia terus anta g klinik.. Cam biasa.. Tonsil Mia bengkak.. Kami masih lagi berfikir-fikir tuk remove or tunggu lagi for the tonsil..

As yang cakap.. ada banyak pendapat pasal tonsil nie.. If remove now the problem solve.. But she ilang 1st antibody filter.. But,i pikir she need consultation dr paediatric.. sebab condition & situation lain-lain.. Since Mia dah start school..its consider serious. Tak mau Mia asik cuti jer sebab demam... kesian tengok dia demam with tonsil.. Muntah pun sambil tido.. x larat sangat.. tido jer...



Ok dah back to normal.. Dah bule g weeding... inter frame je tepi pelamin.. siap jadi toll girl.. suke sangat dpt duit toll.. singgit jer dah excited gile.. with Fasha yang memang lagi over berangan dari Mia.. 

Haaa.... Mia ikut Dady g work.. sebab Momy pun kene g opis on Sunday tue.. Opis Momy tutup.. Ekon pun tak der.. So Mia stay ngan Dady dulu.. Momy siap Momy amek kiter blek.. Siap makan KFC kat opis Dady.. memang jadik kesukaan la tue... G opis Momy & Dady..



Mia cakap nanti Dady gaji belikan dia CRANE tue... Cute kata Mia.. 

**pengsanDady**




Wednesday, January 23, 2013

MAULIDUR RASUL; KEPERIBADIAN TERPUJI PERJUANGAN DIHAYATI

12 Rabiulawal 1333 = 24 Januari 2013

Jom dengar lagu & refresh..



Pengenalan

Tanggal  12 Rabiulawal  merupakan satu tarikh keramat dalam sejarah umat Islam di seluruh dunia. Kedatangan Nabi Muhammad merupakan satu rahmat terbesar dan anugerah teragung yang Allah berikan kepada alam semesta ini. Manusia pada saat itu berada dalam kekufuran, kegelapan syirik, tidak mengenal  pencipta mereka. Pada masa tersebut, penyembahan terhadap berhala-berhala adalah merupakan satu penghormatan, perzinaan adalah suatu kebanggaan, mabuk dan berjudi berleluasa, merompak serta membunuh adalah suatu keberanian. Sehubungan ini Allah mengutus seorang Rasul yang ditunggu oleh umat manusia untuk menghentikan semua kerosakan ini dan membawanya kepada cahaya Ilahi.

muhamad5

Menghayati Perjuangan Nabi

Bersempena sambutan Maulidur Rasul yang diadakan saban tahun  menuntut kita sama-sama menghayati dan mencontohi ketabahan serta kesungguhan baginda dan para sahabat dalam menegakkan syiar Islam sehingga terpancar kecemerlangan dan kegemilangan Islam merentasi dunia timur dan barat. Selain itu, nabi Muhammad juga amat dikenali sebagai seorang yang suka menghubungkan silaturrahim, menolong orang yang dalam kesusahan, membantu  anak yatim dan ibu tunggal, seorang yang pemurah dan sebagainya. 
Keperibadian Terpuji
Masyarakat Arab  Quraisy  amat senang dengan keperibadian yang dimiliki oleh nabi Muhammad, baginda pernah hidup bersama-sama masyarakat Quraisy, pernah bersama-sama membangunkan semula Kaabah yang runtuh akibat banjir. Baginda  dikenali di kalangan masyarakat Arab sebagai seorang yang baik  budi pekertinya, seorang yang amanah sehingga digelar al-amin. 
Tetapi mengapa tiba-tiba nabi Muhammad menjadi orang yang paling mereka benci? Apakah orang Quraisy tidak kenal siapa baginda sehingga mereka ingin membunuhnya?  Mereka benar-benar telah merancang untuk membunuh nabi Muhammad dengan berbagai-bagai perancangan jahat, namun baginda diselamatkan oleh Allah. Allah merakamkan perancangan jahat orang musyrikin untuk membunuh nabi Muhammad S.A.W akan tetapi Allah telah menggagalkan perancangan mereka. Firman Allah dalam surat al-Anfal ayat 30:

"Ingatlah (wahai Muhammad), ketika orang kafir musyrik ( Mekah )  menjalankan perancangan jahat terhadapmu untuk menjarakkanmu atau membunuhmu atau mengusirmu. Mereka menjalankan perancangan jahat dan Allah menggagalkan perancangan jahat (mereka). Allah sebaik-baik yang menggagalkan perancangan jahat".
Ketokohan Baginda Rasulullah S.A.W. mempunyai pandangan yang jauh, akal fikiran yang tajam , semangat juang yang tinggi, kekuatan mental dan rohani serta tabah dan berani dalam menempuh pelbagai cabaran dan dugaan yang seharusnya dicontohi, sama ada di waktu penghijrahannya dari kota Mekah ke kota Madinah atau selepasnya. Oleh yang demikian, umat Islam  hendaklah bangun membina kekuatan rohani seimbang dengan kekuatan mental dan jasmani seperti yang ditunjukkan oleh baginda Rasulullah S.A.W. dalam menyebar luas syiar Islam. Oleh itu setiap umat Islam  adalah bertanggungjawab  mempertahankan agama Allah.

Ketokohan nabi Muhammad sebagai manusia teragung yang pernah dilahirkan di muka bumi ini memang tidak dapat disangkal lagi walaupun oleh orientalis-orientalis dari barat. Jika hendak dibandingkan dengan ajaran lain seperti Kristian, Buddha, mahupun Yahudi, Rasulullah (S.A.W) merupakan satu-satunya pengasas agama yang secara jelas sejarahnya diceritakan sejak baginda dilahirkan sehingga baginda wafat. Ketokohan Nabi Muhammad (S.A.W) dalam memimpin sebuah negara, menjadi seorang jeneral perang, menunjukkan contoh yang terbaik kepada umatnya bagaimana untuk menjadi seorang sahabat, ayah, suami, anak dan lain-lain menjadikan baginda sebagai manusia yang teragung yang pernah dilahirkan hingga ke hari ini.

Keadaan Kucar kacirKeadaan dunia pada masa itu amat tenat dan kucar kacir. Manusia pada ketika itu telah berperangai  kebinatangan. Terlalu banyak kelakuan buruk yang melingkari masyarakat ketika itu. Bukan sahaja di semenanjung tanah Arab, bahkan di negara Parsi dan juga Rom. Kehidupan mereka sungguh teruk, meminum arak menjadi satu kebanggaan. Persundalan dianggap satu keseronokan, amalan riba' berleluasa dalam perniagaan, hidup berpoya-poya menjadi tanpa haluan.

Kekejaman yang dilakukan dianggap satu keperkasaan. Kekuatan digunakan untuk menindas. Kekuasaan digunakan untuk mengaut kekayaan. Para penguasa selalu dimuliakan bahkan kadangkala dianggap sebagai tuhan. Orang awam yang lemah selalunya di perhambakan. Kepandaian sering digunakan untuk menipu. Setiap saat akal sentiasa digunakan untuk berbuat jahat dan untuk memenuhi tuntutan nafsu. Demikianlah gambaran masyarakat ketika baginda diutuskan. Apa yang perlu dilakukan oleh umat Islam pada masa kini adalah menjadikan Nabi Muhammad sebagai contoh teladan yang paling sekali.

Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta dia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang).
(al-ahzab 21).
KesimpulanOleh yang demikian wajarlah kita merenung kembali sirah Rasulullah (S.A.W) dan mengkaji sendiri tentang manusia teragung ini dan peranannya dalam pembangunan manusia sejagat.  Maulidur Rasul juga merupakan masanya bagi umat Islam untuk memperingati semula Rasulullah s.a.w. dan seterusnya menjadikan contoh sifat dan kehidupannya kerana baginda adalah teladan terbaik.
Sumber:    Akhbar Utusan Malaysia

Monday, January 21, 2013

Yakin a.k.a Confident

Anak nie cermin diri kita.. Sometime dia lagi up dari diri kita.. Faktor persekitaran pun mempengaruhi jugak.. :-)

Lately nie nampak sangat Mia tue ada ikut perangai we oll.. 

Last nite teman Yang makan sambil main teka teki..

Dady : Ikan apa telur dia paling sedap...??
Mia : Ikan KIKI ngan LALA
Me : Ikan terubuk
Dady : Salah.. Bole share jawapan ngan Momy
Us : Ikan terubuk
Dady : Salah
Us : Ikan salmon
Dady : Salah
Us : Ikan merah
Dady : Salah
Us : tak tau la..
Dady : Betul x tau.. 
Us : Haah...
Dady : Jawapannyeeeeee... Ikan Kekek Mak Iloi-iloi
Mia : Alaaaaa
Me : Erkh... keji

Mia pun nak main jugak... terus bisik ngan telinga Momy.. Tak paham pun Mia cakap apa..

Mia : Haaaaaaaaa....... Ok dady... sekarang teka.... APA SOALAN DIA...???
Me : Erkh...
Dady : Eh.. soalan adik la bg kat dady.. dady teka jawapan
Mia : tak payaaaahhhh... jawapan adik dh bg tau momy... Dady teka soalan dia... Haaaaa.... APA SOALAN DIA...???
Me : (dah start gelak...)
Mia : Haaaa... cepat... cepat... APA SOALAN DIA...???
Dady : soalan adik yg tanya... dady jawab...
Mia : Haaaaaaa.... APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...???
Me : (dah berair mata gelak..)
Dady : Ish.. sakit la ati main ngan dia nie...
Mia : Haaaaaaa.... APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...???
Mia : Haaaaaaa.... APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...???
Mia : Haaaaaaa.... APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...???

**Momy & dady dah x leh stop gelak... Mia keep repeat the APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...???

Dady cakap... Confident gile yang dia betul.. siap bule nak 'bahan' orang... walhal dia yang salah paham.. dah tau dah tue perangai sape... 

Confident = Momy
Mem'bahan' = Dady

See.... Combination... Sendiri sakit ati... Hahaha

muke dia kan... sakit la ati..




Friday, January 18, 2013

Sentap

Semalam blek keje terus amek Mia kat nursery.. I sampai jer tengok muker dia kemain masam.. Moncong x yah nak citer la.. dah jejak idong.. Jalan pun campak-campak kaki.. Dalam ati i dah bercakap nie.. Ada la yg tak kene nih...

Dalam kete I tanya la.. X mo jawab.. Air mata dah bergenang.. Aloh..sentap la nie..

Me : Nape nih... moncong jer..
Mia : X payah tanya-tanya.. x nak cite..
(sambil toleh kat cermin)
Me : Cite la... Nie kan anak Momy.. kene la cite ngan Momy.. kiter kan kawan.. Anak Momy ada bape..??
(ayat pancing.. Mia kalah ngan soklan 'anak momy ada bape?')
Mia : One only....
Me : Haaaa... kan... anak momy one only.. citer la... sape buat anak momy nie?
(sambil hug)
Mia : Rayyan tak nak kawan Adik.... 
(air mata dah start meleleh.... muke dh cebek...)
Me : Ooooooo.... smlm pun cakap cam nie jugak.. Abis tue Rayyan kawan ngan sape?
Mia : Balkish...
Me : Oooooo...dia kawan ngan Balkis pas tue x nak kawan adik..??
Mia : Haaaa... 
Me : Ermmmm...x per la selalu kan dia kawan adik.. now nie dia nak kawan ngan Balkis pulak.. x per la...
Mia : Dah la x kawan adik.. adik x der kawan... Pas tu Adik wat homework, adik dah padam.. habuk pemadam tu dia campak kat muke adik...
Me : Hah..?? Eyyyyy...x baik cam tue... Maner bule noty... berdosa...
Mia : Haah kan... adik dah ckp nanti masuk api neraka..
Me : Erkh...

Sentap mak ko Dik.. Noty masuk api neraka.. Adooooiiii...

Me : Mesti adik pun selalu macam tue... kawan ngan Rayyan x kawan Balkis.. so now dia pulak wat Adik.. Lengkali x leh wat cam tue lagi... kan kawan dah balas... Promise jangan buat lagi..
Mia : Haaa.. ok..

Nanti ada lagi situation baru then baru u tau the real world situatuation Dik... Orang nie macam-macam jenis... baik adik beradik..kawan..immediate family..bos..etc.. Back stabber.. Talam dua muke.. Suke menyampai-nyampai.. Penipu.. Amek kesempatan.. Make a fool of people.. Keji... so many attitude.. U will learn it with experience.. ermmmm... 


So now enjoy your kiddo time... X sume keadaan Momy bole sediakan yang sentiasa menyenangkan hati u.. Macam Momy selalu cakap.. DUNIA KAT LUAR TUE KEJAM.. But... Momy selalu ada tuk comfort & love u.. 

I lebuyu Mia..

**DADY ANAK DARA U SENTAP**

**ari tuem baru baca blog Kasih Aleeya cite pasal anak dia sentap x cikgu tuka jawatan kat org lain Acih oh Acih .. semalam, anak momy pulak sentap... alahaaaiii... 

Monday, January 14, 2013

Gigi Susu

Mia selalu cakap macam maner nak repair 'gigi buruk' dia tue.. Puas dah gosok x elok-elok pun.. Shian anak Momy... tak per la dik nanti tukar gigi baru kene jaga elok-elok.. Yang ada nih dah buruk kan.. Jaga jer baik-baik.. Kire ok la x ronggak lagi... Ada yang dah tinggal tunggul jer.. U nye ok la jugak... Still ada ruper gigi lagi... Hehe..

**Kredit kat Elya for the pica.. nak tunjuk Mia blek nih... 



Gigi Susu


Gigi adalah bahagian keras yang terdapat di dalam mulut dari banyak vertebrata. Mereka memiliki struktur yang bervariasi yang memungkinkan mereka untuk melakukan banyak tugas. Fungsi utama dari gigi adalah untuk mengoyak dan mengunyah makanan dan pada beberapa haiwan, terutama karnivor, sebagai senjata. Akar dari gigi tertutup oleh gusi. Gigi memiliki struktur pelindung yang disebut enamil gigi, yang membantu mencegah lubang di gigi. Pulp dalam gigi menciut dan dentin terdeposit di tempatnya.
Kesihatan gigi sangatlah penting untuk kehidupan kita agar terhindar dari segala bentuk permasalahan gigi. Kita perlu merawat gigi agar gigi kita selalu sihat dan jauh dari gangguan pada gigi.
Menberus gigi dengan baik dan teratur, untuk ini ada 3 sebab faktor yang harus di perhatikan :
  • Pemilihan berus gigi.
Bulu berus jangan terlalu keras/lembek/jarang. Ujung berus gigi dan ujung bulu berus sedekat mungkin, bila tidak ujung berus gigi sudah mentuk ke bahagian belakang tapi berus tidak kena gigi, jadi ada bahagian gigi yang tidak tersikat. Ini biasanya pada gigi geraham bungsu.
  • Cara/gerakan berus gigi.
Vertikal dari arah gusi ke ujung gigi. Untuk rahang atas dari atas ke bawah. Untuk rahang bawah ke atas. Bagian luar, dalam dan permukaan gigi yang untuk mengunyah diberus dengan teliti, tidak usah terlalu keras, tapi mantap. Gusi harus diberus agar sisa-sisa makanan hancur yang ada di leher gigi hilang dan juga kita secara tidak sedar melakukan massage (urutan) pada gusi, sehingga gusi sihat, kenyal dan tidak mudah berdarah. Dan lagi kita mencegah terjadinya karang gigi.
  • Frekuensi berus gigi.
Dua kali sehari, pagi dan malam. Yang paling penting malam hari sebelum tidur. Tentu saja sebaiknya berus gigi dengan ubat gig yang mengandung flurida yang dapat menguatkan enamil.
Rutin ke dokter gigi, minimal 6 bulan sekali.
Faktor-faktor apa saja yang harus diperhatikan untuk merawat gigi agar terhindar dari hal-hal yang tidak diinginkan?
Pada anak-anak, faktor pengawasan orang tua sangat penting terutama pada masa-masa :
  • Bayi.
Harus lebih diperhatikan cara menyikat gigi, kalau perlu si-ibulah yang memberus gigi anak. Hilangkan kebiasaan jelek seperti mengisap jari, dll.
  • Anak-anak usia 5 – 10 tahun.
Pada masa pergantian gigi susu, sering diperiksa apa gigi kekal sudah tumbuh. Mungkin gigi susu belum goyang, kalau terlambat dicabut, gigi jadi ganda atau tidak rata.

**************************************************************************************
Jaga la GIGI kiter..!!

Anak Dady

Suke sangat bile dapat pegi opis Dady.. Mia cakap Momy anta kat lif nanti adik naik sendiri carik opis Dady.. x pun Momy anta.. Ngan baju tido tue.. senonoh sangat la kan.. Never & ever la Momy sesaja nak masuk opis Dady yang penuh 'lelaki' tue.. Sorry laaaa...

I said NO.. tunggu kat parking jer.. cepat-cepat turun dapat pusing-pusing kat parking pun dah suke.. 



Dah cukup puas ati la dapat pusing-pusing kat parking.. pose nga Dady sekeping dua gambar.. 

Dah bule blek dah... Sok sekola..

Wednesday, January 9, 2013

Perhimpunan Sekolah

**Kelakar + Kesian

1st day ari tue ari Rabu.. Tak de pangalaman menempuh ari Isnin.. Dulu I ada la.. dah lupe pun... :-)

Pagi siap-siap macam biasa.. Kul 7.20 kua umah.. Sampai sekola 7.30 ngam-ngam.. Anta Mia masuk kelas tengok kelas dah lock grill. Kelas kosong.. Erkh... maner sume orang..??? Sekali dengar suara orang bercakap kuat.. Ooooo... Assembly laaaaaa....

I cakap kat Mia.. tak per la.. tunggu sini jer.. tue sume orang dah start beratur.. I x tau kat maner kelas u beratur.. Mia pun ok jer...

Pas tue I pun amek kesempatan psiko Mia.. 

Me : Tue laaaa.... pagi-pagi momy kejut susah nak bangun... kan dah lambat.. nie sume adik nye pasal la..
Mia : (terkebil-kebil)
Me : Nie sekola betul tau... maner bule main-main.. datang lambat.. nanti guru besar marah.. nie dah x g assembly dah... nak main-main lagi..?? Momy cakap x nak dengar...
Mia : Momy nie asik-asik adik nye pasal.. 
(mencebek...air mata dah bergenang)
Me : Nape sedey..?? cite la...
Mia : x dapat beratur ramai-ramai ngan kawan-kawan
Me : Haaaa... lengkali jangan buat lagi
Mia : Angguk-angguk (sambil air mata dah meleleh)

Senyap lama sebab cuddle Mia for comfort her. Pas tue Mia cakap...

Mia : Mie...guru besar tue gemok eh..??
Me : Ermmm... maner la momy tau guru besar sekola nie gemok ke kurus..
Mia : Yea la.. Upin Ipin tue guru besar dia gemok... Mesti yang nie pun gemok.. sebab tu Guru Besar
Me : Glup.. Glup.. nanti kite tengok la...
(sambil gelak dalam hati...) 

I pun rasa silap timing sebab i pun siap-siap sama.. so jadi lambat.. Ari nie i mandi sarung baju siap kan Mia anta terus... 7.15 dah sampai sekolah.. looked ok kan... Monday masuk sekola kul 7.00, jadik momy tak yah mandi la... Hahaha..

Mia suke sampai school awal... :-)

Comel di pagi hari..
Tengah ari tadi i g tengok masih lagi  kemas

Finally she know the reality of school.. Hehehe..

Semalam dia cakap Cik Noor amek dia lambattttttttttttttt sangat... Pukul bape..?? Ntah kata Mia.. Pasal apa lambat.. 'Cik Noor LUPEeeeeeeeeee nak amek adik'.... Momy ngan Dady tekejut sape anta blek..?? Cik Nor amek jugak laaa.... Dady cam biasa BOS.. suh momy check ngan teacher Mia.. 

So ari nie tengah ari blek school Momy g tengok.. Nak cakap la kat Cik Noor.. Jangan la lupeeeee amek Mia lagi... Ok.. I still 'paranoid' nak g jumpe & tengok gak.. Even i bule call jer... Tak pe lah... Janji ati i senang... :-)

Monday, January 7, 2013

5 Signs Your Child's Tonsils or Adenoids Should Be Removed


5 Signs Your Child's Tonsils or Adenoids Should Be Removed

The following information is for educational purposes only. For specific medical advice, diagnoses, and treatment, consult your doctor.






Many people think the word tonsillectomy refers to a bad sore throat. But today, doctors are actually very cautious about recommending removal of the tonsils and adenoid because of throat infections. Still, as the American Academy of Pediatrics shares, the following conditions may lead your pediatrician to recommend a tonsillectomy and/or removal of the adenoid

1. Breathing Problems

Swollen tonsils and an enlarged adenoid can cause a variety of breathing problems, including sleep apnea. If your has sleep apnea, snores loudly, breathes loudly, or breathes mostly through the mouth instead of the nose, your pediatrician may recommend removing his tonsils and/or adenoid. 

2. Recurring Ear or Sinus Infections

Does your child have frequent ear or sinus infections? A swollen adenoid may be the root of the problem. In this case, your pediatrician may recommend surgery to remove only the adenoid.

3. Speech Distortion

An enlarged adenoid can also alter a child's speech. If your child has a speech distortion, your pediatrician may check whether the adenoid is enlarged and make recommendations accordingly. 

4. Frequent Sore Throats or Strep Throat

While removing the tonsils and adenoid is much less common that it used to be, paediatricians will sometimes recommend these procedures if a child has an excessive number of sore throats and infections such as strep throat. The Academy of Otolaryngology "recommends a cautious approach for children who have had fewer than seven infections during the past year, fewer than five a year over the past two years, and fewer than three annually over the past three years."

5. Lymph Nodes Stay Swollen

One more sign your child may need surgery is if the lymph nodes underneath the lower jaw remain swollen for at least six months, even with antibiotic treatment.
The preceding information is for educational purposes only. For specific medical advice, diagnoses, and treatment, consult your doctor.

As article : Circle of Mum
** Mia pun ada tonsil nih.. suke swollen tetiba couse of sudden fever.. 

Friday, January 4, 2013

Januari

2013

2013

2013

Shout it loudly..!! 2013

Semoga kami sekeluarga dalam rahmat & lindungan Nya.. 
Dihindari dari segala malapetaka.. musibah.. dizalimi.. dan perkara buruk..
Dipermudahkan rezeki.. 
Dijadikkan antara golongan hamba yang paling disayangi & diredhai..
Amin

Sume aturan perjalanan seperti biasa.. ada sikit yang diperbaharui.. ada yang masih sama.. 

Mudah-mudahan ada peningkatan pada tahun ini.. InsaAllah..

************************************************************************************

Mia jer yang dapat peluang belajar disekolah baru.. Pendedahan baru.. dan percaturan baru.. 

Mudah-mudahan dengan izin Nya.. semua akan menjadik yang terbaik tuk Mia..

2013 - Pra Sekolah SK Taman Bukit Indah 
(Pra Sekolah Ceria)

Mural @ SK Bukit Indah

Rak kasut.. Kasut nak Angry Bird.. 

Damia Zafirah

Momy spy Mia kat tingkap.. Tengah elaborate hasil lukisan masing-masing..

Mia cakap dia lukis rumah.. orang.. & ular..

Erkh.. nape ada ular... Umah orang masuk ular.. kata Mia.. Ok la accepted her imagination..

Mia nampak Momy terus sengeh-sengeh

1st day.. Momy amek.. nak ajak g amek gambar.. Mia cakap dia nak susu.. blek umah dulu.. 

Pose depan umah blek school

Nih special tuk Ika.. 

Hahaha

After susu.. Fengsan sudah..


End of day 1..

Day 2 blek nek Van.. as my entry Over Ker? semalam.. Hilang sudah debaran.. berpeluh-peluh I nagn Yang nyorok sebalik tembok.. nak tengok Mia naik van.. sampai nursery.. 

Amek Mia blek sebab kan testing.. bawak blek umah lunch sama-sama.. sampul buku.. tido sama-sama..

Thursday, January 3, 2013

Over ke?

Mode : Melayan Perasaan


Rasa nak roboh jantung nih... Lepas call van sekola Mia.. Akak tu cakap 'Akak CUBE yea..'



Uwaaaaaaaaaaaaaa.... Nak nangissssssss... Esok nak keje dahhhhh.... 



I stuck at home.. Miserable ngan percaturan kali nie..  



Sume x leh nak buat.. I pandang je bakul baju nak kene lipat.. Ikan tu biar dia men air lam sink.. I tengah gaggle ngan Nescafe panas.. Sambil kerut-kerut dahi.. Garu-garu pala.. Jantung macam nak tanggal.. Rasa nak menangis pun ada... 



Tapi Yang tenang-tenang tido..   



Jauh dalam hati.. Harap sangat Akak Nor hanya menguji perasaan I.. Yang baru belajar jadik Mak yang anak baru nak independent.. Hope evething goes well.. 



Am I OVER..??? 



:-(


Nuff Adv

Ramadan & Ammy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Cinta Hati

lbyf.lilypie.com/TikiBlogger.php/ABff

Thursday, January 31, 2013

Ferarri Vs Bettle

Sambungan dengan cerita gemok yang membimbangkan nie... Bergtalk ngan my buddy yang jauh kat Terengganu.. Memula cam biasa la.. Cerita yang biasa-biasa sampai la cerita yang memang akan mengelikan Fir kalo dengar... Nak kurus..

Azam dah berganti taun.. outcome nye makin tau makin mengecewakan... Owh... Nazlin @ Najihah cakap dia nak agrees for Drilling (PCOS). Tapi nak diet dulu.. Cam biasa I cakap.. baikla g operation dulu.. Pas tue bule pantang lepas operation & diet sekali.. Sebab mesti takut nak makan macam-macam.. Haaaa..

Lin kan memang cepat terpengaruh.. so terus rasa idea I lebih bernas.. Hahaha.. Sound Lin memang nak g for PCOS tue.. Gud for her.. PCOS apa tue..?? Try click PCOS. I kasik gamba jer.. 


Lin cakap.. Kesian kat Husband dia.. perumpamaan Lin menyebabkan I gelak besar...

Lin : Mie...cam nie la... Ko g kedai Order kete Ferarri.. Pas tue ko dapat Volkswagen Beetle..

Me : Erkh...

Lin : Mesti rasa tetipukan... mesti la cam tue laki aku rasa.. 

Me : Hahahaha... yea ker..

Lin : Ko imagine la...

Me : Haah kan... tapi x leh pulang blek..

Lin : Haaaaa... dia mesti x leh nak pikir caner aku leh jadik cam nih.. x serupe dulu..

Me : Ermmm.. sambil sengeh2..


Order Ferarri

 Dapat

Bettle Lama
Up sikitla.. Bettle Baru
Terus i tanya Lin... Kalo AKU caner plak... Lin cakap kes lain... X berubah sangat.. Yea la x berubah... 

Me : Aku caner lin...??

Lin : Ko dulu Wish sekarang Stream..

Me : Owh... 

Lin : Tapi x per... Sama.. Wish ngan Stream.. Dua-dua Honda.. Tapi ko kene jaga2 Mie.. jangan sampai jadik Alpard..

Me : Hahahaha...

Tapi Lin... Salah... WISH tu TOYOTA.. hahahaha.. gelakkan Lin... So aku Up sikit Honda..

Order / Beli Stream


Dah jadi Odessey

Jangan sampai jadi Alphard
Out of range.. Uwaaaaa

Ish.. besar la Alphard... X mao laaaaaa... Suddenly I nak jadik Kancil.. Hehehe





Bye Januari


Sekejap jer dah abis Januari.. Cam tak perasaan.. Kelender dah abis tick.. Ari nie closing.. Report kene siap kan.. dah siap until semalam.. :-)



Tak bleh handle ngan kegemokkan... Tension i..

Jogging tahan seminggu dua jer... Nek jer sekola dah berpeluh lam umah.. x sempat nak jogging.. But i dah start berjurus..




Dagu dah berlapis.. Perut muncit.. Leher Adidas makin obvious.. Uwaaaa...

T**k lalat sila menten jangan besar.. nanti jadi cam Zaza.. xmau..

As ada target lain this year.. I rela gomok.. Ouch...

**selalu-tengok-org-amek-gamba-lam-kete-so-i-try-tp-ms-traffic-light-merah**




Tuesday, January 29, 2013

Stress

Muke lepas kene buli ngan Momy.. Stress jer..

Syok tul dpt lepuk-lepuk ***tot dia.. Menangis-nangis Mia sakit ati..

Sorry la Mia... Momy geram.. ;-)



Monday, January 28, 2013

The One

The ONE and Only

As today la... Next time nanti mesti kene tukar.. :-)

Sangat Drama.. Konon-konon  x sihat.. Walhal nak tumpang tido bed Momy & Dady.. Pedihkan perut Dady sapu minyak yuyi.. Hehehe..



Petang jumaat dapat text dari teacher nursery Mia.. Mia demam panas.. muntah-muntah.. Since I  ada appointment kat CAH.. Dady kene fetch Mia terus anta g klinik.. Cam biasa.. Tonsil Mia bengkak.. Kami masih lagi berfikir-fikir tuk remove or tunggu lagi for the tonsil..

As yang cakap.. ada banyak pendapat pasal tonsil nie.. If remove now the problem solve.. But she ilang 1st antibody filter.. But,i pikir she need consultation dr paediatric.. sebab condition & situation lain-lain.. Since Mia dah start school..its consider serious. Tak mau Mia asik cuti jer sebab demam... kesian tengok dia demam with tonsil.. Muntah pun sambil tido.. x larat sangat.. tido jer...



Ok dah back to normal.. Dah bule g weeding... inter frame je tepi pelamin.. siap jadi toll girl.. suke sangat dpt duit toll.. singgit jer dah excited gile.. with Fasha yang memang lagi over berangan dari Mia.. 

Haaa.... Mia ikut Dady g work.. sebab Momy pun kene g opis on Sunday tue.. Opis Momy tutup.. Ekon pun tak der.. So Mia stay ngan Dady dulu.. Momy siap Momy amek kiter blek.. Siap makan KFC kat opis Dady.. memang jadik kesukaan la tue... G opis Momy & Dady..



Mia cakap nanti Dady gaji belikan dia CRANE tue... Cute kata Mia.. 

**pengsanDady**




Wednesday, January 23, 2013

MAULIDUR RASUL; KEPERIBADIAN TERPUJI PERJUANGAN DIHAYATI

12 Rabiulawal 1333 = 24 Januari 2013

Jom dengar lagu & refresh..



Pengenalan

Tanggal  12 Rabiulawal  merupakan satu tarikh keramat dalam sejarah umat Islam di seluruh dunia. Kedatangan Nabi Muhammad merupakan satu rahmat terbesar dan anugerah teragung yang Allah berikan kepada alam semesta ini. Manusia pada saat itu berada dalam kekufuran, kegelapan syirik, tidak mengenal  pencipta mereka. Pada masa tersebut, penyembahan terhadap berhala-berhala adalah merupakan satu penghormatan, perzinaan adalah suatu kebanggaan, mabuk dan berjudi berleluasa, merompak serta membunuh adalah suatu keberanian. Sehubungan ini Allah mengutus seorang Rasul yang ditunggu oleh umat manusia untuk menghentikan semua kerosakan ini dan membawanya kepada cahaya Ilahi.

muhamad5

Menghayati Perjuangan Nabi

Bersempena sambutan Maulidur Rasul yang diadakan saban tahun  menuntut kita sama-sama menghayati dan mencontohi ketabahan serta kesungguhan baginda dan para sahabat dalam menegakkan syiar Islam sehingga terpancar kecemerlangan dan kegemilangan Islam merentasi dunia timur dan barat. Selain itu, nabi Muhammad juga amat dikenali sebagai seorang yang suka menghubungkan silaturrahim, menolong orang yang dalam kesusahan, membantu  anak yatim dan ibu tunggal, seorang yang pemurah dan sebagainya. 
Keperibadian Terpuji
Masyarakat Arab  Quraisy  amat senang dengan keperibadian yang dimiliki oleh nabi Muhammad, baginda pernah hidup bersama-sama masyarakat Quraisy, pernah bersama-sama membangunkan semula Kaabah yang runtuh akibat banjir. Baginda  dikenali di kalangan masyarakat Arab sebagai seorang yang baik  budi pekertinya, seorang yang amanah sehingga digelar al-amin. 
Tetapi mengapa tiba-tiba nabi Muhammad menjadi orang yang paling mereka benci? Apakah orang Quraisy tidak kenal siapa baginda sehingga mereka ingin membunuhnya?  Mereka benar-benar telah merancang untuk membunuh nabi Muhammad dengan berbagai-bagai perancangan jahat, namun baginda diselamatkan oleh Allah. Allah merakamkan perancangan jahat orang musyrikin untuk membunuh nabi Muhammad S.A.W akan tetapi Allah telah menggagalkan perancangan mereka. Firman Allah dalam surat al-Anfal ayat 30:

"Ingatlah (wahai Muhammad), ketika orang kafir musyrik ( Mekah )  menjalankan perancangan jahat terhadapmu untuk menjarakkanmu atau membunuhmu atau mengusirmu. Mereka menjalankan perancangan jahat dan Allah menggagalkan perancangan jahat (mereka). Allah sebaik-baik yang menggagalkan perancangan jahat".
Ketokohan Baginda Rasulullah S.A.W. mempunyai pandangan yang jauh, akal fikiran yang tajam , semangat juang yang tinggi, kekuatan mental dan rohani serta tabah dan berani dalam menempuh pelbagai cabaran dan dugaan yang seharusnya dicontohi, sama ada di waktu penghijrahannya dari kota Mekah ke kota Madinah atau selepasnya. Oleh yang demikian, umat Islam  hendaklah bangun membina kekuatan rohani seimbang dengan kekuatan mental dan jasmani seperti yang ditunjukkan oleh baginda Rasulullah S.A.W. dalam menyebar luas syiar Islam. Oleh itu setiap umat Islam  adalah bertanggungjawab  mempertahankan agama Allah.

Ketokohan nabi Muhammad sebagai manusia teragung yang pernah dilahirkan di muka bumi ini memang tidak dapat disangkal lagi walaupun oleh orientalis-orientalis dari barat. Jika hendak dibandingkan dengan ajaran lain seperti Kristian, Buddha, mahupun Yahudi, Rasulullah (S.A.W) merupakan satu-satunya pengasas agama yang secara jelas sejarahnya diceritakan sejak baginda dilahirkan sehingga baginda wafat. Ketokohan Nabi Muhammad (S.A.W) dalam memimpin sebuah negara, menjadi seorang jeneral perang, menunjukkan contoh yang terbaik kepada umatnya bagaimana untuk menjadi seorang sahabat, ayah, suami, anak dan lain-lain menjadikan baginda sebagai manusia yang teragung yang pernah dilahirkan hingga ke hari ini.

Keadaan Kucar kacirKeadaan dunia pada masa itu amat tenat dan kucar kacir. Manusia pada ketika itu telah berperangai  kebinatangan. Terlalu banyak kelakuan buruk yang melingkari masyarakat ketika itu. Bukan sahaja di semenanjung tanah Arab, bahkan di negara Parsi dan juga Rom. Kehidupan mereka sungguh teruk, meminum arak menjadi satu kebanggaan. Persundalan dianggap satu keseronokan, amalan riba' berleluasa dalam perniagaan, hidup berpoya-poya menjadi tanpa haluan.

Kekejaman yang dilakukan dianggap satu keperkasaan. Kekuatan digunakan untuk menindas. Kekuasaan digunakan untuk mengaut kekayaan. Para penguasa selalu dimuliakan bahkan kadangkala dianggap sebagai tuhan. Orang awam yang lemah selalunya di perhambakan. Kepandaian sering digunakan untuk menipu. Setiap saat akal sentiasa digunakan untuk berbuat jahat dan untuk memenuhi tuntutan nafsu. Demikianlah gambaran masyarakat ketika baginda diutuskan. Apa yang perlu dilakukan oleh umat Islam pada masa kini adalah menjadikan Nabi Muhammad sebagai contoh teladan yang paling sekali.

Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta dia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang).
(al-ahzab 21).
KesimpulanOleh yang demikian wajarlah kita merenung kembali sirah Rasulullah (S.A.W) dan mengkaji sendiri tentang manusia teragung ini dan peranannya dalam pembangunan manusia sejagat.  Maulidur Rasul juga merupakan masanya bagi umat Islam untuk memperingati semula Rasulullah s.a.w. dan seterusnya menjadikan contoh sifat dan kehidupannya kerana baginda adalah teladan terbaik.
Sumber:    Akhbar Utusan Malaysia

Monday, January 21, 2013

Yakin a.k.a Confident

Anak nie cermin diri kita.. Sometime dia lagi up dari diri kita.. Faktor persekitaran pun mempengaruhi jugak.. :-)

Lately nie nampak sangat Mia tue ada ikut perangai we oll.. 

Last nite teman Yang makan sambil main teka teki..

Dady : Ikan apa telur dia paling sedap...??
Mia : Ikan KIKI ngan LALA
Me : Ikan terubuk
Dady : Salah.. Bole share jawapan ngan Momy
Us : Ikan terubuk
Dady : Salah
Us : Ikan salmon
Dady : Salah
Us : Ikan merah
Dady : Salah
Us : tak tau la..
Dady : Betul x tau.. 
Us : Haah...
Dady : Jawapannyeeeeee... Ikan Kekek Mak Iloi-iloi
Mia : Alaaaaa
Me : Erkh... keji

Mia pun nak main jugak... terus bisik ngan telinga Momy.. Tak paham pun Mia cakap apa..

Mia : Haaaaaaaaa....... Ok dady... sekarang teka.... APA SOALAN DIA...???
Me : Erkh...
Dady : Eh.. soalan adik la bg kat dady.. dady teka jawapan
Mia : tak payaaaahhhh... jawapan adik dh bg tau momy... Dady teka soalan dia... Haaaaa.... APA SOALAN DIA...???
Me : (dah start gelak...)
Mia : Haaaa... cepat... cepat... APA SOALAN DIA...???
Dady : soalan adik yg tanya... dady jawab...
Mia : Haaaaaaa.... APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...???
Me : (dah berair mata gelak..)
Dady : Ish.. sakit la ati main ngan dia nie...
Mia : Haaaaaaa.... APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...???
Mia : Haaaaaaa.... APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...???
Mia : Haaaaaaa.... APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...???

**Momy & dady dah x leh stop gelak... Mia keep repeat the APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...??? APA SOALAN DIA...???

Dady cakap... Confident gile yang dia betul.. siap bule nak 'bahan' orang... walhal dia yang salah paham.. dah tau dah tue perangai sape... 

Confident = Momy
Mem'bahan' = Dady

See.... Combination... Sendiri sakit ati... Hahaha

muke dia kan... sakit la ati..




Friday, January 18, 2013

Sentap

Semalam blek keje terus amek Mia kat nursery.. I sampai jer tengok muker dia kemain masam.. Moncong x yah nak citer la.. dah jejak idong.. Jalan pun campak-campak kaki.. Dalam ati i dah bercakap nie.. Ada la yg tak kene nih...

Dalam kete I tanya la.. X mo jawab.. Air mata dah bergenang.. Aloh..sentap la nie..

Me : Nape nih... moncong jer..
Mia : X payah tanya-tanya.. x nak cite..
(sambil toleh kat cermin)
Me : Cite la... Nie kan anak Momy.. kene la cite ngan Momy.. kiter kan kawan.. Anak Momy ada bape..??
(ayat pancing.. Mia kalah ngan soklan 'anak momy ada bape?')
Mia : One only....
Me : Haaaa... kan... anak momy one only.. citer la... sape buat anak momy nie?
(sambil hug)
Mia : Rayyan tak nak kawan Adik.... 
(air mata dah start meleleh.... muke dh cebek...)
Me : Ooooooo.... smlm pun cakap cam nie jugak.. Abis tue Rayyan kawan ngan sape?
Mia : Balkish...
Me : Oooooo...dia kawan ngan Balkis pas tue x nak kawan adik..??
Mia : Haaaa... 
Me : Ermmmm...x per la selalu kan dia kawan adik.. now nie dia nak kawan ngan Balkis pulak.. x per la...
Mia : Dah la x kawan adik.. adik x der kawan... Pas tu Adik wat homework, adik dah padam.. habuk pemadam tu dia campak kat muke adik...
Me : Hah..?? Eyyyyy...x baik cam tue... Maner bule noty... berdosa...
Mia : Haah kan... adik dah ckp nanti masuk api neraka..
Me : Erkh...

Sentap mak ko Dik.. Noty masuk api neraka.. Adooooiiii...

Me : Mesti adik pun selalu macam tue... kawan ngan Rayyan x kawan Balkis.. so now dia pulak wat Adik.. Lengkali x leh wat cam tue lagi... kan kawan dah balas... Promise jangan buat lagi..
Mia : Haaa.. ok..

Nanti ada lagi situation baru then baru u tau the real world situatuation Dik... Orang nie macam-macam jenis... baik adik beradik..kawan..immediate family..bos..etc.. Back stabber.. Talam dua muke.. Suke menyampai-nyampai.. Penipu.. Amek kesempatan.. Make a fool of people.. Keji... so many attitude.. U will learn it with experience.. ermmmm... 


So now enjoy your kiddo time... X sume keadaan Momy bole sediakan yang sentiasa menyenangkan hati u.. Macam Momy selalu cakap.. DUNIA KAT LUAR TUE KEJAM.. But... Momy selalu ada tuk comfort & love u.. 

I lebuyu Mia..

**DADY ANAK DARA U SENTAP**

**ari tuem baru baca blog Kasih Aleeya cite pasal anak dia sentap x cikgu tuka jawatan kat org lain Acih oh Acih .. semalam, anak momy pulak sentap... alahaaaiii... 

Monday, January 14, 2013

Gigi Susu

Mia selalu cakap macam maner nak repair 'gigi buruk' dia tue.. Puas dah gosok x elok-elok pun.. Shian anak Momy... tak per la dik nanti tukar gigi baru kene jaga elok-elok.. Yang ada nih dah buruk kan.. Jaga jer baik-baik.. Kire ok la x ronggak lagi... Ada yang dah tinggal tunggul jer.. U nye ok la jugak... Still ada ruper gigi lagi... Hehe..

**Kredit kat Elya for the pica.. nak tunjuk Mia blek nih... 



Gigi Susu


Gigi adalah bahagian keras yang terdapat di dalam mulut dari banyak vertebrata. Mereka memiliki struktur yang bervariasi yang memungkinkan mereka untuk melakukan banyak tugas. Fungsi utama dari gigi adalah untuk mengoyak dan mengunyah makanan dan pada beberapa haiwan, terutama karnivor, sebagai senjata. Akar dari gigi tertutup oleh gusi. Gigi memiliki struktur pelindung yang disebut enamil gigi, yang membantu mencegah lubang di gigi. Pulp dalam gigi menciut dan dentin terdeposit di tempatnya.
Kesihatan gigi sangatlah penting untuk kehidupan kita agar terhindar dari segala bentuk permasalahan gigi. Kita perlu merawat gigi agar gigi kita selalu sihat dan jauh dari gangguan pada gigi.
Menberus gigi dengan baik dan teratur, untuk ini ada 3 sebab faktor yang harus di perhatikan :
  • Pemilihan berus gigi.
Bulu berus jangan terlalu keras/lembek/jarang. Ujung berus gigi dan ujung bulu berus sedekat mungkin, bila tidak ujung berus gigi sudah mentuk ke bahagian belakang tapi berus tidak kena gigi, jadi ada bahagian gigi yang tidak tersikat. Ini biasanya pada gigi geraham bungsu.
  • Cara/gerakan berus gigi.
Vertikal dari arah gusi ke ujung gigi. Untuk rahang atas dari atas ke bawah. Untuk rahang bawah ke atas. Bagian luar, dalam dan permukaan gigi yang untuk mengunyah diberus dengan teliti, tidak usah terlalu keras, tapi mantap. Gusi harus diberus agar sisa-sisa makanan hancur yang ada di leher gigi hilang dan juga kita secara tidak sedar melakukan massage (urutan) pada gusi, sehingga gusi sihat, kenyal dan tidak mudah berdarah. Dan lagi kita mencegah terjadinya karang gigi.
  • Frekuensi berus gigi.
Dua kali sehari, pagi dan malam. Yang paling penting malam hari sebelum tidur. Tentu saja sebaiknya berus gigi dengan ubat gig yang mengandung flurida yang dapat menguatkan enamil.
Rutin ke dokter gigi, minimal 6 bulan sekali.
Faktor-faktor apa saja yang harus diperhatikan untuk merawat gigi agar terhindar dari hal-hal yang tidak diinginkan?
Pada anak-anak, faktor pengawasan orang tua sangat penting terutama pada masa-masa :
  • Bayi.
Harus lebih diperhatikan cara menyikat gigi, kalau perlu si-ibulah yang memberus gigi anak. Hilangkan kebiasaan jelek seperti mengisap jari, dll.
  • Anak-anak usia 5 – 10 tahun.
Pada masa pergantian gigi susu, sering diperiksa apa gigi kekal sudah tumbuh. Mungkin gigi susu belum goyang, kalau terlambat dicabut, gigi jadi ganda atau tidak rata.

**************************************************************************************
Jaga la GIGI kiter..!!

Anak Dady

Suke sangat bile dapat pegi opis Dady.. Mia cakap Momy anta kat lif nanti adik naik sendiri carik opis Dady.. x pun Momy anta.. Ngan baju tido tue.. senonoh sangat la kan.. Never & ever la Momy sesaja nak masuk opis Dady yang penuh 'lelaki' tue.. Sorry laaaa...

I said NO.. tunggu kat parking jer.. cepat-cepat turun dapat pusing-pusing kat parking pun dah suke.. 



Dah cukup puas ati la dapat pusing-pusing kat parking.. pose nga Dady sekeping dua gambar.. 

Dah bule blek dah... Sok sekola..

Wednesday, January 9, 2013

Perhimpunan Sekolah

**Kelakar + Kesian

1st day ari tue ari Rabu.. Tak de pangalaman menempuh ari Isnin.. Dulu I ada la.. dah lupe pun... :-)

Pagi siap-siap macam biasa.. Kul 7.20 kua umah.. Sampai sekola 7.30 ngam-ngam.. Anta Mia masuk kelas tengok kelas dah lock grill. Kelas kosong.. Erkh... maner sume orang..??? Sekali dengar suara orang bercakap kuat.. Ooooo... Assembly laaaaaa....

I cakap kat Mia.. tak per la.. tunggu sini jer.. tue sume orang dah start beratur.. I x tau kat maner kelas u beratur.. Mia pun ok jer...

Pas tue I pun amek kesempatan psiko Mia.. 

Me : Tue laaaa.... pagi-pagi momy kejut susah nak bangun... kan dah lambat.. nie sume adik nye pasal la..
Mia : (terkebil-kebil)
Me : Nie sekola betul tau... maner bule main-main.. datang lambat.. nanti guru besar marah.. nie dah x g assembly dah... nak main-main lagi..?? Momy cakap x nak dengar...
Mia : Momy nie asik-asik adik nye pasal.. 
(mencebek...air mata dah bergenang)
Me : Nape sedey..?? cite la...
Mia : x dapat beratur ramai-ramai ngan kawan-kawan
Me : Haaaa... lengkali jangan buat lagi
Mia : Angguk-angguk (sambil air mata dah meleleh)

Senyap lama sebab cuddle Mia for comfort her. Pas tue Mia cakap...

Mia : Mie...guru besar tue gemok eh..??
Me : Ermmm... maner la momy tau guru besar sekola nie gemok ke kurus..
Mia : Yea la.. Upin Ipin tue guru besar dia gemok... Mesti yang nie pun gemok.. sebab tu Guru Besar
Me : Glup.. Glup.. nanti kite tengok la...
(sambil gelak dalam hati...) 

I pun rasa silap timing sebab i pun siap-siap sama.. so jadi lambat.. Ari nie i mandi sarung baju siap kan Mia anta terus... 7.15 dah sampai sekolah.. looked ok kan... Monday masuk sekola kul 7.00, jadik momy tak yah mandi la... Hahaha..

Mia suke sampai school awal... :-)

Comel di pagi hari..
Tengah ari tadi i g tengok masih lagi  kemas

Finally she know the reality of school.. Hehehe..

Semalam dia cakap Cik Noor amek dia lambattttttttttttttt sangat... Pukul bape..?? Ntah kata Mia.. Pasal apa lambat.. 'Cik Noor LUPEeeeeeeeeee nak amek adik'.... Momy ngan Dady tekejut sape anta blek..?? Cik Nor amek jugak laaa.... Dady cam biasa BOS.. suh momy check ngan teacher Mia.. 

So ari nie tengah ari blek school Momy g tengok.. Nak cakap la kat Cik Noor.. Jangan la lupeeeee amek Mia lagi... Ok.. I still 'paranoid' nak g jumpe & tengok gak.. Even i bule call jer... Tak pe lah... Janji ati i senang... :-)

Monday, January 7, 2013

5 Signs Your Child's Tonsils or Adenoids Should Be Removed


5 Signs Your Child's Tonsils or Adenoids Should Be Removed

The following information is for educational purposes only. For specific medical advice, diagnoses, and treatment, consult your doctor.






Many people think the word tonsillectomy refers to a bad sore throat. But today, doctors are actually very cautious about recommending removal of the tonsils and adenoid because of throat infections. Still, as the American Academy of Pediatrics shares, the following conditions may lead your pediatrician to recommend a tonsillectomy and/or removal of the adenoid

1. Breathing Problems

Swollen tonsils and an enlarged adenoid can cause a variety of breathing problems, including sleep apnea. If your has sleep apnea, snores loudly, breathes loudly, or breathes mostly through the mouth instead of the nose, your pediatrician may recommend removing his tonsils and/or adenoid. 

2. Recurring Ear or Sinus Infections

Does your child have frequent ear or sinus infections? A swollen adenoid may be the root of the problem. In this case, your pediatrician may recommend surgery to remove only the adenoid.

3. Speech Distortion

An enlarged adenoid can also alter a child's speech. If your child has a speech distortion, your pediatrician may check whether the adenoid is enlarged and make recommendations accordingly. 

4. Frequent Sore Throats or Strep Throat

While removing the tonsils and adenoid is much less common that it used to be, paediatricians will sometimes recommend these procedures if a child has an excessive number of sore throats and infections such as strep throat. The Academy of Otolaryngology "recommends a cautious approach for children who have had fewer than seven infections during the past year, fewer than five a year over the past two years, and fewer than three annually over the past three years."

5. Lymph Nodes Stay Swollen

One more sign your child may need surgery is if the lymph nodes underneath the lower jaw remain swollen for at least six months, even with antibiotic treatment.
The preceding information is for educational purposes only. For specific medical advice, diagnoses, and treatment, consult your doctor.

As article : Circle of Mum
** Mia pun ada tonsil nih.. suke swollen tetiba couse of sudden fever.. 

Friday, January 4, 2013

Januari

2013

2013

2013

Shout it loudly..!! 2013

Semoga kami sekeluarga dalam rahmat & lindungan Nya.. 
Dihindari dari segala malapetaka.. musibah.. dizalimi.. dan perkara buruk..
Dipermudahkan rezeki.. 
Dijadikkan antara golongan hamba yang paling disayangi & diredhai..
Amin

Sume aturan perjalanan seperti biasa.. ada sikit yang diperbaharui.. ada yang masih sama.. 

Mudah-mudahan ada peningkatan pada tahun ini.. InsaAllah..

************************************************************************************

Mia jer yang dapat peluang belajar disekolah baru.. Pendedahan baru.. dan percaturan baru.. 

Mudah-mudahan dengan izin Nya.. semua akan menjadik yang terbaik tuk Mia..

2013 - Pra Sekolah SK Taman Bukit Indah 
(Pra Sekolah Ceria)

Mural @ SK Bukit Indah

Rak kasut.. Kasut nak Angry Bird.. 

Damia Zafirah

Momy spy Mia kat tingkap.. Tengah elaborate hasil lukisan masing-masing..

Mia cakap dia lukis rumah.. orang.. & ular..

Erkh.. nape ada ular... Umah orang masuk ular.. kata Mia.. Ok la accepted her imagination..

Mia nampak Momy terus sengeh-sengeh

1st day.. Momy amek.. nak ajak g amek gambar.. Mia cakap dia nak susu.. blek umah dulu.. 

Pose depan umah blek school

Nih special tuk Ika.. 

Hahaha

After susu.. Fengsan sudah..


End of day 1..

Day 2 blek nek Van.. as my entry Over Ker? semalam.. Hilang sudah debaran.. berpeluh-peluh I nagn Yang nyorok sebalik tembok.. nak tengok Mia naik van.. sampai nursery.. 

Amek Mia blek sebab kan testing.. bawak blek umah lunch sama-sama.. sampul buku.. tido sama-sama..

Thursday, January 3, 2013

Over ke?

Mode : Melayan Perasaan


Rasa nak roboh jantung nih... Lepas call van sekola Mia.. Akak tu cakap 'Akak CUBE yea..'



Uwaaaaaaaaaaaaaa.... Nak nangissssssss... Esok nak keje dahhhhh.... 



I stuck at home.. Miserable ngan percaturan kali nie..  



Sume x leh nak buat.. I pandang je bakul baju nak kene lipat.. Ikan tu biar dia men air lam sink.. I tengah gaggle ngan Nescafe panas.. Sambil kerut-kerut dahi.. Garu-garu pala.. Jantung macam nak tanggal.. Rasa nak menangis pun ada... 



Tapi Yang tenang-tenang tido..   



Jauh dalam hati.. Harap sangat Akak Nor hanya menguji perasaan I.. Yang baru belajar jadik Mak yang anak baru nak independent.. Hope evething goes well.. 



Am I OVER..??? 



:-(