Nuffnang Ads

Monday, November 12, 2012

Home Made - Soto

Makan sedap (perasan) kat umah sendiri.. Selalu numpang umah mak.. Nie umah sendiri.. terkial-kial wat sendiri tak der assistant.. Eh ada.. assistant i bz ngan aktiviti sendiri.. So i assist myself je lah.. 

Mangkuk Mia (x de sambal kicap) :-)

Jom I share caner I wat soto.. 

**Nasi Impit (Small or big) @ Meehoon
Rebus nasik impit
Celur Meehoon

**Kuah
Rempah Soto (lupe la brand apa)
Sekor Ayam (potong 4)

(Blender)
Bawang putih & bawang besar
Tempe
Kiub ayam
- Rebus ayam lam periuk...masukkan bawang yang dh blander.. rempah soto.. biarkan mendidih.
- Masukkan kiub ayam
- Sambil tu blender kan tempe barang sekeping or dua ngan air.. standby dulu
- Ayam dah empuk angkat & toskan..
- Masukkan tempe yang dah blander.. letak perasa..
(tempe tue akan wat kuah lebih pekat & lemak..plus ngan kaler agak putih sikit..nie i x letak tempe TESCO x de jual tempe.. cissss)
- biarkan didih 
- SIAP


**Aksesori
Ayam (dah sejuk dr ditoskan sila siat-siat ayam tue tuk dimakan dengan soto, goreng sikit lam kuali tak yah minyak..sbb nk keringkan air ayam tue)
Soohon (goreng.. nanti kembang cam bird nest.. ms curah kuah ada munyik sikit.. wow..!! kecur..!!)
Kacang Tanah (goreng garing)
Togey (buang ekor dia)
Daun sop/bawang (potong cantek-cantek)
Bawang goreng (potong cantek-cantek)

**Begedel
Kentang 
Ayam/daging cincang
Bawang besar & putih yg dah blander
Rempah kurma
Daun sop & bawang (potong cantek-cantek)
Bawang goreng
Kuning telor 
Telor
Biskut kraker
- Kentang (i rendam ngan garam sikit,buang kulit hiris & goreng.. GORENG tau bkn rebus)
- Tumis bawang ngan rempah kurma, masukkan ayam/daging cincang letak garam & perasa goreng kan sampai masak.. letak tepi toskan minyak dia
- Sambil tue tumbuk biskut kraker sampai hancur
- Kentang yang dah sejuk tu tumbuk sampai penyek
- Masukkan ayam yang dh siap tumis tue
- Masukkan 'kuning' telor.. (kuning je..putih dia nanti bule guna ms nak goreng)
- Masukkan biskut kraker, daun sop/bawang & bawang goreng
- Gaulkan.. (eh,i tak letak garam tau sbb ayam tue dh siap tumis..nnti perasa dia serap)
- Bulat-bulatkan dia..
- Goreng la dengan dicelop telur (balen putih telor + telor yang lengkap)

**Sambal Kicap
Lada kecik (padi)
Bawang putih
Gula sikit
Perahan Limau (biasanye org letak cuka..i x leh mkn cuka unless apple cider.. puih ar!)
Garam

SIAP... bule makan..
Plating la pingan anda ngan sume sekali barang tue..



2 comments:

  1. wahhhh sedapnya...

    p/s: belum terima emel lagi... http://www.mialiana.com/2012/11/senarai-blogger-yang-terpilih-segmen.html

    ReplyDelete

Nuff Adv

Ramadan & Ammy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Cinta Hati

lbyf.lilypie.com/TikiBlogger.php/ABff

Monday, November 12, 2012

Home Made - Soto

Makan sedap (perasan) kat umah sendiri.. Selalu numpang umah mak.. Nie umah sendiri.. terkial-kial wat sendiri tak der assistant.. Eh ada.. assistant i bz ngan aktiviti sendiri.. So i assist myself je lah.. 

Mangkuk Mia (x de sambal kicap) :-)

Jom I share caner I wat soto.. 

**Nasi Impit (Small or big) @ Meehoon
Rebus nasik impit
Celur Meehoon

**Kuah
Rempah Soto (lupe la brand apa)
Sekor Ayam (potong 4)

(Blender)
Bawang putih & bawang besar
Tempe
Kiub ayam
- Rebus ayam lam periuk...masukkan bawang yang dh blander.. rempah soto.. biarkan mendidih.
- Masukkan kiub ayam
- Sambil tu blender kan tempe barang sekeping or dua ngan air.. standby dulu
- Ayam dah empuk angkat & toskan..
- Masukkan tempe yang dah blander.. letak perasa..
(tempe tue akan wat kuah lebih pekat & lemak..plus ngan kaler agak putih sikit..nie i x letak tempe TESCO x de jual tempe.. cissss)
- biarkan didih 
- SIAP


**Aksesori
Ayam (dah sejuk dr ditoskan sila siat-siat ayam tue tuk dimakan dengan soto, goreng sikit lam kuali tak yah minyak..sbb nk keringkan air ayam tue)
Soohon (goreng.. nanti kembang cam bird nest.. ms curah kuah ada munyik sikit.. wow..!! kecur..!!)
Kacang Tanah (goreng garing)
Togey (buang ekor dia)
Daun sop/bawang (potong cantek-cantek)
Bawang goreng (potong cantek-cantek)

**Begedel
Kentang 
Ayam/daging cincang
Bawang besar & putih yg dah blander
Rempah kurma
Daun sop & bawang (potong cantek-cantek)
Bawang goreng
Kuning telor 
Telor
Biskut kraker
- Kentang (i rendam ngan garam sikit,buang kulit hiris & goreng.. GORENG tau bkn rebus)
- Tumis bawang ngan rempah kurma, masukkan ayam/daging cincang letak garam & perasa goreng kan sampai masak.. letak tepi toskan minyak dia
- Sambil tue tumbuk biskut kraker sampai hancur
- Kentang yang dah sejuk tu tumbuk sampai penyek
- Masukkan ayam yang dh siap tumis tue
- Masukkan 'kuning' telor.. (kuning je..putih dia nanti bule guna ms nak goreng)
- Masukkan biskut kraker, daun sop/bawang & bawang goreng
- Gaulkan.. (eh,i tak letak garam tau sbb ayam tue dh siap tumis..nnti perasa dia serap)
- Bulat-bulatkan dia..
- Goreng la dengan dicelop telur (balen putih telor + telor yang lengkap)

**Sambal Kicap
Lada kecik (padi)
Bawang putih
Gula sikit
Perahan Limau (biasanye org letak cuka..i x leh mkn cuka unless apple cider.. puih ar!)
Garam

SIAP... bule makan..
Plating la pingan anda ngan sume sekali barang tue..



2 comments:

  1. wahhhh sedapnya...

    p/s: belum terima emel lagi... http://www.mialiana.com/2012/11/senarai-blogger-yang-terpilih-segmen.html

    ReplyDelete