Nuffnang Ads

Tuesday, June 11, 2013

Lauk Bojah

Out of menu.. tak tau nak makan apa.. Sib baik Fir datang dengan idea negeri dia..

Lauk Bojah.. Memula dengar rasa cam Fir main-main.. Fir suh google.. Sekali tengo gamba terus Lin rasa nak bukak pose.. Hahaha... Seharian i memikirkan lauk bojah nie... google sana sini.. Nak tau caner nak masak.. 

I tanya Yang.. Kata dia x tau.. X penah dengar.. Cissss... Harap je orang Negeri.. Tapi tak tau... Tah-tah penah makan tapi tak tau nama.. Fir offer suh datang umah dia.. Tapi sangat ajak-ajak ayam.. Tak per... Tunggu la dah sihat nanti.. Alih-alih jer sampai umah dia sambil bwk sepanduk.. LAUK BOJAH.. LAUK BOJAH.. LAUK BOJAH..

Pagi nie ingat lagi lauk bojah.. Ish.. X leh jadik.. Rasa terpanggil-panggil nak makan.. Ngan kunin kale kuah dia tue.. Rasa berpinar-pinar mata... Demmit...!!! Gigih i mengoogle lagi..

Resepi Lauk Bojah

Ikan @ Ayam @ Apa je yg ada lam esbox 
Lada hitam 
*** kalo yg sihat nak makan... Lada padi ikut rasa pedas yang nak.. Kalo org N9 segenggam rilex jer.. Kalo org Jawa.. Pengsan ar gamaknye.. :-)
Kunyit hidup
Bawang merah
Santan
Asam keping
Garam
Perasa

Acaner nak masak...???

I goreng dulu ikan merah tu... Lumur garam & kunyit..

Tumbuk... Kunyit+bawang merah+lada hitam

Panas kan periuk... Masuk kan bahan tumbuk.. Ngan ikan kalo x digoreng ikan tu.. Nie diorg panggil 'kocutkan'... Haaa... Apa yg kocut? Kecut kan... Cam ratakan bahan tumbuk tu ngan ikan... X pakai minyak yea kawan-kawan.. Kocut kan nie mmg x pakai minyak... 

Masukkan santan... Masak ngan api pelahan.. Masukkan asam keping.. Garam & perasa.. Bia boil lg sikit... Jangan besar kan api.. Nanti pecah santan..

Dah mengelegak dan jugak dah bergelodak perut.. Dah bule hidangkan.. 

Selamat mencuba kawan-kawan... Siyes.. Berpeluh-peluh makan... Panas perut & badan..


No comments:

Post a Comment

Nuff Adv

Ramadan & Ammy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Cinta Hati

lbyf.lilypie.com/TikiBlogger.php/ABff

Tuesday, June 11, 2013

Lauk Bojah

Out of menu.. tak tau nak makan apa.. Sib baik Fir datang dengan idea negeri dia..

Lauk Bojah.. Memula dengar rasa cam Fir main-main.. Fir suh google.. Sekali tengo gamba terus Lin rasa nak bukak pose.. Hahaha... Seharian i memikirkan lauk bojah nie... google sana sini.. Nak tau caner nak masak.. 

I tanya Yang.. Kata dia x tau.. X penah dengar.. Cissss... Harap je orang Negeri.. Tapi tak tau... Tah-tah penah makan tapi tak tau nama.. Fir offer suh datang umah dia.. Tapi sangat ajak-ajak ayam.. Tak per... Tunggu la dah sihat nanti.. Alih-alih jer sampai umah dia sambil bwk sepanduk.. LAUK BOJAH.. LAUK BOJAH.. LAUK BOJAH..

Pagi nie ingat lagi lauk bojah.. Ish.. X leh jadik.. Rasa terpanggil-panggil nak makan.. Ngan kunin kale kuah dia tue.. Rasa berpinar-pinar mata... Demmit...!!! Gigih i mengoogle lagi..

Resepi Lauk Bojah

Ikan @ Ayam @ Apa je yg ada lam esbox 
Lada hitam 
*** kalo yg sihat nak makan... Lada padi ikut rasa pedas yang nak.. Kalo org N9 segenggam rilex jer.. Kalo org Jawa.. Pengsan ar gamaknye.. :-)
Kunyit hidup
Bawang merah
Santan
Asam keping
Garam
Perasa

Acaner nak masak...???

I goreng dulu ikan merah tu... Lumur garam & kunyit..

Tumbuk... Kunyit+bawang merah+lada hitam

Panas kan periuk... Masuk kan bahan tumbuk.. Ngan ikan kalo x digoreng ikan tu.. Nie diorg panggil 'kocutkan'... Haaa... Apa yg kocut? Kecut kan... Cam ratakan bahan tumbuk tu ngan ikan... X pakai minyak yea kawan-kawan.. Kocut kan nie mmg x pakai minyak... 

Masukkan santan... Masak ngan api pelahan.. Masukkan asam keping.. Garam & perasa.. Bia boil lg sikit... Jangan besar kan api.. Nanti pecah santan..

Dah mengelegak dan jugak dah bergelodak perut.. Dah bule hidangkan.. 

Selamat mencuba kawan-kawan... Siyes.. Berpeluh-peluh makan... Panas perut & badan..


No comments:

Post a Comment