Nuffnang Ads

Tuesday, February 24, 2015

Botak

Aduiiii... Suci & Polos jer muke dia nih...
Alaaaaa.... geram la...


Semakin ketara la muke Kakak Mia pada Darif nie.. Nose Small..


Disebabkan comel mase botak.. Jom Dady belanje Botak lagi..
Dady cakap adiah tuk 6 bulan.. :-)
Dah 5kali botak.. Si bujang nih..




Kesan selepas botak.. :-)


Dah 6 bulan dah Bujang Kecik nih..
Dah mula makan... Puree makan... Bubur Nasik makan.. Biskut makan..
Berat badan menten jer 5kg dah 3 bulan..
Dah dok kat kawasan merah dah..
Mudah2an dah makan ni naik la badan tu...

Sikit lagi nanti Dady belanjer Kete Giler a.k.a Walker..
Auuwww... Comel2 la walker sekarang nih...
Berpeluh la nengok.. Ferrari tue.. Alahaaaiii....


Volkswagen.. Lap peluh..


Tapi Momy suke nih... Macam cartoon.. Kiut.. 


 Tunggu yea Darif.. 

Tuesday, February 17, 2015

Akikah & Kesyukuran

Alhamdulillah... Janji Momy & Dady untuk Darif selesai disempurnakan..

InsaAllah... Segala yang tertangguh sebelum urusan ini mudah-mudahan berjalan lancar..

Sihat tubuh badan..
Perkembangan sempurna..
Lancar tuturkata..
Indah perlakuan..
Bahagia kehidupan..
Memuliakan kedua IbuBapa..
Mudah urusan Dunia & Akhirat..
Dikurniakan sebaik-baik perlindungan..

Amin...

Pilihan tunggangan diserahkan sepenuhnya pada Dady Yang.. Alhamdulillah.. Sihat.. Cukup Umor.. Cukup Sifat.. 2 ekor untuk Darif Zufar.. 

Atok Min masakkan untuk kenduri.. Maktok Lala supervisor sepanjang kenduri.. Ibu Long masak menu tambahan.. Sumenye food sedap-sedap.. Pix food x de.. Adoooii.. Selalu macam nie..

Pelamin Buai.. Mekasih Intan..



Hola.. Selamat Ke Syurga.. :-)



Majlis Marhaban..






Mak Lala.. Back bone.. Kalo mak x der pincang la majlis.. Tempang la kaki.. Senget la bahu.. Mekasih Mak.. X penah jemu nak layan segala Majlis tuk cucu Mak.. Malah mak yg over.. Nak buat tu ini.. Sudahnye mak yang terhincut-hincut lenguh kaki..



Yang diraikan meradang... Menangis kepanasan.. Menangis sakit hati.. Menangis kene gomol.. Menangis nak tido.. Menangis tak nak dok kat Pelamin Buai.. (nie momy pun nak nangis..)



Thank you Dady.. Big sponsor of the day.. Eh..kiter dah macam pelampong yg kembong la Yang.. 



Nie Endless Love ni.. Sebagai folower girl.. Mekasih for you Love and help Enyah..



Sekali meraikan Bedsay Mia yang dah tertangguh.. Selamat Ulangtahun ke 7 Damia..






Keluarga Comel Kami.. 

Pengantin Kecik tak nak naik buat.. Alaaaa.... Sampai ati tauuu....!!!!





Yea la anak.. Janji dah selesai Akikah untuk kamu.. Momy & Dady rasa dah cukup lega.. Atok Min cakap nanti kenduri lagi tuk Sunat jer.. Momy cakap Besday 1 yr nanti tumpang umah Atok lagilah.. Hehehe.. 

Untuk Atok Min... Nice Food.. Sedap Beriyani Atok.. Tak der kat mane2 kedai.. Full with Love.. Tq Atok..


**TQ February... So nice Feb with Double Trouble Celebration.. 

Thursday, February 12, 2015

Happy 8th Anniversary

Happy Anniversary...!!!
Yeay..!! 8 years..
Alhamdulillah...

Mudah-mudahan ada lagi taun seterusnya.. InsaAllah..

Agak meriah.. sebab 'we' try to surprise each others.. Rasanye makin lama usia perkahwinan ni.. Semakin lebih menghargai.. Rasa nak melengkapi,gembirakan & raikan each other semakin excited.. 

Alhamdulillah... harap-harap 'rasa' nie terus ada & segar dalam diri kami.. :-)

Dady Yang yang mulakan surprise as I nye misi surprise lambat sebab gagal dapat apa yang i nak.. Hahaha Merata-rata cark FR nie..nak yg 24pcs.. betul-betul x der rezeki.. alahai...

Sudahnye ati sakit.. i beli jer FR kecik ngan Tobleron..Ngan belen ribbon hantaran nikah dulu i ikat jer.. **adalagi okeh ribbon hantaran dulu.. hehehe.. ada kad sikit la.. tak terdaya nak lawan kad Yang bagi.. 


Yang datang anta suprise i x der.. Kuar g cari cekelat.. Hahaha.. Blek nengok atas meja ada kad dh kembang-kenbang idong.. nampak cekelat lagi pulak.. aiseh.. suke..!! Berebut-rebut nak bukak kad.. Sekali.. nengok kotak ? sebelah tue terus sakit ati.. Adoooii.. mane bule sakitkan ati masa hari-hari bahagia.. 

Tapi i x heran la ngan sume gurauan nie.. Kadang lelaki yang senyap2 nie lagi hebat kan.. Nie yg berani2 mcm laki  i nie.. Tengokan aje.. Pantau.. 

I suke bird biru tue... Sweet.. so i x nampak dah kotak ? sebalah i tue.. Hahaha..

I love the effort.. Lebuyu..


Jom raikan kebahagiaan ini bersama anak-anak.. Makan sedap-sedap ngan anak-anak.. 


Sementara tunggu makanan sampai.. Marilah kt makan Darif dulu.. 


Sini Ayam Pandan dia memang best.. Siyes.. Sedap.. Moist berempah.. adoii sedap.. Fried Mix Vegi with butter sos pun terangkat bontot mkn dia.. Udang butter pun sedap.. Isi ikan masak apatah.. sedap jugak.. sotong tu i x using takut plak bengkak.. Nasi dia beras siam betul berpulut.. I mampu makan setengah mangkuk jer..


Si tembam ni memang sedap diramas isik nye.. hehehe..


Dady sweetheart.. Berkepit jer.. Macam dia sorang ada Dady..


Last.. Nie betul-betul family bahagia.. Sume kembong macam pelampong.. 


Selamat Ulangtahun Perkahwinan ke 8 Suami.. Semoga terus menjadi Imam dalam keluarga sampai habis usia.. :-)

Monday, February 2, 2015

9 Tanda Awal Mengesan simptom Autism

Terbaca kat FB pasal 9 Tanda awal anak Autism.. 




1. Lack of Smiling - Kurang Senyum

Adakah anak anda membalas semula senyuman anda? Adakah anak anda senyum dengan sendiri? Dalam usia 6 bulan anak dah boleh senyum dengan sendiri untuk menunjukkan kegembiraan dia atau pun melemparkan senyum dengan lebar untuk ibubapa.

2. Rare Imitation if Social Cues - Jarang mengajuk perbuatan 

Adakah anak anda mengajuk bunyi-bunyian dan pergerakkan orang sekeliling? jika jarang mengajuk bunyik.. senyum.. gelak dan juga mimik muka dalam usia 9 bulan ini mungkin petanda awal anak anda mungkin Autism

3. Delay in Babbling & Cooing - Lewat menghasilkan bunyi-bunyian

Adakah anak anda membuat 'baby talk' and menghasilkan bunyi? Kerap atau tidak? Anak anda perlu melalui perkembangan ini pada usia 12 bulan.

4. Unresponsiveness to Name - Tidak bertindak balas dengan nama

Jika anak anda tidak bertindak balas apabila nama dia dipanggil pada usia 6 hingga 12 bulan.. Anda perlu lebih mengambil berat kerana ada juga anak yang mengalami masaalah pendengaran dan juga tanpa disedari ianya juga merupakan tanda Autism. Sekiranya anda nampak simptom ini pada anak anda sila awasi mereka dan rujuk pada doktor.

5. Poor Eye Contact - Kurang berinteraksi dengan mata

Adakah anak anda berinteraksi dengan mata secara minimal dengan anda mahupun ahli keluarga yang lain? Kekurangan ini juga merupakan pertunjuk awal kerana ia adalah salah satu bentuk komunikasi dan kefahaman dalam usia bayi.

6. Infrequently Seeking Attention - Jarang mencari perhatian

Adakah anak anda sering mencari perhatian anda dengan memulakan pelukkan dan membuat bising untuk mendapatkan perhatian anda? Tidak berminat pada perhatian perhatian? Ini boleh mengakibatkan anak anda mempunyai kesukaran berhubung dengan orang lain dan mengakibatkan kesukaran mereke dalam bergaul bila membesar nanti.

7. Lack of Gesturing - Kurang memberi isyarat

Adakah anak anda kurang memberi isyarat pada objek ataupun interaksi terhadap manusia? Adakah dia melambai untuk simbol selamat tinggal? Cuba mencapai barang-barang? Ini adalah perkembangan untuk bayi berusia 9 hingga 10 bulan.

8. Repetitive Behavior - Berkelakuan berulang-ulang

Adakah anak anda berkelakuan berulang-ulang mengeraskan tangan dan kaki? berkelakuan pelik pada tubuh badannya seperti memutarkan tangan dan pergelangan tangan? Adakah dia duduk atau berdiri dalam postur luar biasa?

9. Delayed Motor Development - Perkembangan lewat untuk 'Motor Skill'

Adakah anak anda mengalami lambat yang ketara dalam skill motor seperti meniarap, berguling, merangkak dan bangun?

**Semoga Anak2 Syurga Momy sihat..



Nuff Adv

Ramadan & Ammy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Cinta Hati

lbyf.lilypie.com/TikiBlogger.php/ABff

Tuesday, February 24, 2015

Botak

Aduiiii... Suci & Polos jer muke dia nih...
Alaaaaa.... geram la...


Semakin ketara la muke Kakak Mia pada Darif nie.. Nose Small..


Disebabkan comel mase botak.. Jom Dady belanje Botak lagi..
Dady cakap adiah tuk 6 bulan.. :-)
Dah 5kali botak.. Si bujang nih..




Kesan selepas botak.. :-)


Dah 6 bulan dah Bujang Kecik nih..
Dah mula makan... Puree makan... Bubur Nasik makan.. Biskut makan..
Berat badan menten jer 5kg dah 3 bulan..
Dah dok kat kawasan merah dah..
Mudah2an dah makan ni naik la badan tu...

Sikit lagi nanti Dady belanjer Kete Giler a.k.a Walker..
Auuwww... Comel2 la walker sekarang nih...
Berpeluh la nengok.. Ferrari tue.. Alahaaaiii....


Volkswagen.. Lap peluh..


Tapi Momy suke nih... Macam cartoon.. Kiut.. 


 Tunggu yea Darif.. 

Tuesday, February 17, 2015

Akikah & Kesyukuran

Alhamdulillah... Janji Momy & Dady untuk Darif selesai disempurnakan..

InsaAllah... Segala yang tertangguh sebelum urusan ini mudah-mudahan berjalan lancar..

Sihat tubuh badan..
Perkembangan sempurna..
Lancar tuturkata..
Indah perlakuan..
Bahagia kehidupan..
Memuliakan kedua IbuBapa..
Mudah urusan Dunia & Akhirat..
Dikurniakan sebaik-baik perlindungan..

Amin...

Pilihan tunggangan diserahkan sepenuhnya pada Dady Yang.. Alhamdulillah.. Sihat.. Cukup Umor.. Cukup Sifat.. 2 ekor untuk Darif Zufar.. 

Atok Min masakkan untuk kenduri.. Maktok Lala supervisor sepanjang kenduri.. Ibu Long masak menu tambahan.. Sumenye food sedap-sedap.. Pix food x de.. Adoooii.. Selalu macam nie..

Pelamin Buai.. Mekasih Intan..



Hola.. Selamat Ke Syurga.. :-)



Majlis Marhaban..






Mak Lala.. Back bone.. Kalo mak x der pincang la majlis.. Tempang la kaki.. Senget la bahu.. Mekasih Mak.. X penah jemu nak layan segala Majlis tuk cucu Mak.. Malah mak yg over.. Nak buat tu ini.. Sudahnye mak yang terhincut-hincut lenguh kaki..



Yang diraikan meradang... Menangis kepanasan.. Menangis sakit hati.. Menangis kene gomol.. Menangis nak tido.. Menangis tak nak dok kat Pelamin Buai.. (nie momy pun nak nangis..)



Thank you Dady.. Big sponsor of the day.. Eh..kiter dah macam pelampong yg kembong la Yang.. 



Nie Endless Love ni.. Sebagai folower girl.. Mekasih for you Love and help Enyah..



Sekali meraikan Bedsay Mia yang dah tertangguh.. Selamat Ulangtahun ke 7 Damia..






Keluarga Comel Kami.. 

Pengantin Kecik tak nak naik buat.. Alaaaa.... Sampai ati tauuu....!!!!





Yea la anak.. Janji dah selesai Akikah untuk kamu.. Momy & Dady rasa dah cukup lega.. Atok Min cakap nanti kenduri lagi tuk Sunat jer.. Momy cakap Besday 1 yr nanti tumpang umah Atok lagilah.. Hehehe.. 

Untuk Atok Min... Nice Food.. Sedap Beriyani Atok.. Tak der kat mane2 kedai.. Full with Love.. Tq Atok..


**TQ February... So nice Feb with Double Trouble Celebration.. 

Thursday, February 12, 2015

Happy 8th Anniversary

Happy Anniversary...!!!
Yeay..!! 8 years..
Alhamdulillah...

Mudah-mudahan ada lagi taun seterusnya.. InsaAllah..

Agak meriah.. sebab 'we' try to surprise each others.. Rasanye makin lama usia perkahwinan ni.. Semakin lebih menghargai.. Rasa nak melengkapi,gembirakan & raikan each other semakin excited.. 

Alhamdulillah... harap-harap 'rasa' nie terus ada & segar dalam diri kami.. :-)

Dady Yang yang mulakan surprise as I nye misi surprise lambat sebab gagal dapat apa yang i nak.. Hahaha Merata-rata cark FR nie..nak yg 24pcs.. betul-betul x der rezeki.. alahai...

Sudahnye ati sakit.. i beli jer FR kecik ngan Tobleron..Ngan belen ribbon hantaran nikah dulu i ikat jer.. **adalagi okeh ribbon hantaran dulu.. hehehe.. ada kad sikit la.. tak terdaya nak lawan kad Yang bagi.. 


Yang datang anta suprise i x der.. Kuar g cari cekelat.. Hahaha.. Blek nengok atas meja ada kad dh kembang-kenbang idong.. nampak cekelat lagi pulak.. aiseh.. suke..!! Berebut-rebut nak bukak kad.. Sekali.. nengok kotak ? sebelah tue terus sakit ati.. Adoooii.. mane bule sakitkan ati masa hari-hari bahagia.. 

Tapi i x heran la ngan sume gurauan nie.. Kadang lelaki yang senyap2 nie lagi hebat kan.. Nie yg berani2 mcm laki  i nie.. Tengokan aje.. Pantau.. 

I suke bird biru tue... Sweet.. so i x nampak dah kotak ? sebalah i tue.. Hahaha..

I love the effort.. Lebuyu..


Jom raikan kebahagiaan ini bersama anak-anak.. Makan sedap-sedap ngan anak-anak.. 


Sementara tunggu makanan sampai.. Marilah kt makan Darif dulu.. 


Sini Ayam Pandan dia memang best.. Siyes.. Sedap.. Moist berempah.. adoii sedap.. Fried Mix Vegi with butter sos pun terangkat bontot mkn dia.. Udang butter pun sedap.. Isi ikan masak apatah.. sedap jugak.. sotong tu i x using takut plak bengkak.. Nasi dia beras siam betul berpulut.. I mampu makan setengah mangkuk jer..


Si tembam ni memang sedap diramas isik nye.. hehehe..


Dady sweetheart.. Berkepit jer.. Macam dia sorang ada Dady..


Last.. Nie betul-betul family bahagia.. Sume kembong macam pelampong.. 


Selamat Ulangtahun Perkahwinan ke 8 Suami.. Semoga terus menjadi Imam dalam keluarga sampai habis usia.. :-)

Monday, February 2, 2015

9 Tanda Awal Mengesan simptom Autism

Terbaca kat FB pasal 9 Tanda awal anak Autism.. 




1. Lack of Smiling - Kurang Senyum

Adakah anak anda membalas semula senyuman anda? Adakah anak anda senyum dengan sendiri? Dalam usia 6 bulan anak dah boleh senyum dengan sendiri untuk menunjukkan kegembiraan dia atau pun melemparkan senyum dengan lebar untuk ibubapa.

2. Rare Imitation if Social Cues - Jarang mengajuk perbuatan 

Adakah anak anda mengajuk bunyi-bunyian dan pergerakkan orang sekeliling? jika jarang mengajuk bunyik.. senyum.. gelak dan juga mimik muka dalam usia 9 bulan ini mungkin petanda awal anak anda mungkin Autism

3. Delay in Babbling & Cooing - Lewat menghasilkan bunyi-bunyian

Adakah anak anda membuat 'baby talk' and menghasilkan bunyi? Kerap atau tidak? Anak anda perlu melalui perkembangan ini pada usia 12 bulan.

4. Unresponsiveness to Name - Tidak bertindak balas dengan nama

Jika anak anda tidak bertindak balas apabila nama dia dipanggil pada usia 6 hingga 12 bulan.. Anda perlu lebih mengambil berat kerana ada juga anak yang mengalami masaalah pendengaran dan juga tanpa disedari ianya juga merupakan tanda Autism. Sekiranya anda nampak simptom ini pada anak anda sila awasi mereka dan rujuk pada doktor.

5. Poor Eye Contact - Kurang berinteraksi dengan mata

Adakah anak anda berinteraksi dengan mata secara minimal dengan anda mahupun ahli keluarga yang lain? Kekurangan ini juga merupakan pertunjuk awal kerana ia adalah salah satu bentuk komunikasi dan kefahaman dalam usia bayi.

6. Infrequently Seeking Attention - Jarang mencari perhatian

Adakah anak anda sering mencari perhatian anda dengan memulakan pelukkan dan membuat bising untuk mendapatkan perhatian anda? Tidak berminat pada perhatian perhatian? Ini boleh mengakibatkan anak anda mempunyai kesukaran berhubung dengan orang lain dan mengakibatkan kesukaran mereke dalam bergaul bila membesar nanti.

7. Lack of Gesturing - Kurang memberi isyarat

Adakah anak anda kurang memberi isyarat pada objek ataupun interaksi terhadap manusia? Adakah dia melambai untuk simbol selamat tinggal? Cuba mencapai barang-barang? Ini adalah perkembangan untuk bayi berusia 9 hingga 10 bulan.

8. Repetitive Behavior - Berkelakuan berulang-ulang

Adakah anak anda berkelakuan berulang-ulang mengeraskan tangan dan kaki? berkelakuan pelik pada tubuh badannya seperti memutarkan tangan dan pergelangan tangan? Adakah dia duduk atau berdiri dalam postur luar biasa?

9. Delayed Motor Development - Perkembangan lewat untuk 'Motor Skill'

Adakah anak anda mengalami lambat yang ketara dalam skill motor seperti meniarap, berguling, merangkak dan bangun?

**Semoga Anak2 Syurga Momy sihat..