Lauk Bojah.. Memula dengar rasa cam Fir main-main.. Fir suh google.. Sekali tengo gamba terus Lin rasa nak bukak pose.. Hahaha... Seharian i memikirkan lauk bojah nie... google sana sini.. Nak tau caner nak masak..
I tanya Yang.. Kata dia x tau.. X penah dengar.. Cissss... Harap je orang Negeri.. Tapi tak tau... Tah-tah penah makan tapi tak tau nama.. Fir offer suh datang umah dia.. Tapi sangat ajak-ajak ayam.. Tak per... Tunggu la dah sihat nanti.. Alih-alih jer sampai umah dia sambil bwk sepanduk.. LAUK BOJAH.. LAUK BOJAH.. LAUK BOJAH..
Pagi nie ingat lagi lauk bojah.. Ish.. X leh jadik.. Rasa terpanggil-panggil nak makan.. Ngan kunin kale kuah dia tue.. Rasa berpinar-pinar mata... Demmit...!!! Gigih i mengoogle lagi..
Resepi Lauk Bojah
Ikan @ Ayam @ Apa je yg ada lam esbox
Lada hitam
*** kalo yg sihat nak makan... Lada padi ikut rasa pedas yang nak.. Kalo org N9 segenggam rilex jer.. Kalo org Jawa.. Pengsan ar gamaknye.. :-)
Kunyit hidup
Bawang merah
Santan
Asam keping
Garam
Perasa
Acaner nak masak...???
I goreng dulu ikan merah tu... Lumur garam & kunyit..
Tumbuk... Kunyit+bawang merah+lada hitam
Panas kan periuk... Masuk kan bahan tumbuk.. Ngan ikan kalo x digoreng ikan tu.. Nie diorg panggil 'kocutkan'... Haaa... Apa yg kocut? Kecut kan... Cam ratakan bahan tumbuk tu ngan ikan... X pakai minyak yea kawan-kawan.. Kocut kan nie mmg x pakai minyak...
Masukkan santan... Masak ngan api pelahan.. Masukkan asam keping.. Garam & perasa.. Bia boil lg sikit... Jangan besar kan api.. Nanti pecah santan..
Dah mengelegak dan jugak dah bergelodak perut.. Dah bule hidangkan..
Selamat mencuba kawan-kawan... Siyes.. Berpeluh-peluh makan... Panas perut & badan..
No comments:
Post a Comment