Nuffnang Ads

Tuesday, December 23, 2014

Hujung Minggu

Dah lama x kuar sesama satu family... 
Sesejak ada new extension ni.. berat kaki nak kuar.. kalo Dady tak der..
Darif more behave dengan Dady..
Anak Dady nie kan...

Sepajang cuti sekola ni belom lagi kemana-mana..
Terlanjur Dady off day.. jom kiter jenjalan..
Mia nak mandi kat air terjun.. Mak I x kasi..
Muncung-muncung Mia.. 
I cadang jom kiter main bowling..

Mia terus suka.. 
Darif macam biasa.. suke jer masuk jari ngan penumbuk lam mulut..
Hehehe..
Ada favorite tempat ktorg.. BP Mall..
Crowd ok la kat sini..

Mia ajak masuk tempat game ni..
Lumbe kete.. Tembak-tembak.. Fire resque.. 
Lupe terus kat Darif.. 
Kiter manje-manje je la Darif..
Bia Kakak Mia enjoy ngan Dady.. 


Abis main kat Game Center nie.. Terus menuju ke Bowling..
Sambil singah-singah kedai yg sederet situ..
Sampai la terlalu kat NAV Karaoke 
Dady offer Mia nak karaoke ke bowling..
Mia dah tersengeh-sengeh..

Mia tanya i ni nyanyi kat lua ke caner? kalo kat lua x nak la malu...
I cakap x lah nie ada bilik nyanyi lam bilik..
Ehhhhhh..... nak laaaaaaaa... kata Mia..

Terus i beratur nengok pakej..
Weekend kan.. Golden Hours katanye...
Small room Rm15 
Medium room RM25
ada lagi type room.. i x ingat..

I beli Medium Room (Golden Hours)
Sejam..

Dua-dua excited ngan microphone..
Sambil Dady cari lagu... Mia dah test2 sore..


Dady pilih lagu dia.. Mia x pandai nyanyi..
Pandai baca jer kat screen..
I suh Dady cari lagu Mia..
Najwa Latif ker..
Mia nak lagu Akim-Mewangi
Tak der... boring jer dia..


Mane Darif....?????????????
Masuk je bilik lampu suram-suram..
Darif dah muncung-muncung carik memilk..
Haus sangat la dia... 
Senyap jer memilk...
Memilk Momy bestkannnn... 


Tido upernye...
Lately nie Darif dah okeh sikit..
Kurang tantrum kurang cranky..
Alhamdulillah...

Dady ngan Kakak Mia nyanyi..
Darif tido...
Ngantok sangat la tu.. Dapat pulak upah... 
Lena tido..


Hujung-hujung.. Momy plak sambung nyanyi ngan Kakak Mia..
Sedar pulak si superman comel nie...

Bangun mengeliat terus tersengeh-sengeh..
Perati sekeliling... bebual-bual..


Mia cakap nak nyanyi eeehhhh.....
Sambil Darif bebual Mia sua microphone..
tekejut Darif dengar sore dia kuat.. terus cebik-cebik nak cry..
Hahaha..


Habis nyanyi-nyanyi.. Dady bergegas kua carik surau nak solat.. Seimbang betul.. :-p

Penutup kiter g makan kat Chiken Rice Shop.. I x sempat amek pix sebab pegang Darif yg excited nengok food... sikit lagi yea... nanti Momy masak sedap-sedap.. 

Balik sume terkulai-kulai tido.. Dady sakit je ati drive sensorang..

Malamnye ktorg layan bola kat umah Atok Atan.. Syabas Malaysia.. Gud game even i x focus nengok.. Gile la diorg nie bising terjerit2.. 

Bahagia sangat Mia.. Nanti kite g jalan lagi yea weekend ni.. :-)

Friday, December 19, 2014

Congrats Ika


Bahagian yang paling dinanti.. 
Selepas bertaun la...
Akhirnyeeee...

Ika berjaya abis kan study dia...
Ika berjaya abis kan duit kiteorg..
Ika memang berjaya lah..

Diploma Senireka Grafik dan Media Digital

Mestilah mak ngan abah paling happy..
Finally dapat attend convocation Ika.. after I punye 14 taun lepas..

Ika... akhirnye segala selesai..
Walaupun ko paling annoying in sibling..
Ko paling pandai pujuk mak ngan abah..
Tapi...
Aku ingat ko call nangis sebab dah habis idea kretif..
Aku ingat ko call aku nak mintak duit nak beli marker pen..
Aku ingat ko call aku suh top up kan tepon..
Aku ingat aku penah tuduh ko tipu aku sebab *tut*
Aku ingat ko selalu berkompot ngan mak sebab x nak aku gado laki bini..
Aku ingat ko selalu sembunyikkan banyak hal sebab tak nak aku mengamok..
Aku ingat sume tu... for all of that SORRY & THANK YOU

Aku maafkan sume tue sebab ko adik aku... 
Aku mesti la sayang ko.. tak de lebih tak de kurang dengan Jot..
Walaupun aku kedekut... tapi selalu gak aku blanje ko kan... :-)

Anyway thank you sebab buat mak ngan abah Happy..!!!
Proud of U Lilttel Sista

Ika whatsup pix nie.. Mia menjeling-jeling..
Sakit ati x dapt pegi.. 








Eh...masih lagi berbaki yea hutang... Degree nanti insaAllah aku join..
And now on bule la practices panggil ko CIKGU AFIQAH :-)

Cikgu suke main bola.. Hari-hari Cikgu main bola..
**baca style Cikgu Shahri (Masam2 manis)

Wednesday, December 10, 2014

Mia 7 Tahun

Alhamdulillah... 
Dugaan nak tukar umur..
Mungkin protes sebab kurang perhatian..
:-)

Mia anak yg....
Kuat..
Berani..
Berdikari..
Tahan sakit..
Malu-malu..
the most... Banyak isik..

Tapi Mia fragile.. :-)

But kali nie betul-betul mencabar...
Darif perlukan I.. Mia pun nak I..
Kalo buleh bagi dua... I sanggup..

Alhamdullilah I ada tulang belakang yang sentiasa membuat i tegap..

Suami yang sentiasa ada untuk segalanya..
Suami yang tak pernah menrungut atas kelemahan i..
Suami yang selalu lengkapkan segala sompek i..
Suami yang annoying tapi pendengar yang baik..

Mak ngan Abah yang tak pernah jemu bantu tanpa lelah..
Mak ngan Abah yang selalu mengantiku untuk tanggungjawabku..
Mak ngan Abah yang ada tak kira waktu
Mak ngan Abah yang tak pernah berkira setiap apa pun

Terima kasih Yang 
**cintekitetetapteguh**

Terima Kasih Mak & Abah
**endlesslove**

Selamat Ulangtahun 
Cinta Hati Momy & Dady..

Tak sikit pun kasih sayang Momy & Dady kurang..
Izinkan Darif sama-sama rasa kasih & sayang Momy & Dady..
InsaAllah.. Sikit masa lagi Darif pandai bertolak ansur..
InsaAllah.. Tak lama lagi semuanya akan mudah..




Momy harap Mia suka dengan Birthday surprise Momy & Dady nie.. Sengaja jer Momy hantar ke nursery.. Thanks jugak pada Teacher Farha yang sudi tolong I tuk surprisekan Mia.. Snap kan reaksi terkejut..malu..suke Mia.. 

Momy & Dady owe u dinner kan.. Nanti Dady off kiter pegi yea..

Bear bouquet ni kat sini Love Florist bule la jengah.. harga pun berpatutan.. sekali ngan delivery.. 

Eh.... Selamat Tukar Bulan ke 4 Darif Zufar... 




Thursday, December 4, 2014

Mia Dan Tonsil


Selepas 3 lebih duduk kampung... Dady deside nak amek blek si spongy nie.. 
Few day sebelum tu mak call bagitau Mia demam.. Makin la Dady rasa x senang hati selagi x jumpe anak dia nie.. Blek umah Momy still on off fever.. Pegi klinik lagi ngna Dady lepas ubat habis... 

Spend time ngn Dady dengan macam-macam aktiviti... Ilang sakit dia...

Sampaila jumaat malam.. Mia demam lagi.. Makan ubat kebah demam blek.. temperature pun hit 41 degrees.. Tekejut sangat I.. Sempat bgtau Darif jangan cry Momy nak mandikkan Kakak..panas sangt badan Kakak ni.. Pas mandi turun siki fever.. 

Semalaman Dady x tido monitor temperature Mia.. Esok pagi still panas.. I decide nak refer hospital g klinik yg dia pegi tutup... Sambil tu tinggalkan Darif ngn bbsitter.. G hospital penuh...tuka hospital lain..

Momy lupe ari tu public holiday for Johor State.. A&E penuh sbb x de klinik.. Lama gak tunggu turn... Kakak Mia dah lemah.. Panas sangat badan.. Kalo boleh ganti dengan Momy.. Momy sanggup..

While kill the time.. I cakap ngan Mia cube buat2 pengsan nnti dapat cepat.. Mia cakap kalo tipu kan dosa... Hahaha.. Okeh kita tunggu la eh... 



Lama jugak la.. Mia dapat bilik.. I lega.. Ada kakak nurse cantek bule tolong I jaga Mia.. I call Mak tuk tolong I jaga Mia.. Since Darif ada nie i bit occupied.. Sbb i sorang jer ada Memilk.. So dia nak ngan I jer.. Ermmm...

Cute bear yang bule teman Mia tido malam nie.. Mia tanya masuk drips tu nanti pengsan tak.. Okeh siyes kelakar.. Sejuk kaki tangan Mia nebes.. Hahaha..


As discuss.. Malam Dady akan teman Mia kat hospital.. I kene blek ngan  Darif.. baby x sesuai lama-lama kat hospital.. Mak sampai jer I terus bergegas kua amek Darif as Mia request dia nak Darif.. 

Mia masuk drips.. nape Dady yang pengsan kat sebelah Mia.. Dady yang mengantuk x tido malam monitor demam Mia.. kasi chance la tumpang lelap..



Darif macam faham jer Kakak Mia x sihat.. Tah apa dia ckp tanya kakak.. Sampai terangkat kaki baring sebelah kakak.. 


I siap-siapkan Mia then terus balik ngan Mak.. Dady take turn jaga malam..

Mia lemah jer.. sian dia.. Ni sume "Tonsil" punye pasal.. X tido pun terbaring jer.. ngan muke layu.. tabah yea anak Momy..



Mia bagitau ngan Mak I.. Darif tu tak kasi Momy urut Adik.. Dia cry.. Walaupun dah sampai giliran Adik.. MasyaAllah anak.. Momy sayang dua-dua sama.. Adil.. tak ada lebih tak ada kurang... Momy tengah ajar supaya Darif pandai bergilir.. Sabar yea Kakak.. InsaAllah sikit masa lagi Darif faham.. Jangan bimbang.. Kasih.. Sayang.. Momy dengan Dady tak penah kurang sikit pun.. 

I spend 2 ari ngan Mia.. Darif pegi umah bbsitter.. Jom kiter manje-manje.. Jangan terasa hati lagi yea anak.. 



Partner in crime Mia siang malam.. asik bergadoh jer kalo jumpe.. adoooiii.. Tapi Mak sentiasa ada support I x kire apa pun.. Alhamdullilah.. Mak memang best.. 



Kalo i cakap ngan Dady.. Mia noty.. dady selalu tak caye.. Mia baik jer bile ngan dia.. Mia behave.. Mia gud girl.. Okeh... 

Mia cakap Dady tu nurse datang kasi ubat pun tak sedar... Hahaha.. 



Apsal mak ni makin kurus.. haish...



Kami yang memerlukan antara satu sama lain.. 


Mia happy sangat sebab dapat gift la.. Cash la.. Segala.. Hish...



Bile bole balik nie Momy.. Adik dah bosan... Sikit lagi yea.. Kalo minum air banyak nanti bule balik.. She ask for sirap.. okeh Momy blek buatkan sirap.. banyak dia minum.. Sian anak  i nie.. 




Planty Thanks pada yang sudi luangkan masa lawat Mia.. happykan Mia..

Sedikit info tuk Tonsillitis..  

Rujukkan Tonsil dan Rawatannya

Apakah itu Tonsil?

Tonsil ialah sejenis tisu limfoid yang merupakan sebahagian dari sistem pertahanan badan. Tisu limfoid ini terdiri daripada sejenis sel dipanggil limfosit yang penting untuk bertindak melawan penyakit. Terdapat 3 jenis tonsil yang terdapat di rongga mulut:-

1. Adenoids - tonsil yang terletak di belakang hidung
2. Lingual tonsils - tonsil di belakang lidah
3. Palatine tonsils - tonsil di tekak yang sedang kita perkatakan.


Apa itu radang tonsil atau tonsillitis?

Tisu limfoid adalah sebahagian daripada sistem kelenjar limfatik diseluruh tubuh dan kawasan usus yang boleh membengkak sekiranya ada jangkitan. Sebagai contoh kelenjar limfatik di leher, boleh membengkak sekiranya terdapat jankitan di dalam mulut misalnya. Pembengkakan ini adalah reaksi kepada jangkitan untuk menghasilkan lebih banyak sel untukmelawan penyakit.

Oleh itu, apabila terdapat jangkitan di dalam tekak, sebagai salah satu sistem limfatik, tonsil ini akan menjadi bengkak dan menjadi radang yang disebut tonsilitis atau radang tonsil.


Apakah penyebab dan gejala radang tonsil?

Tonsilitis boleh disebabkan oleh jangkitan virus ataupun jangkitan bakteria di dalam tekak. Jangkitan bakteria seperti streptococcus boleh menyebabkan tonsil bengkak dan bernanah. Jangkitan virus seperti Epstein Barr Virus, adenovirus atau measles boleh juga menyebabkan pembengkakan tonsil juga.

Antara gejala radang tonsil ialah :-
1. Sakit tekak yang kadang2 teruk
2. Tidak boleh menelan atau sakit apabila menelan
3. Demam yang kadang2 sangat tinggi
4. Sakit kepala dan sakit-sakit badan
5. Suara garau atau hilang suara
6. Kadang-kadang ada bengkak pada leher.
7. Mulut berbau busuk
8. Berdengkur waktu tidur

Gambar menunjukkan gambar tonsil yang bengkak dan kadang-kadang tumbuh keputihan seperti nanah pada tonsil.

Komplikasi Radang Tonsil

Radang tonsil biasanya berlaku di dalam umur 3 tahun ke atas. Kanak-kanak berumur 2 tahun ke bawah biasanya jarang terkena tonsil ini walaupun tidak terkecuali. Paling kerap adalah berumur di dalam lingkungan 5-15 tahun.

Yang sering menjadi masalah kepada ibu-bapa ialah anak yang kerap demam akibat tonsilitis. Adakalanya setiap 2 bulan ibu dan bapa akan datang ke klinik kerana masalah ini. Ini melibatkan kos ubat dan masa.

Oleh kerana umur yang kerap terkena adalah dari golongan umur persekolahan, ada anak-anak yang terpaksa mengambil cuti panjang daripada persekolahan kerana masalah ini. Ini menyebabkan anak-anak ketinggalan di dalam mata pelajaran dan menyebabkan keputusan peperiksaan tidak beberapa memuaskan. Anak yang sering sakit akan berasa rendah diri dan pertumbuhannya juga boleh terganggu.

Tonsilitis kebanyakannya tidak merbahaya. Ada kes terpencil jangkitan bakteria yang menyebabkan septicaemia atau kuman yang merebak ke dalam salur darah. Ada juga yang mengaitkan jangkitan tonsil ini dengan penyakit Acute glomerulonephritis (sejenis jangkitan buah pinggang) dan rheumatic fever (penyakit bawaan sejenis bakteria yang boleh menyebabkan masalah jantung).

"Sleep apneoa" atau penyakit berhenti bernafas semasa tidur boleh disebabkan oleh pembekakan tonsil yang sangat besar sehingga mengganggu pernafasan. Biasanya ia dikaitkan dengan tidur berdengkur dan kesukaran bernafas semasa tidur.

Perawatan Radang Tonsil.

Pada kebiasaanya, saya cuma memberi ubat lozenges atau hisap untuk meredakan kesakitan. Thymol gargle atau Difflam gargle juga boleh diberikan untuk mengurangkan keradangan dengan cara berkumur (bagi kanak-kanak yang boleh). Saya juga pernah terjumpa dengan kawan doktor yang memberikan peptidase atau papase untuk mengurangkan bengkak tonsil tetapi bagaimana effektifnya saya pun tidak pasti.
Ada juga yang memberi ubat tahan sakit seperti paracetamol atau ibuprofen untuk tujuan menahan sakit.
Ubat antibiotik akan diberikan sekiranya tonsil itu disebabkan oleh jangkitan bakteria. Biasanya antibiotik yang diberi ialah dari jenis penicillin seperti amoxycillin atau ampicillin. Kadang-kadang saya juga memberi antibiotik dari jenis cephalosporin atau erythromycin. Saya amat jarang memberi antibiotik bertenaga nuklear seperti Zithromycin atau Augmentin kerana saya mengamalkan prinsip memberi antibiotik yang sederhana dahulu sebelum memberi yang kuat.
Pembedahan membuang tonsil atau tonsillectomy adalah jalan terakhir untuk mengelakkan radang tonsil daripada berulang-ulang. Ada pendapat pakar yang menyatakan bahawa membuang tonsil boleh mengurangkan sedikit sistem pertahanan badan. Oleh hal yang demikian, pembuangan tonsil perlu dilakukan secara berhati-hati.

Untuk tujuan itu, anda terpaksa berjumpa dengan pakar ENT untuk pakar membuat keputusan membuang tonsil. Pakar ENT mempunyai kaedah-kaedah dan perkara2 yang perlu diteliti sebelum pembedahan dilaksanakan dan pesakit perlu memenuhi kriteria-kriteria tertentu seperti jangkitan tonsil yang kerap seperti 3 episod jangkitan setahun selama 3 tahun berturut-turut dan beberapa kriteria lain. Pembedahan adalah singkat dan biasanya anak-anak cuma duduk selama 2-3 hari di dalam wad sebelum dibenarkan pulang selepas pembedahan sekiranya tiada demam dan tiada pendarahan.

Tuesday, November 11, 2014

Rindu Mia Banyak

Sejak Darif ada.. 
I rindu Mia banyak..
Sebab Mia semakin berdikari..
Semua buat sendiri..
Tak payah tolong..
Tak payah buatkan..
Sesekali Mia datang mintak hug & kikiss..
Selebihnye dia buat hal sendiri..

Mia tolong I lagi ada..
Tolong ambikkan barang Darif..
Tolong jaga Darif..
Tolong dukong Darif..
Darif nangis Mia marah I..
Kesian kat Darif kata dia..
Jangan marah Darif.. Mia marah I blek..
Sayang kat Darif kata dia..

Setakat ari nie.. Mia x penah cemburu dengan Darif..
Sayang sampai benam idong kat pipi Darif lagi ada..

Lagi la Mia abiskan sekolah kat kampung..
Sementara nak tunggu cuti sekola..
Sesekali ambik Mia blek ngan I..
Mak I asik call jer bila nak pulang cucu dia..
Alasan Mak I Mia kene g sekolah..
Even sekolah main je bukan belajar pun..

Mia cakap bule x dia nak makan Dominos..
I share belanje dia ngan Mak I..

Mia suke tengok kakak tu wat pizza dia..
Sampai siap...
Mia cakap Choco Larva tu panas2 berasap-asap kata dia..



Arrrgghhhh... I rindu ngan Kakak Mia..
Rasa nak gomol dia sekarang jugak..

Friday, October 31, 2014

Day 15 - Right Before Bedtime

Paru-paru dan Jantung
Kembali dalam badan yg satu

Safe & sound on my hand
Alhamdulilah..

Right before bedtime
I bule gomol-gomol
I bule manje-manje

I'm Happy Momy

Thursday, October 30, 2014

Day 14 - Flashback

Flashback.. DUA a.k.a 2
2 bulan lepas..
2 ari melihat dunia..
2 dah anak I..
Peluang ke 2..
Adik no 2 Mia..
Anak ke 2 Dady..
2 dua Shadow Momy..
1st time Darif muncul dalam blog Momy..

Hi Sume.. Sayeee Darif Zufar a.k.a Abang


**Eh...lupe publish... igtkan dah.. cisss

Wednesday, October 29, 2014

Day 13 - Dinner

Asik lambat je kan..
Dinner.. Malam..
Dah makan kenyang.. 
Susukan anak..
Mak mestila tido.. 
:-)

Semalam i pegi pasar malam jer.. 
Pusing sampai hujung..
Sudahnye beli Laksam jer tuk dinner..


Nie pix google.. 
Makan sambil riba anak..
Henpon x leh pegang..

Monday, October 27, 2014

Day 12 - Polkadot

Ari nie cepat sikit... 
Tengaok tajuk ari nie... mane nak carik.. 
Tengok kawan-kawan pun x der yg berpolkadot..

Finaly.. Polkadot..


Okeh.. Im ready for next day challenge.. :-)

Sunday, October 26, 2014

Day 11 - OOTD

Weekend..

Pagi anta Mia gi sekola..

Balik layan mak berbual..
Macam-macam topik.. Paling best bile mak cite dia berlawan cakap ngan Mia.. Berair mata gelak.. Sarapan sambil sembang lagi..
Alhamdulillah.. Mak masih sihat tuk share macam-macam cerita.. Mudah-mudahan Allah kurniakan kesihatan tuk mak..

Mandi.. Masak.. Bergolek2.. Masih bersama-sama mak..
Hari ni mak join beli baju online..
Finaly mak akan dapat poslaju cam selalu i dapat.. So mak..u will feel the excitement soon.. Hahaha..

Dok umah saje.. So..x de la bersongket ataupun kebaya.. Sekarang ni paling sedap..paling selesa tshirt Dady Yang ngan kain batik.. Senang nak BF.. Tapi ari ni i layan palazo.. Ada additional gajah duduk ngn booties strip ngn sua grey..

Eh..tajuk ngan cite tak sama.. Tapi tajuk ngn gamba same.. ;-)

Day 10 - Word of wisdom

Lambat gak.. Cisss...

Lambat macam tortis.. Nyampah..
Okeh.. Tuk tajuk nih.. I nye word of wisdom..

Hati i sedap bile sebut nie..
Hati i kebas bile sebut nie..
Hati i sejuk bile sebut nie..
Hati i redha bile sebut nie..

Rasa macam kembali pada pencipta kite yang berhak uji kite bile-bile yang dikehendaki..

Allahuakbar..

Saturday, October 25, 2014

Day 9 - Strip

Lewat sehari lagi.. Sebab i gigih menzahirkan strip nie..

Last week dadi punye hasil keras tangan.. Minggu ni hasil gegel tangan momy..

Jadik la batu seremban yang Mia angan-angankan.. Berkali-kali cakap suke.. Cantek.. Tima kasih anak.. Kerana cantek dimata kamu..

Sorry yea organizer.. I telambat.. ;-)

Thursday, October 23, 2014

Day 8 - Black & White

Teringat kat MJ.. Moon walk..

I nye black & white ni dah lama teman i kat opis.. Lebih 5 taun nih.. Ni Ika bagi.. Sisterhood kuat sangat.. I still pakai lagi.. Tak beli lain.. Even sompek sikit i gam..

Hello Panda..
Stay long with me yeah..

Ika entah ingat ke x.. Hahaha..

Day 7 - Lunch

Alaaaa... terlambat sehari...
Henpon i buat perangai plak...
Nak kata dah lama.. baru jugak...
Haish...

So.. Misi pix gagal.. sume lam henpon.. haishhh...
Tapi...Nak jugak joint...



Ihsan En. Google..

Tuesday, October 21, 2014

Day 6 - Fav. Suppliment

I orang yang tak konsisten ngan suppliment. Pas tu sikit paranoid sebab takut ngn body disorder memula consume suppliment.

Now days ni i amalkan herbatusauda.. Masa pregnant Darif i consume calsium..iberet folic..duspathon.. Plus ngan herbatusauda..

Sekarang ni menten lagi herbatusauda.. I amek aurawhite ngan alfafa (ni tajaan dr hernee) tuk bantu i nye milk supply.. Susu kambing tu i on off minum..

I pulak x bole nak beli suppliment mahal-mahal.. Takut x leh menten.. Half way x nampak apa pun kesan dia..

Hehehe.. Jom tengok pix..

Monday, October 20, 2014

Day 5 - The Sky

Ala... 1st day keje.. Huru hara..

Blek Yang nak wat Bbq kecil-kecilan..

Sekali tgk dah gelap. Awan dah tido..

Ni pun bule la eh.. Mekasih En. GOOGLE.. :-D

Sunday, October 19, 2014

Day 4 - Water

Day 4 - Water

Terus watering mouth.. Eceh..
Mengenangkan Starbuks yang dah x leh minum tu.. Haish..

No more Starbuks.. Jom Cool Blog..

Saturday, October 18, 2014

Day 3 - Breakfast

Hola.. Day 3 - Breakfast

Update dah masuk dinner.. Ari ni banyak yang tergendala.. Darif super duper manje ari ni.. Tido kejap bangun.. Cranky.. Nak dukung.. Nak memilk..

It's okey Darif. Momy okey jer u buli i.. Momy x yah mandi.. Momy x yah makan.. Momy belek u jer eh.. Kakak Damia pun dah abis usaha tolong..

Jom tgk breakfast i ari ni..
- Teh O Pandan Mak Lala
Ini paling febret..bule jadi majuk kalo x dapat..
- Roti sapu mentega kacang
**apa je ada kat umah mak ngan abah memang sedap. :-)

Of course semuanya dibuat dan dibeli dengan kasih sayang.. Lebuyu Mak & Abah.. <3

Friday, October 17, 2014

Day 2 - Something Blue

Hidup i dipenuhi dengan 'Biru'.. Senang je tajuk ari ni..

Sesejak Baby Boy dah kua dari perut.. Sume nye bersangkut paut ngan biru.. Sampai i pun dah x kenal kaler lain.. (tipuuu)

Day 2 challenge ni i letak..

Rubber Mat
Buku Check Up

Sebab... Dua-dua ni penting sangat..

Thursday, October 16, 2014

Day 1 - Handwriting

Ni i joint Hernee nye challange.. 16 ari.. Nengok ketekunan i mengupdate blog yg dh sepi nih..

Day 1 - Handwriting

Tulisan ni bergantung pada tahap kecemasannye.. Kalo cemas akan jadik uper cacing kua dari tanah tergese-gesa. Kalo tenang-tenang ok la jugak tulisannye.. I rasa now ni kalo kene tulis karangan 500 word.. Kene urut jari i lepas siap tulis. Lenguh tgn i..

Haaa.. Pen jugak mempengaruhi. I kalo pen yang berdakwat basah akan lagi comel tulisan nye sebab hati-hati lebih takut dakwat kembang.

Ni la terbaru i menulis sejak cuti pantang lama.. Keyboard x usik.. Pen lagi la jauh sekali.. Yg ada pun dok selet-selet ipad ngn henpon jer..

Untuk cabaran ni.. I post list nama tuk doa selamat & tahlil minggu lepas..

Wednesday, September 24, 2014

Rokok Daun

Nostalgia sangat Rokok Daun ni.. Rasanye ramai yg penah curi-curi cube.. Termasukla i.. Hehehe

Mia blek sekola cite kawan dia small boy.. Teman abang dia smith (ni perkatan merokok tu family kami).. Pas tu abang dia letak kat mulut dia,dia pun terrrrrsedut..!! Haaaa...small lagi dah smith kata Mia.. Ngan muke-muke dia cite.. Pas tu ticer cakap kalo smith nanti jantung berlobang-lobang.. I said paru-paru.. Okeh kata Mia..

Tapi mieeee... Dia isap ROKOK DAUN.. Ada ke rokok daun??? Pelik jer..

The questionare is begin.. Terus i teringat En. GOOGLE.. Desperately i need he help..

Google je pix rokok daun terus bagi Mia tengok.. Mia terus berganda confuse.. I explaint kat Mia..

ROKOK DAUN tu rokok...

Rokok orang dulu.. dulu-dulu x de rokok dalam kotak macam sekarang.. Diorg kene buat sendiri.. Amek daun nipah letak tembakau..gulung-gulung.. Baru leh isap..

Ooooo... Kata Mia..

Suddently Mak i cakap.. Sume org penah isap rokok daun.. Isap curi-curi.. Momy penah.. Ika penah.. Angah penah.. Curi-curi isap rokok daun arwah baktuk..

Terjegil mata Mia dengar Mak i cite.. Kantoii Momy.. Dapat i jelingan dari Mia.. Hahaha..

Itu duluuuuuuu i cakap kat Mia.. Hahaha

#momykantoi

Tuesday, September 16, 2014

Soother

Momy beli or Dady beli?

Momy beli sekali ngan starter pack bottle new born.. Complete.. Darif ok jer ngan botol yang i beli..

Darif suke nak duduk lam baju sambil cuddle.. Sambil memilk.. Sakit bahu ngan belakang i.. I cube bagi soother.. Sayang nye usaha i kadang ok kadang gagal.. Darif selambe je ludah soother..

Dady muncul ngan soklan yang bole mengecikkan ati i.. Tapi i dah immune.. Kata Dady mungkin dia x suke soother yang i beli.. Ehemmm..

I cakap pegi la belikan yang lain.. U g cari kat baby shop.. Laju je Dady pegi.. Kata dia nak cari sama macam Mia nye dulu..

Dady balik ngan bangga bagitau Darif dia belikan soother ada roket.. I pun hah??? Roket..?? Gamba je upernye.. Dady cakap dia pilih macam-macam jenis.. Nengok yang ni paling best..

Terus nak bagi Darif.. I cakap boil la dulu.. Baru bagi..

Outcome dia sangat memberangsangkan.. Darif love Dady Soother.. Senang je nk bagi.. Jarang tolak.. Tido pun lena.. Dady bangga sangat.. Sambil cakap..

"When u buy with heart not only with money....its priceless...."

Dady rasa caner i selalu rasa suke bile anak suke ngan apa kite belikan.. Bile anak appreciate apa yang kite buat..

Alhamdulilah.. Terima kasih anak..

**Momy yakin Darif anak yang akan selalu menyenangkan hati Momy & Dady dunia & akhirat.. InsaAllah.. :-)

Wednesday, September 10, 2014

Teman Baru

Adapt Situation..

Tu kata omputeh.. Tapi memang kami sedang membiasakan diri dengan situasi baru.. Khalifah baru menyertai family comel kami.. Yang dinanti sangat-sangat.
We olls excited dengan dia.. Geram.. Sedap sangat bau syurga yang dia bawa.. Asik kene gomol je..

Momy do momy task.. Fuh.. Berpeluh okey.. Ni masih lagi on mak hand.. Sok dah blek umah sendiri.. Wase kan.. Hahaha

Dady Yang is a best partner.. Sepanjang cuti sangat helpfull.. 3 weeks leave sume Dady siapkan.. Cakap je nak apa.. Rasa macam "Princess".. :-P

Mia pun helpfull even kadang-kadang malas.. Asik datang gomol Abang je.. Kadang-kadang menyumbang kemarahan momy.. Hahaha

Now Mia dah ada kawan teman wat homework.. Abang teman sambil wat munyik macam-macam..

Haish.. Complete dah kuarga small kami.. Mudah2an Allah sentiasa bahagiakan kami..

Monday, August 25, 2014

Khalifah Baru

Bismillahhirahmanirrahim..

Alhamdullilah.. Segala pujian bagi Allah yang mengizinkan sekali lagi peluang untukku merasaikan kembali mengandung dan melahirkan kalifahNya..

Dengan pelbagai dugaan sepanjang Abang berkongsi jasad dan nyawa dengan Momy.. Alhamdulillah ianya berakhiran dengan baik.

Even ujian di hujung amat mengecewakan.. Mendukacitakan.. Memghuru harakan..

Alhamdulillah.. Allah izinkan Abang tetap untuk kami.. Kelahirannya menzahirkan orang asing menjadi ahli keluarga yg menyanyangi kami dengan ikhlas..

Semoga pengorbanan Abang pada kami semua akan dibalas Allah dan digandakan martabatnya disisiNya..

Semua yang indah untuk Muhammad Darif Zufar dan Damia Zafirah dalam setiap doa Momy & Dady..

Muhammad Darif Zufar 

10 Ogos 2014 / 14 Syawal 1435H

10.42am

Nuff Adv

Ramadan & Ammy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Cinta Hati

lbyf.lilypie.com/TikiBlogger.php/ABff

Tuesday, December 23, 2014

Hujung Minggu

Dah lama x kuar sesama satu family... 
Sesejak ada new extension ni.. berat kaki nak kuar.. kalo Dady tak der..
Darif more behave dengan Dady..
Anak Dady nie kan...

Sepajang cuti sekola ni belom lagi kemana-mana..
Terlanjur Dady off day.. jom kiter jenjalan..
Mia nak mandi kat air terjun.. Mak I x kasi..
Muncung-muncung Mia.. 
I cadang jom kiter main bowling..

Mia terus suka.. 
Darif macam biasa.. suke jer masuk jari ngan penumbuk lam mulut..
Hehehe..
Ada favorite tempat ktorg.. BP Mall..
Crowd ok la kat sini..

Mia ajak masuk tempat game ni..
Lumbe kete.. Tembak-tembak.. Fire resque.. 
Lupe terus kat Darif.. 
Kiter manje-manje je la Darif..
Bia Kakak Mia enjoy ngan Dady.. 


Abis main kat Game Center nie.. Terus menuju ke Bowling..
Sambil singah-singah kedai yg sederet situ..
Sampai la terlalu kat NAV Karaoke 
Dady offer Mia nak karaoke ke bowling..
Mia dah tersengeh-sengeh..

Mia tanya i ni nyanyi kat lua ke caner? kalo kat lua x nak la malu...
I cakap x lah nie ada bilik nyanyi lam bilik..
Ehhhhhh..... nak laaaaaaaa... kata Mia..

Terus i beratur nengok pakej..
Weekend kan.. Golden Hours katanye...
Small room Rm15 
Medium room RM25
ada lagi type room.. i x ingat..

I beli Medium Room (Golden Hours)
Sejam..

Dua-dua excited ngan microphone..
Sambil Dady cari lagu... Mia dah test2 sore..


Dady pilih lagu dia.. Mia x pandai nyanyi..
Pandai baca jer kat screen..
I suh Dady cari lagu Mia..
Najwa Latif ker..
Mia nak lagu Akim-Mewangi
Tak der... boring jer dia..


Mane Darif....?????????????
Masuk je bilik lampu suram-suram..
Darif dah muncung-muncung carik memilk..
Haus sangat la dia... 
Senyap jer memilk...
Memilk Momy bestkannnn... 


Tido upernye...
Lately nie Darif dah okeh sikit..
Kurang tantrum kurang cranky..
Alhamdulillah...

Dady ngan Kakak Mia nyanyi..
Darif tido...
Ngantok sangat la tu.. Dapat pulak upah... 
Lena tido..


Hujung-hujung.. Momy plak sambung nyanyi ngan Kakak Mia..
Sedar pulak si superman comel nie...

Bangun mengeliat terus tersengeh-sengeh..
Perati sekeliling... bebual-bual..


Mia cakap nak nyanyi eeehhhh.....
Sambil Darif bebual Mia sua microphone..
tekejut Darif dengar sore dia kuat.. terus cebik-cebik nak cry..
Hahaha..


Habis nyanyi-nyanyi.. Dady bergegas kua carik surau nak solat.. Seimbang betul.. :-p

Penutup kiter g makan kat Chiken Rice Shop.. I x sempat amek pix sebab pegang Darif yg excited nengok food... sikit lagi yea... nanti Momy masak sedap-sedap.. 

Balik sume terkulai-kulai tido.. Dady sakit je ati drive sensorang..

Malamnye ktorg layan bola kat umah Atok Atan.. Syabas Malaysia.. Gud game even i x focus nengok.. Gile la diorg nie bising terjerit2.. 

Bahagia sangat Mia.. Nanti kite g jalan lagi yea weekend ni.. :-)

Friday, December 19, 2014

Congrats Ika


Bahagian yang paling dinanti.. 
Selepas bertaun la...
Akhirnyeeee...

Ika berjaya abis kan study dia...
Ika berjaya abis kan duit kiteorg..
Ika memang berjaya lah..

Diploma Senireka Grafik dan Media Digital

Mestilah mak ngan abah paling happy..
Finally dapat attend convocation Ika.. after I punye 14 taun lepas..

Ika... akhirnye segala selesai..
Walaupun ko paling annoying in sibling..
Ko paling pandai pujuk mak ngan abah..
Tapi...
Aku ingat ko call nangis sebab dah habis idea kretif..
Aku ingat ko call aku nak mintak duit nak beli marker pen..
Aku ingat ko call aku suh top up kan tepon..
Aku ingat aku penah tuduh ko tipu aku sebab *tut*
Aku ingat ko selalu berkompot ngan mak sebab x nak aku gado laki bini..
Aku ingat ko selalu sembunyikkan banyak hal sebab tak nak aku mengamok..
Aku ingat sume tu... for all of that SORRY & THANK YOU

Aku maafkan sume tue sebab ko adik aku... 
Aku mesti la sayang ko.. tak de lebih tak de kurang dengan Jot..
Walaupun aku kedekut... tapi selalu gak aku blanje ko kan... :-)

Anyway thank you sebab buat mak ngan abah Happy..!!!
Proud of U Lilttel Sista

Ika whatsup pix nie.. Mia menjeling-jeling..
Sakit ati x dapt pegi.. 








Eh...masih lagi berbaki yea hutang... Degree nanti insaAllah aku join..
And now on bule la practices panggil ko CIKGU AFIQAH :-)

Cikgu suke main bola.. Hari-hari Cikgu main bola..
**baca style Cikgu Shahri (Masam2 manis)

Wednesday, December 10, 2014

Mia 7 Tahun

Alhamdulillah... 
Dugaan nak tukar umur..
Mungkin protes sebab kurang perhatian..
:-)

Mia anak yg....
Kuat..
Berani..
Berdikari..
Tahan sakit..
Malu-malu..
the most... Banyak isik..

Tapi Mia fragile.. :-)

But kali nie betul-betul mencabar...
Darif perlukan I.. Mia pun nak I..
Kalo buleh bagi dua... I sanggup..

Alhamdullilah I ada tulang belakang yang sentiasa membuat i tegap..

Suami yang sentiasa ada untuk segalanya..
Suami yang tak pernah menrungut atas kelemahan i..
Suami yang selalu lengkapkan segala sompek i..
Suami yang annoying tapi pendengar yang baik..

Mak ngan Abah yang tak pernah jemu bantu tanpa lelah..
Mak ngan Abah yang selalu mengantiku untuk tanggungjawabku..
Mak ngan Abah yang ada tak kira waktu
Mak ngan Abah yang tak pernah berkira setiap apa pun

Terima kasih Yang 
**cintekitetetapteguh**

Terima Kasih Mak & Abah
**endlesslove**

Selamat Ulangtahun 
Cinta Hati Momy & Dady..

Tak sikit pun kasih sayang Momy & Dady kurang..
Izinkan Darif sama-sama rasa kasih & sayang Momy & Dady..
InsaAllah.. Sikit masa lagi Darif pandai bertolak ansur..
InsaAllah.. Tak lama lagi semuanya akan mudah..




Momy harap Mia suka dengan Birthday surprise Momy & Dady nie.. Sengaja jer Momy hantar ke nursery.. Thanks jugak pada Teacher Farha yang sudi tolong I tuk surprisekan Mia.. Snap kan reaksi terkejut..malu..suke Mia.. 

Momy & Dady owe u dinner kan.. Nanti Dady off kiter pegi yea..

Bear bouquet ni kat sini Love Florist bule la jengah.. harga pun berpatutan.. sekali ngan delivery.. 

Eh.... Selamat Tukar Bulan ke 4 Darif Zufar... 




Thursday, December 4, 2014

Mia Dan Tonsil


Selepas 3 lebih duduk kampung... Dady deside nak amek blek si spongy nie.. 
Few day sebelum tu mak call bagitau Mia demam.. Makin la Dady rasa x senang hati selagi x jumpe anak dia nie.. Blek umah Momy still on off fever.. Pegi klinik lagi ngna Dady lepas ubat habis... 

Spend time ngn Dady dengan macam-macam aktiviti... Ilang sakit dia...

Sampaila jumaat malam.. Mia demam lagi.. Makan ubat kebah demam blek.. temperature pun hit 41 degrees.. Tekejut sangat I.. Sempat bgtau Darif jangan cry Momy nak mandikkan Kakak..panas sangt badan Kakak ni.. Pas mandi turun siki fever.. 

Semalaman Dady x tido monitor temperature Mia.. Esok pagi still panas.. I decide nak refer hospital g klinik yg dia pegi tutup... Sambil tu tinggalkan Darif ngn bbsitter.. G hospital penuh...tuka hospital lain..

Momy lupe ari tu public holiday for Johor State.. A&E penuh sbb x de klinik.. Lama gak tunggu turn... Kakak Mia dah lemah.. Panas sangat badan.. Kalo boleh ganti dengan Momy.. Momy sanggup..

While kill the time.. I cakap ngan Mia cube buat2 pengsan nnti dapat cepat.. Mia cakap kalo tipu kan dosa... Hahaha.. Okeh kita tunggu la eh... 



Lama jugak la.. Mia dapat bilik.. I lega.. Ada kakak nurse cantek bule tolong I jaga Mia.. I call Mak tuk tolong I jaga Mia.. Since Darif ada nie i bit occupied.. Sbb i sorang jer ada Memilk.. So dia nak ngan I jer.. Ermmm...

Cute bear yang bule teman Mia tido malam nie.. Mia tanya masuk drips tu nanti pengsan tak.. Okeh siyes kelakar.. Sejuk kaki tangan Mia nebes.. Hahaha..


As discuss.. Malam Dady akan teman Mia kat hospital.. I kene blek ngan  Darif.. baby x sesuai lama-lama kat hospital.. Mak sampai jer I terus bergegas kua amek Darif as Mia request dia nak Darif.. 

Mia masuk drips.. nape Dady yang pengsan kat sebelah Mia.. Dady yang mengantuk x tido malam monitor demam Mia.. kasi chance la tumpang lelap..



Darif macam faham jer Kakak Mia x sihat.. Tah apa dia ckp tanya kakak.. Sampai terangkat kaki baring sebelah kakak.. 


I siap-siapkan Mia then terus balik ngan Mak.. Dady take turn jaga malam..

Mia lemah jer.. sian dia.. Ni sume "Tonsil" punye pasal.. X tido pun terbaring jer.. ngan muke layu.. tabah yea anak Momy..



Mia bagitau ngan Mak I.. Darif tu tak kasi Momy urut Adik.. Dia cry.. Walaupun dah sampai giliran Adik.. MasyaAllah anak.. Momy sayang dua-dua sama.. Adil.. tak ada lebih tak ada kurang... Momy tengah ajar supaya Darif pandai bergilir.. Sabar yea Kakak.. InsaAllah sikit masa lagi Darif faham.. Jangan bimbang.. Kasih.. Sayang.. Momy dengan Dady tak penah kurang sikit pun.. 

I spend 2 ari ngan Mia.. Darif pegi umah bbsitter.. Jom kiter manje-manje.. Jangan terasa hati lagi yea anak.. 



Partner in crime Mia siang malam.. asik bergadoh jer kalo jumpe.. adoooiii.. Tapi Mak sentiasa ada support I x kire apa pun.. Alhamdullilah.. Mak memang best.. 



Kalo i cakap ngan Dady.. Mia noty.. dady selalu tak caye.. Mia baik jer bile ngan dia.. Mia behave.. Mia gud girl.. Okeh... 

Mia cakap Dady tu nurse datang kasi ubat pun tak sedar... Hahaha.. 



Apsal mak ni makin kurus.. haish...



Kami yang memerlukan antara satu sama lain.. 


Mia happy sangat sebab dapat gift la.. Cash la.. Segala.. Hish...



Bile bole balik nie Momy.. Adik dah bosan... Sikit lagi yea.. Kalo minum air banyak nanti bule balik.. She ask for sirap.. okeh Momy blek buatkan sirap.. banyak dia minum.. Sian anak  i nie.. 




Planty Thanks pada yang sudi luangkan masa lawat Mia.. happykan Mia..

Sedikit info tuk Tonsillitis..  

Rujukkan Tonsil dan Rawatannya

Apakah itu Tonsil?

Tonsil ialah sejenis tisu limfoid yang merupakan sebahagian dari sistem pertahanan badan. Tisu limfoid ini terdiri daripada sejenis sel dipanggil limfosit yang penting untuk bertindak melawan penyakit. Terdapat 3 jenis tonsil yang terdapat di rongga mulut:-

1. Adenoids - tonsil yang terletak di belakang hidung
2. Lingual tonsils - tonsil di belakang lidah
3. Palatine tonsils - tonsil di tekak yang sedang kita perkatakan.


Apa itu radang tonsil atau tonsillitis?

Tisu limfoid adalah sebahagian daripada sistem kelenjar limfatik diseluruh tubuh dan kawasan usus yang boleh membengkak sekiranya ada jangkitan. Sebagai contoh kelenjar limfatik di leher, boleh membengkak sekiranya terdapat jankitan di dalam mulut misalnya. Pembengkakan ini adalah reaksi kepada jangkitan untuk menghasilkan lebih banyak sel untukmelawan penyakit.

Oleh itu, apabila terdapat jangkitan di dalam tekak, sebagai salah satu sistem limfatik, tonsil ini akan menjadi bengkak dan menjadi radang yang disebut tonsilitis atau radang tonsil.


Apakah penyebab dan gejala radang tonsil?

Tonsilitis boleh disebabkan oleh jangkitan virus ataupun jangkitan bakteria di dalam tekak. Jangkitan bakteria seperti streptococcus boleh menyebabkan tonsil bengkak dan bernanah. Jangkitan virus seperti Epstein Barr Virus, adenovirus atau measles boleh juga menyebabkan pembengkakan tonsil juga.

Antara gejala radang tonsil ialah :-
1. Sakit tekak yang kadang2 teruk
2. Tidak boleh menelan atau sakit apabila menelan
3. Demam yang kadang2 sangat tinggi
4. Sakit kepala dan sakit-sakit badan
5. Suara garau atau hilang suara
6. Kadang-kadang ada bengkak pada leher.
7. Mulut berbau busuk
8. Berdengkur waktu tidur

Gambar menunjukkan gambar tonsil yang bengkak dan kadang-kadang tumbuh keputihan seperti nanah pada tonsil.

Komplikasi Radang Tonsil

Radang tonsil biasanya berlaku di dalam umur 3 tahun ke atas. Kanak-kanak berumur 2 tahun ke bawah biasanya jarang terkena tonsil ini walaupun tidak terkecuali. Paling kerap adalah berumur di dalam lingkungan 5-15 tahun.

Yang sering menjadi masalah kepada ibu-bapa ialah anak yang kerap demam akibat tonsilitis. Adakalanya setiap 2 bulan ibu dan bapa akan datang ke klinik kerana masalah ini. Ini melibatkan kos ubat dan masa.

Oleh kerana umur yang kerap terkena adalah dari golongan umur persekolahan, ada anak-anak yang terpaksa mengambil cuti panjang daripada persekolahan kerana masalah ini. Ini menyebabkan anak-anak ketinggalan di dalam mata pelajaran dan menyebabkan keputusan peperiksaan tidak beberapa memuaskan. Anak yang sering sakit akan berasa rendah diri dan pertumbuhannya juga boleh terganggu.

Tonsilitis kebanyakannya tidak merbahaya. Ada kes terpencil jangkitan bakteria yang menyebabkan septicaemia atau kuman yang merebak ke dalam salur darah. Ada juga yang mengaitkan jangkitan tonsil ini dengan penyakit Acute glomerulonephritis (sejenis jangkitan buah pinggang) dan rheumatic fever (penyakit bawaan sejenis bakteria yang boleh menyebabkan masalah jantung).

"Sleep apneoa" atau penyakit berhenti bernafas semasa tidur boleh disebabkan oleh pembekakan tonsil yang sangat besar sehingga mengganggu pernafasan. Biasanya ia dikaitkan dengan tidur berdengkur dan kesukaran bernafas semasa tidur.

Perawatan Radang Tonsil.

Pada kebiasaanya, saya cuma memberi ubat lozenges atau hisap untuk meredakan kesakitan. Thymol gargle atau Difflam gargle juga boleh diberikan untuk mengurangkan keradangan dengan cara berkumur (bagi kanak-kanak yang boleh). Saya juga pernah terjumpa dengan kawan doktor yang memberikan peptidase atau papase untuk mengurangkan bengkak tonsil tetapi bagaimana effektifnya saya pun tidak pasti.
Ada juga yang memberi ubat tahan sakit seperti paracetamol atau ibuprofen untuk tujuan menahan sakit.
Ubat antibiotik akan diberikan sekiranya tonsil itu disebabkan oleh jangkitan bakteria. Biasanya antibiotik yang diberi ialah dari jenis penicillin seperti amoxycillin atau ampicillin. Kadang-kadang saya juga memberi antibiotik dari jenis cephalosporin atau erythromycin. Saya amat jarang memberi antibiotik bertenaga nuklear seperti Zithromycin atau Augmentin kerana saya mengamalkan prinsip memberi antibiotik yang sederhana dahulu sebelum memberi yang kuat.
Pembedahan membuang tonsil atau tonsillectomy adalah jalan terakhir untuk mengelakkan radang tonsil daripada berulang-ulang. Ada pendapat pakar yang menyatakan bahawa membuang tonsil boleh mengurangkan sedikit sistem pertahanan badan. Oleh hal yang demikian, pembuangan tonsil perlu dilakukan secara berhati-hati.

Untuk tujuan itu, anda terpaksa berjumpa dengan pakar ENT untuk pakar membuat keputusan membuang tonsil. Pakar ENT mempunyai kaedah-kaedah dan perkara2 yang perlu diteliti sebelum pembedahan dilaksanakan dan pesakit perlu memenuhi kriteria-kriteria tertentu seperti jangkitan tonsil yang kerap seperti 3 episod jangkitan setahun selama 3 tahun berturut-turut dan beberapa kriteria lain. Pembedahan adalah singkat dan biasanya anak-anak cuma duduk selama 2-3 hari di dalam wad sebelum dibenarkan pulang selepas pembedahan sekiranya tiada demam dan tiada pendarahan.

Tuesday, November 11, 2014

Rindu Mia Banyak

Sejak Darif ada.. 
I rindu Mia banyak..
Sebab Mia semakin berdikari..
Semua buat sendiri..
Tak payah tolong..
Tak payah buatkan..
Sesekali Mia datang mintak hug & kikiss..
Selebihnye dia buat hal sendiri..

Mia tolong I lagi ada..
Tolong ambikkan barang Darif..
Tolong jaga Darif..
Tolong dukong Darif..
Darif nangis Mia marah I..
Kesian kat Darif kata dia..
Jangan marah Darif.. Mia marah I blek..
Sayang kat Darif kata dia..

Setakat ari nie.. Mia x penah cemburu dengan Darif..
Sayang sampai benam idong kat pipi Darif lagi ada..

Lagi la Mia abiskan sekolah kat kampung..
Sementara nak tunggu cuti sekola..
Sesekali ambik Mia blek ngan I..
Mak I asik call jer bila nak pulang cucu dia..
Alasan Mak I Mia kene g sekolah..
Even sekolah main je bukan belajar pun..

Mia cakap bule x dia nak makan Dominos..
I share belanje dia ngan Mak I..

Mia suke tengok kakak tu wat pizza dia..
Sampai siap...
Mia cakap Choco Larva tu panas2 berasap-asap kata dia..



Arrrgghhhh... I rindu ngan Kakak Mia..
Rasa nak gomol dia sekarang jugak..

Friday, October 31, 2014

Day 15 - Right Before Bedtime

Paru-paru dan Jantung
Kembali dalam badan yg satu

Safe & sound on my hand
Alhamdulilah..

Right before bedtime
I bule gomol-gomol
I bule manje-manje

I'm Happy Momy

Thursday, October 30, 2014

Day 14 - Flashback

Flashback.. DUA a.k.a 2
2 bulan lepas..
2 ari melihat dunia..
2 dah anak I..
Peluang ke 2..
Adik no 2 Mia..
Anak ke 2 Dady..
2 dua Shadow Momy..
1st time Darif muncul dalam blog Momy..

Hi Sume.. Sayeee Darif Zufar a.k.a Abang


**Eh...lupe publish... igtkan dah.. cisss

Wednesday, October 29, 2014

Day 13 - Dinner

Asik lambat je kan..
Dinner.. Malam..
Dah makan kenyang.. 
Susukan anak..
Mak mestila tido.. 
:-)

Semalam i pegi pasar malam jer.. 
Pusing sampai hujung..
Sudahnye beli Laksam jer tuk dinner..


Nie pix google.. 
Makan sambil riba anak..
Henpon x leh pegang..

Monday, October 27, 2014

Day 12 - Polkadot

Ari nie cepat sikit... 
Tengaok tajuk ari nie... mane nak carik.. 
Tengok kawan-kawan pun x der yg berpolkadot..

Finaly.. Polkadot..


Okeh.. Im ready for next day challenge.. :-)

Sunday, October 26, 2014

Day 11 - OOTD

Weekend..

Pagi anta Mia gi sekola..

Balik layan mak berbual..
Macam-macam topik.. Paling best bile mak cite dia berlawan cakap ngan Mia.. Berair mata gelak.. Sarapan sambil sembang lagi..
Alhamdulillah.. Mak masih sihat tuk share macam-macam cerita.. Mudah-mudahan Allah kurniakan kesihatan tuk mak..

Mandi.. Masak.. Bergolek2.. Masih bersama-sama mak..
Hari ni mak join beli baju online..
Finaly mak akan dapat poslaju cam selalu i dapat.. So mak..u will feel the excitement soon.. Hahaha..

Dok umah saje.. So..x de la bersongket ataupun kebaya.. Sekarang ni paling sedap..paling selesa tshirt Dady Yang ngan kain batik.. Senang nak BF.. Tapi ari ni i layan palazo.. Ada additional gajah duduk ngn booties strip ngn sua grey..

Eh..tajuk ngan cite tak sama.. Tapi tajuk ngn gamba same.. ;-)

Day 10 - Word of wisdom

Lambat gak.. Cisss...

Lambat macam tortis.. Nyampah..
Okeh.. Tuk tajuk nih.. I nye word of wisdom..

Hati i sedap bile sebut nie..
Hati i kebas bile sebut nie..
Hati i sejuk bile sebut nie..
Hati i redha bile sebut nie..

Rasa macam kembali pada pencipta kite yang berhak uji kite bile-bile yang dikehendaki..

Allahuakbar..

Saturday, October 25, 2014

Day 9 - Strip

Lewat sehari lagi.. Sebab i gigih menzahirkan strip nie..

Last week dadi punye hasil keras tangan.. Minggu ni hasil gegel tangan momy..

Jadik la batu seremban yang Mia angan-angankan.. Berkali-kali cakap suke.. Cantek.. Tima kasih anak.. Kerana cantek dimata kamu..

Sorry yea organizer.. I telambat.. ;-)

Thursday, October 23, 2014

Day 8 - Black & White

Teringat kat MJ.. Moon walk..

I nye black & white ni dah lama teman i kat opis.. Lebih 5 taun nih.. Ni Ika bagi.. Sisterhood kuat sangat.. I still pakai lagi.. Tak beli lain.. Even sompek sikit i gam..

Hello Panda..
Stay long with me yeah..

Ika entah ingat ke x.. Hahaha..

Day 7 - Lunch

Alaaaa... terlambat sehari...
Henpon i buat perangai plak...
Nak kata dah lama.. baru jugak...
Haish...

So.. Misi pix gagal.. sume lam henpon.. haishhh...
Tapi...Nak jugak joint...



Ihsan En. Google..

Tuesday, October 21, 2014

Day 6 - Fav. Suppliment

I orang yang tak konsisten ngan suppliment. Pas tu sikit paranoid sebab takut ngn body disorder memula consume suppliment.

Now days ni i amalkan herbatusauda.. Masa pregnant Darif i consume calsium..iberet folic..duspathon.. Plus ngan herbatusauda..

Sekarang ni menten lagi herbatusauda.. I amek aurawhite ngan alfafa (ni tajaan dr hernee) tuk bantu i nye milk supply.. Susu kambing tu i on off minum..

I pulak x bole nak beli suppliment mahal-mahal.. Takut x leh menten.. Half way x nampak apa pun kesan dia..

Hehehe.. Jom tengok pix..

Monday, October 20, 2014

Day 5 - The Sky

Ala... 1st day keje.. Huru hara..

Blek Yang nak wat Bbq kecil-kecilan..

Sekali tgk dah gelap. Awan dah tido..

Ni pun bule la eh.. Mekasih En. GOOGLE.. :-D

Sunday, October 19, 2014

Day 4 - Water

Day 4 - Water

Terus watering mouth.. Eceh..
Mengenangkan Starbuks yang dah x leh minum tu.. Haish..

No more Starbuks.. Jom Cool Blog..

Saturday, October 18, 2014

Day 3 - Breakfast

Hola.. Day 3 - Breakfast

Update dah masuk dinner.. Ari ni banyak yang tergendala.. Darif super duper manje ari ni.. Tido kejap bangun.. Cranky.. Nak dukung.. Nak memilk..

It's okey Darif. Momy okey jer u buli i.. Momy x yah mandi.. Momy x yah makan.. Momy belek u jer eh.. Kakak Damia pun dah abis usaha tolong..

Jom tgk breakfast i ari ni..
- Teh O Pandan Mak Lala
Ini paling febret..bule jadi majuk kalo x dapat..
- Roti sapu mentega kacang
**apa je ada kat umah mak ngan abah memang sedap. :-)

Of course semuanya dibuat dan dibeli dengan kasih sayang.. Lebuyu Mak & Abah.. <3

Friday, October 17, 2014

Day 2 - Something Blue

Hidup i dipenuhi dengan 'Biru'.. Senang je tajuk ari ni..

Sesejak Baby Boy dah kua dari perut.. Sume nye bersangkut paut ngan biru.. Sampai i pun dah x kenal kaler lain.. (tipuuu)

Day 2 challenge ni i letak..

Rubber Mat
Buku Check Up

Sebab... Dua-dua ni penting sangat..

Thursday, October 16, 2014

Day 1 - Handwriting

Ni i joint Hernee nye challange.. 16 ari.. Nengok ketekunan i mengupdate blog yg dh sepi nih..

Day 1 - Handwriting

Tulisan ni bergantung pada tahap kecemasannye.. Kalo cemas akan jadik uper cacing kua dari tanah tergese-gesa. Kalo tenang-tenang ok la jugak tulisannye.. I rasa now ni kalo kene tulis karangan 500 word.. Kene urut jari i lepas siap tulis. Lenguh tgn i..

Haaa.. Pen jugak mempengaruhi. I kalo pen yang berdakwat basah akan lagi comel tulisan nye sebab hati-hati lebih takut dakwat kembang.

Ni la terbaru i menulis sejak cuti pantang lama.. Keyboard x usik.. Pen lagi la jauh sekali.. Yg ada pun dok selet-selet ipad ngn henpon jer..

Untuk cabaran ni.. I post list nama tuk doa selamat & tahlil minggu lepas..

Wednesday, September 24, 2014

Rokok Daun

Nostalgia sangat Rokok Daun ni.. Rasanye ramai yg penah curi-curi cube.. Termasukla i.. Hehehe

Mia blek sekola cite kawan dia small boy.. Teman abang dia smith (ni perkatan merokok tu family kami).. Pas tu abang dia letak kat mulut dia,dia pun terrrrrsedut..!! Haaaa...small lagi dah smith kata Mia.. Ngan muke-muke dia cite.. Pas tu ticer cakap kalo smith nanti jantung berlobang-lobang.. I said paru-paru.. Okeh kata Mia..

Tapi mieeee... Dia isap ROKOK DAUN.. Ada ke rokok daun??? Pelik jer..

The questionare is begin.. Terus i teringat En. GOOGLE.. Desperately i need he help..

Google je pix rokok daun terus bagi Mia tengok.. Mia terus berganda confuse.. I explaint kat Mia..

ROKOK DAUN tu rokok...

Rokok orang dulu.. dulu-dulu x de rokok dalam kotak macam sekarang.. Diorg kene buat sendiri.. Amek daun nipah letak tembakau..gulung-gulung.. Baru leh isap..

Ooooo... Kata Mia..

Suddently Mak i cakap.. Sume org penah isap rokok daun.. Isap curi-curi.. Momy penah.. Ika penah.. Angah penah.. Curi-curi isap rokok daun arwah baktuk..

Terjegil mata Mia dengar Mak i cite.. Kantoii Momy.. Dapat i jelingan dari Mia.. Hahaha..

Itu duluuuuuuu i cakap kat Mia.. Hahaha

#momykantoi

Tuesday, September 16, 2014

Soother

Momy beli or Dady beli?

Momy beli sekali ngan starter pack bottle new born.. Complete.. Darif ok jer ngan botol yang i beli..

Darif suke nak duduk lam baju sambil cuddle.. Sambil memilk.. Sakit bahu ngan belakang i.. I cube bagi soother.. Sayang nye usaha i kadang ok kadang gagal.. Darif selambe je ludah soother..

Dady muncul ngan soklan yang bole mengecikkan ati i.. Tapi i dah immune.. Kata Dady mungkin dia x suke soother yang i beli.. Ehemmm..

I cakap pegi la belikan yang lain.. U g cari kat baby shop.. Laju je Dady pegi.. Kata dia nak cari sama macam Mia nye dulu..

Dady balik ngan bangga bagitau Darif dia belikan soother ada roket.. I pun hah??? Roket..?? Gamba je upernye.. Dady cakap dia pilih macam-macam jenis.. Nengok yang ni paling best..

Terus nak bagi Darif.. I cakap boil la dulu.. Baru bagi..

Outcome dia sangat memberangsangkan.. Darif love Dady Soother.. Senang je nk bagi.. Jarang tolak.. Tido pun lena.. Dady bangga sangat.. Sambil cakap..

"When u buy with heart not only with money....its priceless...."

Dady rasa caner i selalu rasa suke bile anak suke ngan apa kite belikan.. Bile anak appreciate apa yang kite buat..

Alhamdulilah.. Terima kasih anak..

**Momy yakin Darif anak yang akan selalu menyenangkan hati Momy & Dady dunia & akhirat.. InsaAllah.. :-)

Wednesday, September 10, 2014

Teman Baru

Adapt Situation..

Tu kata omputeh.. Tapi memang kami sedang membiasakan diri dengan situasi baru.. Khalifah baru menyertai family comel kami.. Yang dinanti sangat-sangat.
We olls excited dengan dia.. Geram.. Sedap sangat bau syurga yang dia bawa.. Asik kene gomol je..

Momy do momy task.. Fuh.. Berpeluh okey.. Ni masih lagi on mak hand.. Sok dah blek umah sendiri.. Wase kan.. Hahaha

Dady Yang is a best partner.. Sepanjang cuti sangat helpfull.. 3 weeks leave sume Dady siapkan.. Cakap je nak apa.. Rasa macam "Princess".. :-P

Mia pun helpfull even kadang-kadang malas.. Asik datang gomol Abang je.. Kadang-kadang menyumbang kemarahan momy.. Hahaha

Now Mia dah ada kawan teman wat homework.. Abang teman sambil wat munyik macam-macam..

Haish.. Complete dah kuarga small kami.. Mudah2an Allah sentiasa bahagiakan kami..

Monday, August 25, 2014

Khalifah Baru

Bismillahhirahmanirrahim..

Alhamdullilah.. Segala pujian bagi Allah yang mengizinkan sekali lagi peluang untukku merasaikan kembali mengandung dan melahirkan kalifahNya..

Dengan pelbagai dugaan sepanjang Abang berkongsi jasad dan nyawa dengan Momy.. Alhamdulillah ianya berakhiran dengan baik.

Even ujian di hujung amat mengecewakan.. Mendukacitakan.. Memghuru harakan..

Alhamdulillah.. Allah izinkan Abang tetap untuk kami.. Kelahirannya menzahirkan orang asing menjadi ahli keluarga yg menyanyangi kami dengan ikhlas..

Semoga pengorbanan Abang pada kami semua akan dibalas Allah dan digandakan martabatnya disisiNya..

Semua yang indah untuk Muhammad Darif Zufar dan Damia Zafirah dalam setiap doa Momy & Dady..

Muhammad Darif Zufar 

10 Ogos 2014 / 14 Syawal 1435H

10.42am