Nuffnang Ads

Thursday, March 28, 2013

Miss MIA So Much

Ringkas hidup sepanjang cuti sekolah.. Mia decide nak duduk kampung instead lepak kat nursery.. Dady pulak leh offer nak duduk kampong ke nursery.. Memang la dah menjadik harapan dia nak blek kampong.. Janji atok ngan maktok nak jaga dia.. Mia confident cakap Atok suke dia duduk kampong.. Poyo..!!

I pulak terus terlebih malas.. sume x nak buat.. Yang pun sakit je ati tengok I bersenang lenang.. :-) Ari-ari kua makan luar.. Baru la semalam masak.. Punye la sedap I masak.. Bertambah-tambah makan.. Hahaha... Sedap betul nasik kat umah.. tak sama pun ngan kat kedai.. Even nasik goreng kampong jer.. 

Rutin sepanjang Mia kat kampong yang memang dah janji ngan Mia kene call dia..

10.00am - Call to ensure dah mandi (ada je tekucil..sbb bangon lambat)
Tengahari - Dah Lunch ke belom..?? Lunch makan apa..?? Makan banyak ke sikit?
Petang - Dah mandi blom..?? Pegi playground mane..?? 
Malam - Dah dinner.. makan apa..?? ada pegi mane2 tak..?? Dah brush teeth..?? Wash...?? Tuka baju?? To ensure Mia tido bersih, wangi & macam tepong gomak..

Tapi... Momy kene call ALSO Dady pun mesti call.. compulsory.. 

Dah macam operator dah Mia.. asik jawab call jer.. Budget HOT la..

Bebual dah macam orang tua.. 

Bile tanya nak blek bile.. Asik la cakap tunggu boring baru blek.. Tanya rindu I tak..?? Rindu..tp x mo blek nanti kene duduk nursery... Bertuah punye anak..

Since we olls x der plam for this school holiday tuk Mia.. Bia la dia berehat kat kampong.. 

InsaAllah nanti next month kt plan for something.. Masa tue Ika pun ada.. 

But... Seriously I MISS HER... Miss to Hug her.. Miss bau masam dia.. Miss gado2.. Miss cuddle2.. Arrghhhh... Miss all about her...


**I wonder mum yang tinggal kan anak lama-lama..atas alasan keje.. Walhal.. we can arrange it.. may be I ada Mia jer kot.. Brain freezing missing her.. 

Friday, March 22, 2013

Garang

Mia : Mie...Ika dulu masa kecik Mak marah x?
Me : Glup (garang sangat ke aku)
        Eh..mesti la mak marah.. Kalo noty.. 
        Bla.. Bla.. Bla..
        Momy pun mak marah sebab bla.. bla.. bla..
Mia : Errmmmm..
Me : Nape Adik tanya..?? Sebab momy selalu marah adik yea..
Mia : X la... saje je tanya...

Macam-macam contoh i bagi kat Mia.. Sampai malam i pujuk Mia suh cite nape dia tanya I cam tue.. tapi sampai sudah i x de jawapan..

Ari nie nak tanya lagi..

Monday, March 18, 2013

FM Hong Kong

Appreciated it so much colleague.. TQ so much...
Nanti kalo outsation beli kan lagi yea...
:-)

They have exhibition kat Hong Kong.. I nye Favorited kan FM.. So i pesan belikan I FM jer..  Kalo pesan yang macam-macam bocor poket diorg.. nanti serik nak belikan.. Hahaha..  I nak signature of the place.. Yang paling reasonable la yea.. x mo mahal2..



Kan... Tq Boss2 Kecik for the FM.. Like it so much..

Eh..tq for the chocolate too yeah Fahmi.. :-)

Uwaaaaaaaa...nak g Disneyland HK... 

Friday, March 15, 2013

Manje

Manje sangat..
Manje telebih..
Manje over..
Manje kritikal..
Manje melampau..

Manje

Big Manje..

Thursday, March 14, 2013

Income Tax Declaration


~ Hello Malaysian ~ 

Malaysia

Trust all know Non Government sume tetunggu-tunggu EA Form nie.. Time to declare Income Tax dude..!! Im DONE.. Also as Yang.. Yearly memang rutin nie I yang buat.. Sama ada yang telebih or terkurang akan nampak kat sini.. Sayang nye I x tau camne pengiraan dia.. Tapi kalo memang ada yang lebih.. pulang la yea.. bule I wat byr other instalment.. If memang tak der lebih... Deep inside I redha even terpaksa.. As long I rasa selamat & selesa di Malaysia :-)





For those yang dah hampir terlupe... Check this link.. E-Hasil Click @ i-filling



Screen baru akan pop up.. 




Hehehe.. We done our part..



Ada terlebih bayar kata nye.. Will see sama ada dapat 're-fund' x..?? So sama-sama lah kiter tunggu... 

Jap... Keje rajin2 NAQIB.. Hahaha..

Last but not least.. DECLARE BEFORE END OF APRIL 2013 yea.. :-)

Wednesday, March 13, 2013

1 + 1

Nie makanan kesihatan.. Unless kuah sup tue rasa ajinamoto yang melampau.. or tokeh kedai tue sedekah garam.. 

Kalo kat Jb nie ada stimbot kat Dataran.. I panggil cucuk-cucuk.. Mia paling x suke makan cucuk-cucuk.. dia x reti makan.. 

Kali nie kiter try kat Jonny's.. Muncung je memula masuk.. Bile nampak induction cooker tue Mia dah start senyum... sambil cakap nie kene masak sendiri eh..?? 

Jap..sila abaikan I yang sedikit poyo beruniform tue.. I blek keje ok..!!


Ok.. dah bule masak.. makin debab la Mia nie.. 


Masak beria-ria tapi Mia makan... Clear mee & cendawan jer.. Hahaha.. Kan I dah cakap dia x suke..


Nie kalo Yang tau.. Marah nie..

Last 4/3 Yang ada minor sugery.. sikit jer.. Day case.. almost sehari jugak la kat sepital.. Tak masuk OT tapi kat procedure room jer.. bius pun setempat.. tue makan kat Jonnys pas teman Yang bukak bandage la.. Sebab tu I sikit Poyo beruniform.. ;-)

Now Yang dah ok sangat dah... Dah bukak bandage.. Wound pun cantek jer.. Dh bule lasak-lasak kata Mia..

Friday, March 8, 2013

Sujud Terakhir


Pendek dan Padat..


InsaAllah.. 
Diperkenankan olehNya..
(•ˆ⌣ˆ​​​​•)

Thursday, March 7, 2013

Hiccup a.k.a Sedu

Hiccup a.k.a Sedu

If baby yang hiccup orang tua-tua cakap nak besar..

Tq En Google for the pica
Gentel-gentil sikit benang ujung bantal or amek tisu basahkan tepek kat dahi dia.. Sebelom tue kene tangkal sikit..

'kesedak kesedu melukut negeri jawa..hilangkan kesedu pulihkan nyawa dia'

(haaaaa....gile ah...) mungkin lain orang lain kut... nie pun ingat-ingat lupe.. maklom baby i kan dah mesar..

Pas tu bia jer yang ditepek tue kat dahi dia.. tau-tau ilang hiccup tu.. 

But... dah dua ari i face off Dady Yang yang hiccup.. DUA ari okey... naik begegar badan i tido sekatil ngan dia.. I tell him.. I x ready la nak tengok u besar lagi... hihihi.. Sangat annoying dia tengok i time tue.. Yang suh i sapu vicks kat dada ngan belakang dia.. Sambil mintak i tolong gosok kan sekali.. Alaaaaa manje laaa.. Dah minum air banyak pun x hilang... Kata Yang since kat opis dia hiccup.. On & off..

Ari nie he call me.. bagi tau dia hiccup balik.. Suh i cari apsal dia hiccup.. Tq to En. Google.. I found it.. Lets see the elaboration of Hiccups..

Reference Hiccups Topic

What are hiccups?

Hiccups camera occur when a spasm contracts the diaphragm, a large sheet of muscle that separates the chest cavity from the abdominal cavity. This spasm causes an intake of breath that is suddenly stopped by the closure of the vocal cords (glottis). This closure causes the characteristic "hiccup" sound.
** haaa... kan (nie melayu dia)
Sedu adalah secara tiba-tiba, penguncupan sukarela ( kekejangan ) daripada otot diafragma . Apabila kekejangan otot , pita suara snap ditutup, menghasilkan bunyi sedu.
Tersedu sering berirama. Mereka biasanya hanya kegusaran kecil sementara, tetapi rintangan berpanjangan mungkin isyarat masalah perubatan utama.

What causes hiccups?

A very full stomach can cause bouts of hiccups that go away on their own. A full stomach can be caused by:
  • Eating too much food too quickly.
  • Drinking too much alcohol.
  • Swallowing too much air.
  • Smoking.
  • A sudden change in stomach temperature, such as drinking a hot beverage and then a cold beverage.
  • Emotional stress or excitement.

** haaa... kan (nie melayu dia) 
- sila makan pelahan-pelahan macam pengantin.. :-)
- macam Tun Mahathir cakap berenti makan sebelom kenyang.. 
- medication pun penyebab jugak

Kebanyakan masa, tidak ada sebab yang jelas untuk rintangan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa biasa dikenali punca rintangan.
Beberapa punca rintangan termasuk:
·         Makan terlalu cepat dan menelan udara bersama-sama dengan makanan.
·         Makan terlalu banyak (makanan berlemak atau pedas, khususnya) atau minum terlalu banyak (minuman berkarbonat atau alkohol) boleh menggelembung perut dan mengganggu diafragma, yang boleh menyebabkan rintangan.
·         Mana-mana penyakit atau gangguan yang mengganggu saraf yang mengawal diafragma (seperti penyakit hati , radang paru-paru , atau gangguan paru-paru yang lain).
·         Pembedahan perut juga boleh merengsakan saraf yang mengawal diafragma, menyebabkan rintangan.
·         Strok atau tumor otak yang melibatkan batang otak , dan beberapa penyakit kronik perubatan (seperti kegagalan buah pinggang ) juga telah dilaporkan menyebabkan rintangan.
·         Sesetengah ubat juga mungkin mempunyai rintangan sebagai kesan sampingan, contohnya:
§  ubat untuk refluks asid
§  Kebanyakan benzodiazepin , termasuk diazepam (Valium),alprazolam (Xanax), dan Lorazepam (Ativan)
§  levodopa, nikotin , dan ondansetron (Zofran)
·         Wasap beracun juga boleh mencetuskan masalah.

How long do hiccups last?

Hiccups usually stop within a few minutes to a few hours.
Hiccups that last longer than 48 hours are called persistent hiccups. Hiccups that last longer than a month are called intractable hiccups. While very rare, intractable hiccups can cause exhaustion, lack of sleep, and weight loss. Both persistent and intractable hiccups may be a sign of a more serious health problem and must be checked by a doctor.
There are many known causes of persistent or intractable hiccups, including:
  • Central nervous system problems, such as cancer, infections, stroke, or injury.
  • Problems with the chemical processes that take place in the body (metabolic problems), such as decreased kidney function or hyperventilation.
  • Irritation of the nerves in the head, neck, and chest (vagus or phrenic nerve).
  • Anesthesia or surgery.
  • Mental health problems.

Apakah gejala tersedu?

Tiba-tiba, pergerakan secara paksa diafragma, yang menyebabkan bunyi sedu, gejala hanya tersedu.

Bilakah saya perlu menghubungi doktor saya untuk rintangan?

Kebanyakan kes rintangan menyelesaikan diri mereka dalam tempoh masa yang singkat dan jarang kecemasan perubatan.Jumpa doktor anda jika rintangan lebih lepas daripada tiga jam, atau jika mereka mengganggu anda makan atau tabiat tidur.
Jika rintangan yang dikaitkan dengan sakit perut , demam , sesak nafas , muntah , batuk darah, atau rasa seolah-olah tekak anda akan menutup, anda perlu mendapatkan rawatan perubatan.

Bagaimana rintangan dikesan?

Kebanyakan kita tahu apa sedu berasa seperti dan bagaimana untuk mengenali. Dalam persekitaran perubatan, diagnosis rintangan berdasarkan penilaian fizikal.
Ujian darah atau sinar-X biasanya tidak perlu kecuali rintangan anda adalah gejala keadaan perubatan yang berkaitan.

How are hiccups treated?

Most bouts of hiccups go away on their own within a few minutes to a few hours and do not require any treatment.
Many home remedies are used to treat hiccups. Most of them involve increasing the level of carbon dioxide in the blood, which usually stops hiccups. Some of these remedies include:
  • Holding your breath and counting slowly to 10.
  • Breathing repeatedly into a paper bag for a limited period of time.
  • Quickly drinking a glass of cold water.
  • Eating a teaspoon of sugar or honey.
The treatment for persistent or intractable hiccups depends on the underlying cause of the hiccups and may range from medicine to acupuncture or hypnosis. Sometimes several treatments may be tried before persistent or intractable hiccups are controlled. If you have hiccups that last a few days or longer, your doctor may conduct tests to rule out a more serious problem.

Who is affected by hiccups?

Hiccups affect males more often than females. Hiccups occur in practically every human being, including babies and older adults.

Apakah rawatan untuk tersedu?

Home Remedi bagi rintangan
Terdapat pelbagai penawar rumah untuk tersedu. Anda boleh cuba kaedah ini di rumah untuk mendapatkan menghapuskan rintangan:
Kaedah-kaedah yang menyebabkan tubuh untuk mengekalkan karbon dioksida , yang dianggap berehat diafragma dan menghentikan kekejangan yang menyebabkan rintangan:
·         Tahan nafas anda
Teknik yang merangsang nasofarinks dan saraf vagus , yang berlangsung dari otak ke perut, dan boleh mengurangkan hiccupping:
·         Minum segelas air dengan cepat
·         Adakah seseorang menakutkan anda
·         Tarik keras pada lidah anda
·         Bite pada limau
·         Berkumur dengan air
·         Minum dari sisi jauh kaca
·         Gunakan garam berbau
·         Place satu setengah sudu teh gula kering di belakang lidah anda.(Proses ini boleh diulangi sebanyak tiga kali pada selang dua minit. Gunakan sirap jagung, bukan gula, untuk anak-anak muda.)

Rawatan Perubatan
Kebanyakan rintangan akan berhenti sendiri. Remedi rumah umumnya mencukupi untuk menyelesaikan hiccupping.
Bagi tersedu berterusan (selama lebih daripada tiga jam) rawatan berbeza.
Seorang doktor boleh menetapkan ubat-ubatan untuk rintangan, teruk dan kronik. Chlorpromazine (Thorazine) biasanya ubat barisan pertama ditetapkan untuk rintangan. Ubat-ubatan lain yang digunakan untuk merawat rintangan termasuk haloperidol (Haldol) dan metoclopramide(Reglan).
Sesetengah penenang otot, sedatif, analgesik, dan juga perangsang juga telah dilaporkan untuk membantu mengurangkan gejala sedu.
Pembedahan saraf Phrenic (saraf yang mengawal diafragma) adalah rawatan terakhir. Rawatan ini jarang dilakukan dan hanya digunakan dalam kes-kes yang tidak bertindak balas kepada rawatan lain.

Sometime this is small signal from body to us.. :-)

Love,
Me







Wednesday, March 6, 2013

Nuff Adv

Ramadan & Ammy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Cinta Hati

lbyf.lilypie.com/TikiBlogger.php/ABff

Thursday, March 28, 2013

Miss MIA So Much

Ringkas hidup sepanjang cuti sekolah.. Mia decide nak duduk kampung instead lepak kat nursery.. Dady pulak leh offer nak duduk kampong ke nursery.. Memang la dah menjadik harapan dia nak blek kampong.. Janji atok ngan maktok nak jaga dia.. Mia confident cakap Atok suke dia duduk kampong.. Poyo..!!

I pulak terus terlebih malas.. sume x nak buat.. Yang pun sakit je ati tengok I bersenang lenang.. :-) Ari-ari kua makan luar.. Baru la semalam masak.. Punye la sedap I masak.. Bertambah-tambah makan.. Hahaha... Sedap betul nasik kat umah.. tak sama pun ngan kat kedai.. Even nasik goreng kampong jer.. 

Rutin sepanjang Mia kat kampong yang memang dah janji ngan Mia kene call dia..

10.00am - Call to ensure dah mandi (ada je tekucil..sbb bangon lambat)
Tengahari - Dah Lunch ke belom..?? Lunch makan apa..?? Makan banyak ke sikit?
Petang - Dah mandi blom..?? Pegi playground mane..?? 
Malam - Dah dinner.. makan apa..?? ada pegi mane2 tak..?? Dah brush teeth..?? Wash...?? Tuka baju?? To ensure Mia tido bersih, wangi & macam tepong gomak..

Tapi... Momy kene call ALSO Dady pun mesti call.. compulsory.. 

Dah macam operator dah Mia.. asik jawab call jer.. Budget HOT la..

Bebual dah macam orang tua.. 

Bile tanya nak blek bile.. Asik la cakap tunggu boring baru blek.. Tanya rindu I tak..?? Rindu..tp x mo blek nanti kene duduk nursery... Bertuah punye anak..

Since we olls x der plam for this school holiday tuk Mia.. Bia la dia berehat kat kampong.. 

InsaAllah nanti next month kt plan for something.. Masa tue Ika pun ada.. 

But... Seriously I MISS HER... Miss to Hug her.. Miss bau masam dia.. Miss gado2.. Miss cuddle2.. Arrghhhh... Miss all about her...


**I wonder mum yang tinggal kan anak lama-lama..atas alasan keje.. Walhal.. we can arrange it.. may be I ada Mia jer kot.. Brain freezing missing her.. 

Friday, March 22, 2013

Garang

Mia : Mie...Ika dulu masa kecik Mak marah x?
Me : Glup (garang sangat ke aku)
        Eh..mesti la mak marah.. Kalo noty.. 
        Bla.. Bla.. Bla..
        Momy pun mak marah sebab bla.. bla.. bla..
Mia : Errmmmm..
Me : Nape Adik tanya..?? Sebab momy selalu marah adik yea..
Mia : X la... saje je tanya...

Macam-macam contoh i bagi kat Mia.. Sampai malam i pujuk Mia suh cite nape dia tanya I cam tue.. tapi sampai sudah i x de jawapan..

Ari nie nak tanya lagi..

Monday, March 18, 2013

FM Hong Kong

Appreciated it so much colleague.. TQ so much...
Nanti kalo outsation beli kan lagi yea...
:-)

They have exhibition kat Hong Kong.. I nye Favorited kan FM.. So i pesan belikan I FM jer..  Kalo pesan yang macam-macam bocor poket diorg.. nanti serik nak belikan.. Hahaha..  I nak signature of the place.. Yang paling reasonable la yea.. x mo mahal2..



Kan... Tq Boss2 Kecik for the FM.. Like it so much..

Eh..tq for the chocolate too yeah Fahmi.. :-)

Uwaaaaaaaa...nak g Disneyland HK... 

Friday, March 15, 2013

Manje

Manje sangat..
Manje telebih..
Manje over..
Manje kritikal..
Manje melampau..

Manje

Big Manje..

Thursday, March 14, 2013

Income Tax Declaration


~ Hello Malaysian ~ 

Malaysia

Trust all know Non Government sume tetunggu-tunggu EA Form nie.. Time to declare Income Tax dude..!! Im DONE.. Also as Yang.. Yearly memang rutin nie I yang buat.. Sama ada yang telebih or terkurang akan nampak kat sini.. Sayang nye I x tau camne pengiraan dia.. Tapi kalo memang ada yang lebih.. pulang la yea.. bule I wat byr other instalment.. If memang tak der lebih... Deep inside I redha even terpaksa.. As long I rasa selamat & selesa di Malaysia :-)





For those yang dah hampir terlupe... Check this link.. E-Hasil Click @ i-filling



Screen baru akan pop up.. 




Hehehe.. We done our part..



Ada terlebih bayar kata nye.. Will see sama ada dapat 're-fund' x..?? So sama-sama lah kiter tunggu... 

Jap... Keje rajin2 NAQIB.. Hahaha..

Last but not least.. DECLARE BEFORE END OF APRIL 2013 yea.. :-)

Wednesday, March 13, 2013

1 + 1

Nie makanan kesihatan.. Unless kuah sup tue rasa ajinamoto yang melampau.. or tokeh kedai tue sedekah garam.. 

Kalo kat Jb nie ada stimbot kat Dataran.. I panggil cucuk-cucuk.. Mia paling x suke makan cucuk-cucuk.. dia x reti makan.. 

Kali nie kiter try kat Jonny's.. Muncung je memula masuk.. Bile nampak induction cooker tue Mia dah start senyum... sambil cakap nie kene masak sendiri eh..?? 

Jap..sila abaikan I yang sedikit poyo beruniform tue.. I blek keje ok..!!


Ok.. dah bule masak.. makin debab la Mia nie.. 


Masak beria-ria tapi Mia makan... Clear mee & cendawan jer.. Hahaha.. Kan I dah cakap dia x suke..


Nie kalo Yang tau.. Marah nie..

Last 4/3 Yang ada minor sugery.. sikit jer.. Day case.. almost sehari jugak la kat sepital.. Tak masuk OT tapi kat procedure room jer.. bius pun setempat.. tue makan kat Jonnys pas teman Yang bukak bandage la.. Sebab tu I sikit Poyo beruniform.. ;-)

Now Yang dah ok sangat dah... Dah bukak bandage.. Wound pun cantek jer.. Dh bule lasak-lasak kata Mia..

Friday, March 8, 2013

Sujud Terakhir


Pendek dan Padat..


InsaAllah.. 
Diperkenankan olehNya..
(•ˆ⌣ˆ​​​​•)

Thursday, March 7, 2013

Hiccup a.k.a Sedu

Hiccup a.k.a Sedu

If baby yang hiccup orang tua-tua cakap nak besar..

Tq En Google for the pica
Gentel-gentil sikit benang ujung bantal or amek tisu basahkan tepek kat dahi dia.. Sebelom tue kene tangkal sikit..

'kesedak kesedu melukut negeri jawa..hilangkan kesedu pulihkan nyawa dia'

(haaaaa....gile ah...) mungkin lain orang lain kut... nie pun ingat-ingat lupe.. maklom baby i kan dah mesar..

Pas tu bia jer yang ditepek tue kat dahi dia.. tau-tau ilang hiccup tu.. 

But... dah dua ari i face off Dady Yang yang hiccup.. DUA ari okey... naik begegar badan i tido sekatil ngan dia.. I tell him.. I x ready la nak tengok u besar lagi... hihihi.. Sangat annoying dia tengok i time tue.. Yang suh i sapu vicks kat dada ngan belakang dia.. Sambil mintak i tolong gosok kan sekali.. Alaaaaa manje laaa.. Dah minum air banyak pun x hilang... Kata Yang since kat opis dia hiccup.. On & off..

Ari nie he call me.. bagi tau dia hiccup balik.. Suh i cari apsal dia hiccup.. Tq to En. Google.. I found it.. Lets see the elaboration of Hiccups..

Reference Hiccups Topic

What are hiccups?

Hiccups camera occur when a spasm contracts the diaphragm, a large sheet of muscle that separates the chest cavity from the abdominal cavity. This spasm causes an intake of breath that is suddenly stopped by the closure of the vocal cords (glottis). This closure causes the characteristic "hiccup" sound.
** haaa... kan (nie melayu dia)
Sedu adalah secara tiba-tiba, penguncupan sukarela ( kekejangan ) daripada otot diafragma . Apabila kekejangan otot , pita suara snap ditutup, menghasilkan bunyi sedu.
Tersedu sering berirama. Mereka biasanya hanya kegusaran kecil sementara, tetapi rintangan berpanjangan mungkin isyarat masalah perubatan utama.

What causes hiccups?

A very full stomach can cause bouts of hiccups that go away on their own. A full stomach can be caused by:
  • Eating too much food too quickly.
  • Drinking too much alcohol.
  • Swallowing too much air.
  • Smoking.
  • A sudden change in stomach temperature, such as drinking a hot beverage and then a cold beverage.
  • Emotional stress or excitement.

** haaa... kan (nie melayu dia) 
- sila makan pelahan-pelahan macam pengantin.. :-)
- macam Tun Mahathir cakap berenti makan sebelom kenyang.. 
- medication pun penyebab jugak

Kebanyakan masa, tidak ada sebab yang jelas untuk rintangan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa biasa dikenali punca rintangan.
Beberapa punca rintangan termasuk:
·         Makan terlalu cepat dan menelan udara bersama-sama dengan makanan.
·         Makan terlalu banyak (makanan berlemak atau pedas, khususnya) atau minum terlalu banyak (minuman berkarbonat atau alkohol) boleh menggelembung perut dan mengganggu diafragma, yang boleh menyebabkan rintangan.
·         Mana-mana penyakit atau gangguan yang mengganggu saraf yang mengawal diafragma (seperti penyakit hati , radang paru-paru , atau gangguan paru-paru yang lain).
·         Pembedahan perut juga boleh merengsakan saraf yang mengawal diafragma, menyebabkan rintangan.
·         Strok atau tumor otak yang melibatkan batang otak , dan beberapa penyakit kronik perubatan (seperti kegagalan buah pinggang ) juga telah dilaporkan menyebabkan rintangan.
·         Sesetengah ubat juga mungkin mempunyai rintangan sebagai kesan sampingan, contohnya:
§  ubat untuk refluks asid
§  Kebanyakan benzodiazepin , termasuk diazepam (Valium),alprazolam (Xanax), dan Lorazepam (Ativan)
§  levodopa, nikotin , dan ondansetron (Zofran)
·         Wasap beracun juga boleh mencetuskan masalah.

How long do hiccups last?

Hiccups usually stop within a few minutes to a few hours.
Hiccups that last longer than 48 hours are called persistent hiccups. Hiccups that last longer than a month are called intractable hiccups. While very rare, intractable hiccups can cause exhaustion, lack of sleep, and weight loss. Both persistent and intractable hiccups may be a sign of a more serious health problem and must be checked by a doctor.
There are many known causes of persistent or intractable hiccups, including:
  • Central nervous system problems, such as cancer, infections, stroke, or injury.
  • Problems with the chemical processes that take place in the body (metabolic problems), such as decreased kidney function or hyperventilation.
  • Irritation of the nerves in the head, neck, and chest (vagus or phrenic nerve).
  • Anesthesia or surgery.
  • Mental health problems.

Apakah gejala tersedu?

Tiba-tiba, pergerakan secara paksa diafragma, yang menyebabkan bunyi sedu, gejala hanya tersedu.

Bilakah saya perlu menghubungi doktor saya untuk rintangan?

Kebanyakan kes rintangan menyelesaikan diri mereka dalam tempoh masa yang singkat dan jarang kecemasan perubatan.Jumpa doktor anda jika rintangan lebih lepas daripada tiga jam, atau jika mereka mengganggu anda makan atau tabiat tidur.
Jika rintangan yang dikaitkan dengan sakit perut , demam , sesak nafas , muntah , batuk darah, atau rasa seolah-olah tekak anda akan menutup, anda perlu mendapatkan rawatan perubatan.

Bagaimana rintangan dikesan?

Kebanyakan kita tahu apa sedu berasa seperti dan bagaimana untuk mengenali. Dalam persekitaran perubatan, diagnosis rintangan berdasarkan penilaian fizikal.
Ujian darah atau sinar-X biasanya tidak perlu kecuali rintangan anda adalah gejala keadaan perubatan yang berkaitan.

How are hiccups treated?

Most bouts of hiccups go away on their own within a few minutes to a few hours and do not require any treatment.
Many home remedies are used to treat hiccups. Most of them involve increasing the level of carbon dioxide in the blood, which usually stops hiccups. Some of these remedies include:
  • Holding your breath and counting slowly to 10.
  • Breathing repeatedly into a paper bag for a limited period of time.
  • Quickly drinking a glass of cold water.
  • Eating a teaspoon of sugar or honey.
The treatment for persistent or intractable hiccups depends on the underlying cause of the hiccups and may range from medicine to acupuncture or hypnosis. Sometimes several treatments may be tried before persistent or intractable hiccups are controlled. If you have hiccups that last a few days or longer, your doctor may conduct tests to rule out a more serious problem.

Who is affected by hiccups?

Hiccups affect males more often than females. Hiccups occur in practically every human being, including babies and older adults.

Apakah rawatan untuk tersedu?

Home Remedi bagi rintangan
Terdapat pelbagai penawar rumah untuk tersedu. Anda boleh cuba kaedah ini di rumah untuk mendapatkan menghapuskan rintangan:
Kaedah-kaedah yang menyebabkan tubuh untuk mengekalkan karbon dioksida , yang dianggap berehat diafragma dan menghentikan kekejangan yang menyebabkan rintangan:
·         Tahan nafas anda
Teknik yang merangsang nasofarinks dan saraf vagus , yang berlangsung dari otak ke perut, dan boleh mengurangkan hiccupping:
·         Minum segelas air dengan cepat
·         Adakah seseorang menakutkan anda
·         Tarik keras pada lidah anda
·         Bite pada limau
·         Berkumur dengan air
·         Minum dari sisi jauh kaca
·         Gunakan garam berbau
·         Place satu setengah sudu teh gula kering di belakang lidah anda.(Proses ini boleh diulangi sebanyak tiga kali pada selang dua minit. Gunakan sirap jagung, bukan gula, untuk anak-anak muda.)

Rawatan Perubatan
Kebanyakan rintangan akan berhenti sendiri. Remedi rumah umumnya mencukupi untuk menyelesaikan hiccupping.
Bagi tersedu berterusan (selama lebih daripada tiga jam) rawatan berbeza.
Seorang doktor boleh menetapkan ubat-ubatan untuk rintangan, teruk dan kronik. Chlorpromazine (Thorazine) biasanya ubat barisan pertama ditetapkan untuk rintangan. Ubat-ubatan lain yang digunakan untuk merawat rintangan termasuk haloperidol (Haldol) dan metoclopramide(Reglan).
Sesetengah penenang otot, sedatif, analgesik, dan juga perangsang juga telah dilaporkan untuk membantu mengurangkan gejala sedu.
Pembedahan saraf Phrenic (saraf yang mengawal diafragma) adalah rawatan terakhir. Rawatan ini jarang dilakukan dan hanya digunakan dalam kes-kes yang tidak bertindak balas kepada rawatan lain.

Sometime this is small signal from body to us.. :-)

Love,
Me