Nuffnang Ads

Monday, August 16, 2010

b4 are Mama Roti BUT now is Sugar Bun

Mama Roti - Gelaran terbaru sbb dia suke sgt berangan.. Mama.. Mama.. Mama.. nie sume infulence dpt umah babysitter. Since babysitter tue sit cucu dia. Ngan botol shower foam pun bole didodoikan..  Geram jer aku tgk dia ngan acksi2 berangan dia. Aku pun selalu dengki dia.. While dia sibuk berMama-Mama tue aku sergah.. hahaha.. So she will stop & smile pas tue mendapatkan aku for hug & kikiss..

Aku selalu ckp kuat sgt berangan nnti tumbuh pimple. So,dia pun kalo ada jer mosquito bite kat muke sure disangka nye pimple. So,aku akan selalu ulang2.. kuat sgt berangan kan dh ada pimple.. hehe..

Maktuk pun tak tahan nengok dia berangan sakan.. Until mak aku gelak dia Mama Roti. Mula2 dia tak heran ngan gelaran baru tue.. Until semalam...maah betul dia.. bila mak menyebarkan gelaran baru tue kat Ika Moksu while ktorg YM ngan Ika.

Mak : Ika nie budak debab nie.. Mama Roti..
Ika   : Mama Roti..??
Mak : Ha'ah..
Ika   : Ana Mama Roti.. Ana Mama Roti.. Ana Mama Roti..
Mia  : Aishh... budak nie.. kurung kang lam bilik Angah.. Sepak kang mulot tue..
Ika   : Ahahahahaha... ok lah.. ok lah.. Ana jer.. Ana.. Ana..
Mia  : Sayang Ika Moksu.. (sambil menjeling maktuk..)

So,disebab kan dia marah dengan gelaran tue.. Aku mendapat idea lain.. SUGAR BUN..

See... pipi dia kemain gebu cam kene bubuh yis.. naik kan roti.. dah bertingkat2 pipi dia.. aku nengok cam nak jadik apam merekah.. ahaha..

Luv U Sugar Bun

Kacau

Kacau / Disturb

Pencabar terdekat aku.. pastinye Mia.. PASTI sgt..!! Maner ada aku confirmed ada dia. Interpreme jer all the time.. Part paling wat aku menyirap sgt while dia ckp..

'Nak ngan Mommy'

Even aku mmg dh terconggok cam patung sebelah dia. Aissshhh..!! Geram sungguh aku. Until aku find out apa maksud cakap dia tue. Betul-betul wat aku geram sungguh..

'Nak ngan Momy' dengan maksud yg variaty dan hanya mendatangkan keuntungan pada dia dan mendengki aku utk melakukan aktiviti2 aku..

Maksud2 & senario nye..

1. Dia tgh baring
* aku kene angkat dia atas riba
@
* dia nak baring ngan aku tp berbantal kan tangan

2. Tgk tv
*aku kene sesama tgk tv & tinggalkan kijer2 aku

3. Bebual ngan Yang
*aku kene benti & layan dia bebual plak..(sungguh irritating..!!)

4. Online telepon
*kene kasik dia ckp ngan person at the next line

5. Online internet
*kene riba dia & end-up dia akan concer lappy

Aku pun akan terbantut sume aktiviti while she quote this quote..!!

'Momy jgn amek gambar,nnti adik marah' she said..

Friday, August 13, 2010

1 Ramadan 1431 @ 11 August 2010

1 Ramadan 1431 means genap Ramadan yg ker 29 aku raikan sepanjang aku menjadik penghuni dunia.. Alhamdullilah.. Kalo ikut umor mmg ler nie Ramadan yg ke 30.. tapi aku dilahirkan selepas Ramadan 1980.. jadi I MISS it.. ;-) But.. aku di kurnia kan Ramadan yang aku Miss on 1980 @ 2007.. Haaa... confused.. hahaha (sila gelak..!!) Ramadan 2007 is Hubby aku.. Mohd Ramadan Kamarul Zaman Amin.. haaaa...ramadan kan..?? hehehe.. (sori yang expoitasikan u lam blog i)..

Seingat2 aku,aku mula blajar pose umor aku 6thn.. Mak ngan abah sgt flexsible mengizin kan sesi pembelajaran tue... so,pose 1/2 day.. rasanye session tu until aku 7thn.. Pas tue terus kene pose penuh.. part ponteng pose tue ada lah.. tapi secara details aku x bape ingat. Rasa nye tak der lah teruk sgt..sbb aku kan tak bape nakal. Yang aku ingat sgt tak der langsung janji2 mahupun reward untuk aku berpuasa. Apa yg mak ngan abah ckp pasal pose pun aku tak ingat.. tapi Alhamdullilah.. aku senang pulak menerima nye.. Rasa nye penuh kut aku berpuasa.. Sehingga aku mendapat hak sebagai seorang remaja perempuan pd umor aku 14thn.. bermula lah episod Annual Leave.. hehehe..

Puasa dirantauan pun ada jugak.. sepanjang hidup sendri semasa single. Time blajar sampai ler kije.. Pengalaman nie tak bape besh sbb biasa2 jer..

Ramadan 1428

Yang paling bermakner sekali bile aku dapat meraikan 2 Ramadan sekali.. Haaaa... Ramadan - Berpuasa & Ramadan - Yang.. Kene masak sahur.. Wah! Experiance yg sangat aku x penah rasa. Ke'exited'an sbg seorg isteri mmg terserlah saat nih.. baru aku tau apa yg mak aku selalu rasa.. 'nak masak apa sahur nih'... yeah..its my time..!! Ngan keadaan aku yg agak sarat mengandung kan anak Ramadan.. kalo x silap aku preggy almost 7 month. hah.. tanda tanya nye... 'moleh ker aku pose?' ... ngan gagah nye aku berpose gak.. insted of 30days tue.. ada lah beberapa hari.. cetttt..!!! beria2 masak sahur tp.. tak pose.. :-( tak per.. azam aku tuk Ramadan seterusnye akan berpuasa penuh (except AL).. hehe..

Ramadan 1429

Next.. aku berRamadan bertiga.. Excited nye aku menunggu bulan selepas nye.. sbb akan beraya ngan siDamia.. hehehe.. This Ramadan aku cam biasa continued masak sahur ful 30days.. even Yang nite shift sbb aku nak kene sahur.. kalo x leh pengsan wooo...!!! Mia BF yang sgt kuat.. sib baik dia kecik lagi.. kuat x bape nak kuat lah.. jez aku takut x dpt produse memilk secukup nye tuk dia.. cam nak pecah perut aku bersahur.. merangkap minum milo segala selepas nasi.. alhamdulliah.. segalanya dipermudahkan.. Aku berjaya menjayakan Ramadan selengkap nye.. jez AL jer.. Part buka pose nih.. ada masaalah sket.. aku kan kijer shift.. so,ada masa nye aku buka diopis.. bersama opismate & kadang2 Yang.. kadang2 berbuka ngan Mia saje sbb Yang kije.. senang ckp.. nak buka bersama Yang & Mia ari2 tak dapat lah..!! :-( tak per...lg sekali tak per sbb nie sume ibadah..

Ramadan 1430

Sama seperti Ramadan 1429.. cuma Mia semakin besar & semakin kuat memilk.. aku naik takut jumpe dia.. pantang aku baring or lepak2 depan tv.. dtg jer dia meleset.. nak memilk.. mengiggil aku menahan until buka. Rasa cam abis segala liquid lam badan aku disedut nye.. hehehe..

Ramadan 1431

Ramadan nih baru saje diraikan beberapa hari.. (3days until aku post).. Alhamdullilah.. Ramadan ini dikurniakan dengan cuaca yang agak sejuk.. dilimpahi dengan rahmat hujan nye.. Mudah2an akan berpanjangan lah cuasa sejuk & sederhana sehingga akhir Ramadan.. (tgh ujan nih..).. Mia dh stop memilk.. so,aku dh tak takut lg ngan dia.. hehehe.. aku bwk dia gi bazar ramadan smlm..

Me  : Dik,nnti kt ajak dady g bazar ramadan tau..
Mia : Aish..!!! apa ckp nih..??
Me  : ??? (apsal aku kene marah?)
        Ckp apa? Kiter ajak dady g bazar ramadan lah..
Mia : Aaaaaiiissshhhh...!!!! Ramadan tu DADY lah..
Me  : (ooo..dia tak paham..) Yea lah.. kt g bazar ramadan,bazar ramadan tue cam pasar malam.. tp pasar malam tue mlm.. nie siang petang..
Mia : Huh..!!! tak nak layan...
Me  : (eksen siot..!!! sambil gelak..!!!) Betul..!! nnti adik blek tanya dady..
Mia : (Still ngan muke slamber..)
Me  : (mengambil masa yg agak lama meyakinkan dia..mmg ada Bazar Ramadan tu.. bukan citer pasal dady dia)
Mia : OoOo.. patut lah.. nnti kt g bazar ramadan ngan dady yang.. (sambil gelak2 & sengeh2)
Me  : Sensetive betul ngan nama dady dia.. blek kang cite ngan Yang..
Mia : Bazar Ramadan.. Bazar Ramadan.. Bazar Ramadan.. (repeating & gelak)

Neway.. Salam Ramadan..



Tuesday, August 10, 2010

My Fist Born

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?

Nope..


2. WHAT was your 2nd choice name or your opposite gender name?


We never discus abt the name.. until she was born then I wonder.. what should I call her?

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?


Hah? Pregnant? Shock..


4. HOW OLD WERE YOU?


27 years old.


5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?


Pain at the lower tummy.. not realize abt period jez late a week..


6. WHO DID YOU TELL FIRST?


My husband. He was with me at the clinic.


7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?


Yes, definitely.


8. DUE DATE?


10th Dec 2007 (My birthday is 24th Dec)

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?


Nope.. jez a light dizzy..


10. WHAT DID YOU CRAVE?


Nope.. not sure..as I remember Im being biscuit, bread & fruits eater


11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?


No specific... Im avoide to meet people..coz Im not in the mood to make-up..so I felt I’m ‘buruk’… hehehehe


12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?


Gurl can… Boy also can..


13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?


Tak kisah


14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?


10 kilos.

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?


Nope. Didn't even know what that was about :P


16. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?


-

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?



Yup, I had placenta privia at early stage until 7th moth.. she manage to bring it up..BUT she stuck… BREECH.. so she had to be taken out via Cesarean Section.


18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?


Century Maternity Center, JB


19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?


Nope… Jez doctor say pick the date..come..cut it..and take her out!


20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?



My husband.

21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?


The doctors. My hubby couldn't go in because it was Cesarean Section


22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?


Cesarean


23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?



Yes, anesthetic. In half,I heared all the activities but I won seen the lamp up to my tummy to seen the activities..

24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?


3.02kg


25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?


3rd December 2007. The date my husband choose to same as he birth date (3rd Aug)

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?



Damia Zafirah Binti Mohamad Ramadan Kamarul Zaman Amin


27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?


Now 1yr 2mth as Feb 2009


28. WOULD YOU DO IT AGAIN?


Yerp.. but later lah…
She inside my me

After Birth - 3 December 2007 @ 02:18pm

On Confinement

Monday, August 9, 2010

Ramadan

Ramadan.. Even aku meraikan hari-hari Ramadan dalam hidup aku.. Insaallah until last breeth aku akan bersama Ramadan.. Dua kali fikir aku antara yg beruntung dapat meraikan Dua Ramadan dalam hidup aku... Thanks to Allah.. Bagi aku peluang meraikan DUA Ramadan..


Ramadan - Ramadan bulan yang penuh kerberkatan dah berlipat kali ganda pahala nya.. Bulan yg teramat barakah.. dalam mengejar ganjaran daripadaNya.. Yang aku raikan hampir 30 tahun usia ku.. Alhamdullilah..


Ramadan - Syurga yang aku cari selepas syurga yang aku kejar (Mak).. Dengan izinNYA juga aku bernaung lebih 3 tahun selepas saat aku diijab kabul kan.. Alhamdullilah... 


Lengkap DUA Ramadan yang telah dijanjikan olehNya pada aku... Amen~


************************************************************************************************************


2010 nih kiter akan mula berpuasa 1 Ramadan @ 11 August.. 


Jadi untuk meraikan minggu terakhir makan-makan bersama keluarga.. aku ngan mak dengan jayanye membuat Meehoon+Mee+Nasik Soto with Begedel.. Nikmat sungguh.. hehehe...





** Ika yg jauh diperantauan... Dont u miss my begedel..?? Come back baby..!! 



Make-up

Sume ladies love to look pretty. Same as me.. love to look cantek everytime. Some people says its can build our sel f confident. Aku pecaya gak hal nih.. if kiter berada dikalangan org yang cantek2 tapi kiter hanya biasa saje sure kiter akan terasa rendah diri sket.. setidak2 nye kiter akan rasa segan.. Segan tue part of self confident lah tue. So,aku rasa kiter x perlu rasa segan ngan diri kiter. Expecially merendahkan ciptaan tuhan pada kiter,kiter nie kan sebaik2 kejadiannya dalam dunia. So..naper perlu rendah diri. Seharusnya kita yakin dengan diri kita. Untuk membina keyakinan diri nih pelbagai. Cam yang aku cuba ckp..menghias diri kiter tuk menambah keyakinan. Hehe.. (cam ahli motovasi plak....) 

Back to the path.. Sebenarnya opis mate aku update last week. Katanya our new boss telah menegur cara penampilan diri we all. katanya we all kene sentiasa berada dalam keadaan yg bersedia. Maksudnya bersedia kelihatan cantik dimata customer for our PR jobs. Ouch... Should us jer jer..?? I think he should says the same thing to his gurl who's entertain customer directly too.. Which is mata aku pun sakit while tgk team tue nye appearance while conduct offical matter. Paling rasa menjolok mata aku... especially berkasut flip flop siap ngan blink2 penuh diamond... Gossshhhh... Rasa aku nak g  cabut nye shoe dia biar berkaki ayam. Haa...lagi satu ngan kasut Crocs... Adooooo... PLEASE lah... CROCS tue tuk casual appearance lah gurl..!!! Aku paham... mmg lah mahal Crocs shoe tue KALO original.. tapi kalo ciplaknye murah ah... tapi tolonnngggggg lahhhhh.... TAK SESUAI....!!!!

Baju kurung... Yerp.. Offical Appearance for Malaysian.. Also formal outfit for gomen servant. Tak der salahnye kalo berbaju kurung.. TAPI... tolong lah bungkus sume baju kurung yg penuh sentimental value lebih-lebih lagi yg u all gunakan time kat collage/university/secondary school.. Or yg korang dapat time joint kendarat group mase dikampung halaman... Sume tu bole simpan tuk tunjuk kat anak2 lagi sploh tahun akan datang.. Pasti meleleh airmata time tue.. mengenangkan zaman struggle.. bukan untuk dibawak berkerja & melayan customer.. Sekarang nih baju kurung 'meletop' ah cantek2.. Chiffon.. Cotton.. Viscos.. etc.. siap ada beeding2.. fuhhh...!!!! Marvelous..!!! Sambar lah beberapa helai wat koleksi & digayakan... 

Tudung.. skang nih aku nengok artis2 or celebrity yg bertudung bukan main cantek sekali.. sejuk jer mata memandang... Rasanya tudung nih ada yg murah & gile nye mahal.. Beli lah ikut kemampuan & pelbagaikan.. Tak semestinye mahal tue cantek & murah tue x cantek.. 

Make up.. Ada org kata tak pandai make up... takkan lah... paling pun touch up lah basic2.. lumur sket pelembab... tepek sket foundation.. pakai  bedak.. buh blusher sket.. eye liner/celak.. mascara.. lipstick.. tak abis lah 15minit.. Nie muke sume suram & kusam.. nak2 bekas parut jerawat... Uiiiiihhhh... meriah kelihatan.. tak salah.. kaler kan sket muka tue semangatkan keyakinan diri kiter...

Nih opismate aku ada yg mengambil langkah meng`upgrade` diri... I feel proud to her... U go BON...!!! hehehe


Sorry yea bon... sengaja upload gambar nih... wahaha...

Saturday, August 7, 2010

I found it..!!!

Tajuk dh ganas.. Walhal.. 
I made it @ Photospace.. ;-)

So.. aku pun bukak aku nyer USB yg fenuh ngan gambar2 yg unprizes..!! and edit as i wish.. macih kat Azam who`s interduce me with Photospace..!! Nex time senang aku nak edit pica.. 2day i made the simple one 1st.. nanti dah pandai mcm leh wat..  hehehe


Tuesday, August 3, 2010

Besday Dady

3 August 2010
Birthday & Breeth Day Dady Yang

Me & Mia arrange small & private party.. between 3 of us..
This year in-advance celebration due to momy kene keje on the date..
So,the party held a day before.. Dady looks ok and enjoy the private party.. Plan nak supprise kan dady yang.. tp Mia dh pecahkan rahsia.. ishh...!!! terpaksa aku ngan muke benggang mengiakan all she says.. Rosak plan betul...!!!

We all celebrate gak after semayang maghrib sesama.. Mia & Dady Yang potong cake. Me as phptographer.. So,mo momy inside the pica.. huh!

Jeng.. Jeng..

Besday Cake

Dady & Mia

Potong cake

Enjoy the cake

Mia cabut fondant

Makan beria.. tp sepotong jer..
Yang lenyap fondant.. big lips & besday word..

She requested for the pica with cake..
Perasaan...!!




Besday present for Dady

** Hepi Besday Dady.. Semoga sihat & sentiasa dalam lindunganNya..
~AMEN~

Monday, August 2, 2010

Besday

Esok Besday Dady
Esok Besday Dady
Esok Besday Dady
Esok Besday Dady
Esok Besday Dady
Esok Besday Dady

Aku dh beli adiah..
Kek dh tempah..
Tinggal nak celebrate jer..
In advance..
Kad blom beli daaa....

Kenduri Umah Baktuk

Last week umah baktuk kenduri. Seronok dapt kumpul ramai-ramai sambil kerahan tenaga. Day before kenduri baktuk call bitau & we all g umah baktuk dgr apa yg dia plan nak masak. Senang plan awal. Tak der lah leceh-leceh time nak prepared food nnti.

Mak suh bangun awal & nak g umah baktuk cepat-cepat. Cam biasa terlajak.. Sbb Mia tido lambat.. (saje jer cr alasan..) walhal aku yg tido blek.. Tengahari pas mak bebel-bebel aku siap-siap nak g umah baktuk. Pelik.. bila Mia ckp tak nak g.. MALAS.. Aikk..!!! pandai plak dia malas.. tp,aku tau dia nak berkepit ngan Ika. Rindu sgt ngan Ika Mok Su dia.. Sume nak ngan Ika.. Nasib ko lah Ika.. Layan lah anak aku sorang tue.. I'm free.. Yeeehhhaaa...

Menu Kenduri..

Ikan Asam Pedas (Ikan Duri & Malong)
Ayam Kari
Sambal Goreng
Rojak Tauhu
Kueh Mueh
Air Teh 'O' & Tarik

Tak banyak pica yg aku berjaya snap. Memory Card aku dh penuh woo..!! Nnti aku kompol wit beli yg besar lagi..

Mak Lalah - Mandur the day

Crowd the Day
Dishes yg dh settle.. B4 nye.. x berjaya dirakam..
Half food..
Missed each Other..
Gado ngan Uncle Teeth..

Konon.. Nak tgk dia kurus ker gemok.. aku ekploitasikan.. huahuahuah

Aku ngan Jot..
Jot yang GEMOK..!!

Mia Debab...

Again..

Agains..

Ika & Ati.. Gelap.. Ahaha..


Aku yg giler..!!

Others..

Kueh

My turn..

Enjoy the event & momment..

Jalan-jalan carik Playground

Jalan jauh-jauh cari Playground. Ikut dady gi Mersing. Sajer jer ikut..

So,aku ngan Mia.. bergumbira..



Penuh roll nih ngan Mia.. hehe
Style..
Fabret face..!


Squad..
Mode : Ntah

Gosshh.. Hanging..



Ngan payung yg patah kene tiup angin..

She enjoy all the moment while dady off day. Me..exhausted layan dia..

Nuff Adv

Ramadan & Ammy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Cinta Hati

lbyf.lilypie.com/TikiBlogger.php/ABff

Monday, August 16, 2010

b4 are Mama Roti BUT now is Sugar Bun

Mama Roti - Gelaran terbaru sbb dia suke sgt berangan.. Mama.. Mama.. Mama.. nie sume infulence dpt umah babysitter. Since babysitter tue sit cucu dia. Ngan botol shower foam pun bole didodoikan..  Geram jer aku tgk dia ngan acksi2 berangan dia. Aku pun selalu dengki dia.. While dia sibuk berMama-Mama tue aku sergah.. hahaha.. So she will stop & smile pas tue mendapatkan aku for hug & kikiss..

Aku selalu ckp kuat sgt berangan nnti tumbuh pimple. So,dia pun kalo ada jer mosquito bite kat muke sure disangka nye pimple. So,aku akan selalu ulang2.. kuat sgt berangan kan dh ada pimple.. hehe..

Maktuk pun tak tahan nengok dia berangan sakan.. Until mak aku gelak dia Mama Roti. Mula2 dia tak heran ngan gelaran baru tue.. Until semalam...maah betul dia.. bila mak menyebarkan gelaran baru tue kat Ika Moksu while ktorg YM ngan Ika.

Mak : Ika nie budak debab nie.. Mama Roti..
Ika   : Mama Roti..??
Mak : Ha'ah..
Ika   : Ana Mama Roti.. Ana Mama Roti.. Ana Mama Roti..
Mia  : Aishh... budak nie.. kurung kang lam bilik Angah.. Sepak kang mulot tue..
Ika   : Ahahahahaha... ok lah.. ok lah.. Ana jer.. Ana.. Ana..
Mia  : Sayang Ika Moksu.. (sambil menjeling maktuk..)

So,disebab kan dia marah dengan gelaran tue.. Aku mendapat idea lain.. SUGAR BUN..

See... pipi dia kemain gebu cam kene bubuh yis.. naik kan roti.. dah bertingkat2 pipi dia.. aku nengok cam nak jadik apam merekah.. ahaha..

Luv U Sugar Bun

Kacau

Kacau / Disturb

Pencabar terdekat aku.. pastinye Mia.. PASTI sgt..!! Maner ada aku confirmed ada dia. Interpreme jer all the time.. Part paling wat aku menyirap sgt while dia ckp..

'Nak ngan Mommy'

Even aku mmg dh terconggok cam patung sebelah dia. Aissshhh..!! Geram sungguh aku. Until aku find out apa maksud cakap dia tue. Betul-betul wat aku geram sungguh..

'Nak ngan Momy' dengan maksud yg variaty dan hanya mendatangkan keuntungan pada dia dan mendengki aku utk melakukan aktiviti2 aku..

Maksud2 & senario nye..

1. Dia tgh baring
* aku kene angkat dia atas riba
@
* dia nak baring ngan aku tp berbantal kan tangan

2. Tgk tv
*aku kene sesama tgk tv & tinggalkan kijer2 aku

3. Bebual ngan Yang
*aku kene benti & layan dia bebual plak..(sungguh irritating..!!)

4. Online telepon
*kene kasik dia ckp ngan person at the next line

5. Online internet
*kene riba dia & end-up dia akan concer lappy

Aku pun akan terbantut sume aktiviti while she quote this quote..!!

'Momy jgn amek gambar,nnti adik marah' she said..

Friday, August 13, 2010

1 Ramadan 1431 @ 11 August 2010

1 Ramadan 1431 means genap Ramadan yg ker 29 aku raikan sepanjang aku menjadik penghuni dunia.. Alhamdullilah.. Kalo ikut umor mmg ler nie Ramadan yg ke 30.. tapi aku dilahirkan selepas Ramadan 1980.. jadi I MISS it.. ;-) But.. aku di kurnia kan Ramadan yang aku Miss on 1980 @ 2007.. Haaa... confused.. hahaha (sila gelak..!!) Ramadan 2007 is Hubby aku.. Mohd Ramadan Kamarul Zaman Amin.. haaaa...ramadan kan..?? hehehe.. (sori yang expoitasikan u lam blog i)..

Seingat2 aku,aku mula blajar pose umor aku 6thn.. Mak ngan abah sgt flexsible mengizin kan sesi pembelajaran tue... so,pose 1/2 day.. rasanye session tu until aku 7thn.. Pas tue terus kene pose penuh.. part ponteng pose tue ada lah.. tapi secara details aku x bape ingat. Rasa nye tak der lah teruk sgt..sbb aku kan tak bape nakal. Yang aku ingat sgt tak der langsung janji2 mahupun reward untuk aku berpuasa. Apa yg mak ngan abah ckp pasal pose pun aku tak ingat.. tapi Alhamdullilah.. aku senang pulak menerima nye.. Rasa nye penuh kut aku berpuasa.. Sehingga aku mendapat hak sebagai seorang remaja perempuan pd umor aku 14thn.. bermula lah episod Annual Leave.. hehehe..

Puasa dirantauan pun ada jugak.. sepanjang hidup sendri semasa single. Time blajar sampai ler kije.. Pengalaman nie tak bape besh sbb biasa2 jer..

Ramadan 1428

Yang paling bermakner sekali bile aku dapat meraikan 2 Ramadan sekali.. Haaaa... Ramadan - Berpuasa & Ramadan - Yang.. Kene masak sahur.. Wah! Experiance yg sangat aku x penah rasa. Ke'exited'an sbg seorg isteri mmg terserlah saat nih.. baru aku tau apa yg mak aku selalu rasa.. 'nak masak apa sahur nih'... yeah..its my time..!! Ngan keadaan aku yg agak sarat mengandung kan anak Ramadan.. kalo x silap aku preggy almost 7 month. hah.. tanda tanya nye... 'moleh ker aku pose?' ... ngan gagah nye aku berpose gak.. insted of 30days tue.. ada lah beberapa hari.. cetttt..!!! beria2 masak sahur tp.. tak pose.. :-( tak per.. azam aku tuk Ramadan seterusnye akan berpuasa penuh (except AL).. hehe..

Ramadan 1429

Next.. aku berRamadan bertiga.. Excited nye aku menunggu bulan selepas nye.. sbb akan beraya ngan siDamia.. hehehe.. This Ramadan aku cam biasa continued masak sahur ful 30days.. even Yang nite shift sbb aku nak kene sahur.. kalo x leh pengsan wooo...!!! Mia BF yang sgt kuat.. sib baik dia kecik lagi.. kuat x bape nak kuat lah.. jez aku takut x dpt produse memilk secukup nye tuk dia.. cam nak pecah perut aku bersahur.. merangkap minum milo segala selepas nasi.. alhamdulliah.. segalanya dipermudahkan.. Aku berjaya menjayakan Ramadan selengkap nye.. jez AL jer.. Part buka pose nih.. ada masaalah sket.. aku kan kijer shift.. so,ada masa nye aku buka diopis.. bersama opismate & kadang2 Yang.. kadang2 berbuka ngan Mia saje sbb Yang kije.. senang ckp.. nak buka bersama Yang & Mia ari2 tak dapat lah..!! :-( tak per...lg sekali tak per sbb nie sume ibadah..

Ramadan 1430

Sama seperti Ramadan 1429.. cuma Mia semakin besar & semakin kuat memilk.. aku naik takut jumpe dia.. pantang aku baring or lepak2 depan tv.. dtg jer dia meleset.. nak memilk.. mengiggil aku menahan until buka. Rasa cam abis segala liquid lam badan aku disedut nye.. hehehe..

Ramadan 1431

Ramadan nih baru saje diraikan beberapa hari.. (3days until aku post).. Alhamdullilah.. Ramadan ini dikurniakan dengan cuaca yang agak sejuk.. dilimpahi dengan rahmat hujan nye.. Mudah2an akan berpanjangan lah cuasa sejuk & sederhana sehingga akhir Ramadan.. (tgh ujan nih..).. Mia dh stop memilk.. so,aku dh tak takut lg ngan dia.. hehehe.. aku bwk dia gi bazar ramadan smlm..

Me  : Dik,nnti kt ajak dady g bazar ramadan tau..
Mia : Aish..!!! apa ckp nih..??
Me  : ??? (apsal aku kene marah?)
        Ckp apa? Kiter ajak dady g bazar ramadan lah..
Mia : Aaaaaiiissshhhh...!!!! Ramadan tu DADY lah..
Me  : (ooo..dia tak paham..) Yea lah.. kt g bazar ramadan,bazar ramadan tue cam pasar malam.. tp pasar malam tue mlm.. nie siang petang..
Mia : Huh..!!! tak nak layan...
Me  : (eksen siot..!!! sambil gelak..!!!) Betul..!! nnti adik blek tanya dady..
Mia : (Still ngan muke slamber..)
Me  : (mengambil masa yg agak lama meyakinkan dia..mmg ada Bazar Ramadan tu.. bukan citer pasal dady dia)
Mia : OoOo.. patut lah.. nnti kt g bazar ramadan ngan dady yang.. (sambil gelak2 & sengeh2)
Me  : Sensetive betul ngan nama dady dia.. blek kang cite ngan Yang..
Mia : Bazar Ramadan.. Bazar Ramadan.. Bazar Ramadan.. (repeating & gelak)

Neway.. Salam Ramadan..



Tuesday, August 10, 2010

My Fist Born

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?

Nope..


2. WHAT was your 2nd choice name or your opposite gender name?


We never discus abt the name.. until she was born then I wonder.. what should I call her?

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?


Hah? Pregnant? Shock..


4. HOW OLD WERE YOU?


27 years old.


5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?


Pain at the lower tummy.. not realize abt period jez late a week..


6. WHO DID YOU TELL FIRST?


My husband. He was with me at the clinic.


7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?


Yes, definitely.


8. DUE DATE?


10th Dec 2007 (My birthday is 24th Dec)

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?


Nope.. jez a light dizzy..


10. WHAT DID YOU CRAVE?


Nope.. not sure..as I remember Im being biscuit, bread & fruits eater


11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?


No specific... Im avoide to meet people..coz Im not in the mood to make-up..so I felt I’m ‘buruk’… hehehehe


12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?


Gurl can… Boy also can..


13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?


Tak kisah


14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?


10 kilos.

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?


Nope. Didn't even know what that was about :P


16. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?


-

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?



Yup, I had placenta privia at early stage until 7th moth.. she manage to bring it up..BUT she stuck… BREECH.. so she had to be taken out via Cesarean Section.


18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?


Century Maternity Center, JB


19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?


Nope… Jez doctor say pick the date..come..cut it..and take her out!


20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?



My husband.

21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?


The doctors. My hubby couldn't go in because it was Cesarean Section


22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?


Cesarean


23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?



Yes, anesthetic. In half,I heared all the activities but I won seen the lamp up to my tummy to seen the activities..

24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?


3.02kg


25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?


3rd December 2007. The date my husband choose to same as he birth date (3rd Aug)

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?



Damia Zafirah Binti Mohamad Ramadan Kamarul Zaman Amin


27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?


Now 1yr 2mth as Feb 2009


28. WOULD YOU DO IT AGAIN?


Yerp.. but later lah…
She inside my me

After Birth - 3 December 2007 @ 02:18pm

On Confinement

Monday, August 9, 2010

Ramadan

Ramadan.. Even aku meraikan hari-hari Ramadan dalam hidup aku.. Insaallah until last breeth aku akan bersama Ramadan.. Dua kali fikir aku antara yg beruntung dapat meraikan Dua Ramadan dalam hidup aku... Thanks to Allah.. Bagi aku peluang meraikan DUA Ramadan..


Ramadan - Ramadan bulan yang penuh kerberkatan dah berlipat kali ganda pahala nya.. Bulan yg teramat barakah.. dalam mengejar ganjaran daripadaNya.. Yang aku raikan hampir 30 tahun usia ku.. Alhamdullilah..


Ramadan - Syurga yang aku cari selepas syurga yang aku kejar (Mak).. Dengan izinNYA juga aku bernaung lebih 3 tahun selepas saat aku diijab kabul kan.. Alhamdullilah... 


Lengkap DUA Ramadan yang telah dijanjikan olehNya pada aku... Amen~


************************************************************************************************************


2010 nih kiter akan mula berpuasa 1 Ramadan @ 11 August.. 


Jadi untuk meraikan minggu terakhir makan-makan bersama keluarga.. aku ngan mak dengan jayanye membuat Meehoon+Mee+Nasik Soto with Begedel.. Nikmat sungguh.. hehehe...





** Ika yg jauh diperantauan... Dont u miss my begedel..?? Come back baby..!! 



Make-up

Sume ladies love to look pretty. Same as me.. love to look cantek everytime. Some people says its can build our sel f confident. Aku pecaya gak hal nih.. if kiter berada dikalangan org yang cantek2 tapi kiter hanya biasa saje sure kiter akan terasa rendah diri sket.. setidak2 nye kiter akan rasa segan.. Segan tue part of self confident lah tue. So,aku rasa kiter x perlu rasa segan ngan diri kiter. Expecially merendahkan ciptaan tuhan pada kiter,kiter nie kan sebaik2 kejadiannya dalam dunia. So..naper perlu rendah diri. Seharusnya kita yakin dengan diri kita. Untuk membina keyakinan diri nih pelbagai. Cam yang aku cuba ckp..menghias diri kiter tuk menambah keyakinan. Hehe.. (cam ahli motovasi plak....) 

Back to the path.. Sebenarnya opis mate aku update last week. Katanya our new boss telah menegur cara penampilan diri we all. katanya we all kene sentiasa berada dalam keadaan yg bersedia. Maksudnya bersedia kelihatan cantik dimata customer for our PR jobs. Ouch... Should us jer jer..?? I think he should says the same thing to his gurl who's entertain customer directly too.. Which is mata aku pun sakit while tgk team tue nye appearance while conduct offical matter. Paling rasa menjolok mata aku... especially berkasut flip flop siap ngan blink2 penuh diamond... Gossshhhh... Rasa aku nak g  cabut nye shoe dia biar berkaki ayam. Haa...lagi satu ngan kasut Crocs... Adooooo... PLEASE lah... CROCS tue tuk casual appearance lah gurl..!!! Aku paham... mmg lah mahal Crocs shoe tue KALO original.. tapi kalo ciplaknye murah ah... tapi tolonnngggggg lahhhhh.... TAK SESUAI....!!!!

Baju kurung... Yerp.. Offical Appearance for Malaysian.. Also formal outfit for gomen servant. Tak der salahnye kalo berbaju kurung.. TAPI... tolong lah bungkus sume baju kurung yg penuh sentimental value lebih-lebih lagi yg u all gunakan time kat collage/university/secondary school.. Or yg korang dapat time joint kendarat group mase dikampung halaman... Sume tu bole simpan tuk tunjuk kat anak2 lagi sploh tahun akan datang.. Pasti meleleh airmata time tue.. mengenangkan zaman struggle.. bukan untuk dibawak berkerja & melayan customer.. Sekarang nih baju kurung 'meletop' ah cantek2.. Chiffon.. Cotton.. Viscos.. etc.. siap ada beeding2.. fuhhh...!!!! Marvelous..!!! Sambar lah beberapa helai wat koleksi & digayakan... 

Tudung.. skang nih aku nengok artis2 or celebrity yg bertudung bukan main cantek sekali.. sejuk jer mata memandang... Rasanya tudung nih ada yg murah & gile nye mahal.. Beli lah ikut kemampuan & pelbagaikan.. Tak semestinye mahal tue cantek & murah tue x cantek.. 

Make up.. Ada org kata tak pandai make up... takkan lah... paling pun touch up lah basic2.. lumur sket pelembab... tepek sket foundation.. pakai  bedak.. buh blusher sket.. eye liner/celak.. mascara.. lipstick.. tak abis lah 15minit.. Nie muke sume suram & kusam.. nak2 bekas parut jerawat... Uiiiiihhhh... meriah kelihatan.. tak salah.. kaler kan sket muka tue semangatkan keyakinan diri kiter...

Nih opismate aku ada yg mengambil langkah meng`upgrade` diri... I feel proud to her... U go BON...!!! hehehe


Sorry yea bon... sengaja upload gambar nih... wahaha...

Saturday, August 7, 2010

I found it..!!!

Tajuk dh ganas.. Walhal.. 
I made it @ Photospace.. ;-)

So.. aku pun bukak aku nyer USB yg fenuh ngan gambar2 yg unprizes..!! and edit as i wish.. macih kat Azam who`s interduce me with Photospace..!! Nex time senang aku nak edit pica.. 2day i made the simple one 1st.. nanti dah pandai mcm leh wat..  hehehe


Tuesday, August 3, 2010

Besday Dady

3 August 2010
Birthday & Breeth Day Dady Yang

Me & Mia arrange small & private party.. between 3 of us..
This year in-advance celebration due to momy kene keje on the date..
So,the party held a day before.. Dady looks ok and enjoy the private party.. Plan nak supprise kan dady yang.. tp Mia dh pecahkan rahsia.. ishh...!!! terpaksa aku ngan muke benggang mengiakan all she says.. Rosak plan betul...!!!

We all celebrate gak after semayang maghrib sesama.. Mia & Dady Yang potong cake. Me as phptographer.. So,mo momy inside the pica.. huh!

Jeng.. Jeng..

Besday Cake

Dady & Mia

Potong cake

Enjoy the cake

Mia cabut fondant

Makan beria.. tp sepotong jer..
Yang lenyap fondant.. big lips & besday word..

She requested for the pica with cake..
Perasaan...!!




Besday present for Dady

** Hepi Besday Dady.. Semoga sihat & sentiasa dalam lindunganNya..
~AMEN~

Monday, August 2, 2010

Besday

Esok Besday Dady
Esok Besday Dady
Esok Besday Dady
Esok Besday Dady
Esok Besday Dady
Esok Besday Dady

Aku dh beli adiah..
Kek dh tempah..
Tinggal nak celebrate jer..
In advance..
Kad blom beli daaa....

Kenduri Umah Baktuk

Last week umah baktuk kenduri. Seronok dapt kumpul ramai-ramai sambil kerahan tenaga. Day before kenduri baktuk call bitau & we all g umah baktuk dgr apa yg dia plan nak masak. Senang plan awal. Tak der lah leceh-leceh time nak prepared food nnti.

Mak suh bangun awal & nak g umah baktuk cepat-cepat. Cam biasa terlajak.. Sbb Mia tido lambat.. (saje jer cr alasan..) walhal aku yg tido blek.. Tengahari pas mak bebel-bebel aku siap-siap nak g umah baktuk. Pelik.. bila Mia ckp tak nak g.. MALAS.. Aikk..!!! pandai plak dia malas.. tp,aku tau dia nak berkepit ngan Ika. Rindu sgt ngan Ika Mok Su dia.. Sume nak ngan Ika.. Nasib ko lah Ika.. Layan lah anak aku sorang tue.. I'm free.. Yeeehhhaaa...

Menu Kenduri..

Ikan Asam Pedas (Ikan Duri & Malong)
Ayam Kari
Sambal Goreng
Rojak Tauhu
Kueh Mueh
Air Teh 'O' & Tarik

Tak banyak pica yg aku berjaya snap. Memory Card aku dh penuh woo..!! Nnti aku kompol wit beli yg besar lagi..

Mak Lalah - Mandur the day

Crowd the Day
Dishes yg dh settle.. B4 nye.. x berjaya dirakam..
Half food..
Missed each Other..
Gado ngan Uncle Teeth..

Konon.. Nak tgk dia kurus ker gemok.. aku ekploitasikan.. huahuahuah

Aku ngan Jot..
Jot yang GEMOK..!!

Mia Debab...

Again..

Agains..

Ika & Ati.. Gelap.. Ahaha..


Aku yg giler..!!

Others..

Kueh

My turn..

Enjoy the event & momment..

Jalan-jalan carik Playground

Jalan jauh-jauh cari Playground. Ikut dady gi Mersing. Sajer jer ikut..

So,aku ngan Mia.. bergumbira..



Penuh roll nih ngan Mia.. hehe
Style..
Fabret face..!


Squad..
Mode : Ntah

Gosshh.. Hanging..



Ngan payung yg patah kene tiup angin..

She enjoy all the moment while dady off day. Me..exhausted layan dia..